Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'Nismo mogli ni naprijed ni natrag. Ubijali su nas vatrom'

Dolaskom prve bojne, tada 6. gardijske brigade koja je poslije preimenovana u 9. gardijsku brigadu, linija se stabilizira i uz potporu oklopnih snaga razbija se neprijatelj u Jasenicama
23. siječnja 2019. u 08:22 46 komentara 23386 prikaza
Glavni pravac napada na lijevom krilu VRO Maslenica
Foto: Studio23

Obljetnica VRO Maslenica obilježava se 22. siječnja, a tim povodom prisjećamo se prve velike i značajne VRO koja će biti obrazac za organiziranje i provođenje daljnjih borbenih operacija sve do oslobađanja RH i prisiljavanja neprijateljskih snaga na potpisivanje Daytonskog sporazuma.

Akcija Poskok Operacija Poskok 'Protiv nas je osim neprijatelja bilo i vrijeme. Mokri smo bili 26 dana, ali motiv je bio velik'

Zadaću proboja prema Novigradskom ždrilu i osiguranju pozicija na kojem je bio Maslenički most, kao nositelj dobila je 112. taktička skupina. Riječ je o 112. zadarskoj brigadi iz koje je izuzeta oklopna bojna koja je mjesec dana prije priključena 4. gardijskoj brigadi, a brigada je prethodnom demobilizacijom svedena na taktičku skupinu.

VIDEO Pogledajte napad na lijevom krilu VRO Maslenica

Spuštajući se dijelom s Velebita, a dijelom frontalnim napadom, odmah prvi dan izvršen je proboj neprijateljskih položaja, zauzeta je Rovanjska, no jake fortifikacije neprijatelja na dominantnim kotama iznad današnjeg autoputa zadržale su daljnji prodor. Žestokim artiljerijskim udarom i neposrednim djelovanjem samohotke jednim dijelom su razbijeni ovi položaji, dok je dio snaga zaobilazno uništio sjeverni dio fortifikacija, pri čemu se drugi dan došlo do samog Novigradskog ždrila i oslobođeno je selo Maslenica.

Zadar, Maslenica Domovinski rat Obilježava se 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Maslenica"

Ispred hrvatskih snaga našlo se mjesto Jasenice, iz kojeg kreće neprijateljski tenkovski udar. Dolaskom prve bojne, tada 6. gardijske brigade koja je poslije preimenovana u 9. gardijsku brigadu, linija se stabilizira i uz potporu oklopnih snaga razbija se neprijatelj u Jasenicama te se dolazi pred sam Obrovac, gdje daljnje djelovanje biva zaustavljeno.

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

VIDEO Pogledajte proboj linija na Velebitu

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Avatar dotur vice
  dotur vice:

  VRO "Gusar" ilitiga operacija Maslenica je bila jedan veliki test, kako za Hrvatsku tako i za krajiške gedžovane! Mi smo vidjeli gdje i šta treba popraviti, poradi operacije koja je tek trebala uslijediti - operacije 'Oluja', kako u sustavu zapovjedanja ... prikaži još! ( kamp po principu 'legije stranaca' Šepurine za dočasnike - instruktori iskusni bivši legionari), tako i nabavke specifičnog naoružanja kojeg do tada nismo imali ni koristili (bezpilotne letjelice, borbeni vrtoleti, moderni sustav veze i sl.). S druge strane, gedžovani sve i da su htjeli, nisu mogli ništa promeniti, jer jednostavno nisu imali ispunjen osnovni preduvet, a to je čovek! Jednostavno nisu imali kvalitetan 'ljudski materijal' koji bi bio u stanju odupreti se Hrvatskom vojniku - jednom od najkvalitetnijih vojnika u svijetu! Bez lažne skromnosti.....

 • Veseljak:

  Pupi sa crvenom kamarilom u prvim redovima!

 • cigrovski.darko:

  Bio je to pravi podvig naših ratnika, na koji treba biti ponosan. No treba napomenuti i reći istinu, da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i PZO u izuzetno teškim uvjetima, nadljudskim naporima, svim raspoloživim helikopterima nije uspjelo prebaciti velike snage iz Slavonije, ... prikaži još! u par sati, do bojišnjice, akcija Maelenica bi završila tragično i u krvi za našu stranu, tu istinu treba netko već jednom reći.