Naslovnica Vijesti Svijet

Islamisti upadali u sobe i govorili: Ako ste kršćani, onda ćemo vas odmah ubiti!

Četvorica pripadnika Al-Shabaaba omotali sa eksplozivom pa kada su policajci zapucali na njih eksplodirali su "kao bombe"
02. travnja 2015. u 22:40 17 komentara 6563 prikaza
Kenija
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Maskirani napadači militantne islamističke skupine Al-Shabab upali su jutros na sveučilište u kenijskom gradu Garissi. Kenijski dužnosnici kazali su da je u talačkoj krizi i akciji spašavanja poginulo 147 ljudi, a svih četvero napadača je ubijeno. 587 studenata je evakuirano, dok ih je 79 ozlijeđeno. Devetoro teško ozlijeđenih studenata prevezeno je na liječenje u glavni grad Kenije Nairobi.

Većina ubijenih bili su studenti, no u talačkoj krizi i akciji spašavanja poginula su i dva policajca, jedan vojnik i dvojica zaštitara. Joseph Nkaissery iz Kenijske vlade kazao je da su se četvorica pripadnika Al-Shabaaba omotali sa eksplozivom pa kada su policajci zapucali na njih eksplodirali su "kao bombe" te su šrapneli ozlijedili policajce. Očevici su opisivali stravične scene hladnokrvnih ubojstava i scene u kojima su meci letjeli sa svih strana dok su pokušavali spasiti svoje života na sveučilištu smještenom blizu granice sa Somalijom.

"Puštali muslimani, a ubijeli kršćane"

Ranije je Al-Shabaab objavio da su njihovi borci pustili muslimane dok su ubijali kršćane i zadržavali druge kao taoce. - Razvrstali smo ljude i pustili muslimane - rekao je Sheikh Abdiasis Abu Musab, glasnogovornik za vojne operacije Al-Shabaaba. Prestrašeni studenti su bježali iz zgrada u kampusu, neki i bez majica na sebi, dok su ih policajci pokušavali zaštititi.

Potpredsjednik studentske unije Collins Wetangula se pripremao za tuširanje kada je čuo pucnjeve iz druge studentske sobe. Zaključao se u sobu zajedno sa još troje studenata. - Čuli smo samo korake i pucnjeve. Napadači su govorili: Mi smo Al-Shabaab - rekao je Wetangula koji je čuo da napadači otvaraju vrata soba i studente pitaju jesu li muslimani ili kršćani.

- Ako ste kršćani, onda ćemo vas odmah ubiti. Kod svakog pucnja mislio sam da ću umrijeti - rekao je student. Napadači su upali u kampus u rano jutro dok su mnogi studenti još spavali te su se prvo sukobili sa policijom koja je čuvala objekte. Grupa Al-Shabaab izvela je u posljednje vrijeme mnoge napade u sjevernim i istočnim regijama Kenije. Islamistička grupa želi se osvetiti kenijskim vlastima jer je poslala vojsku u Somaliju u borbu protiv njihovih militanata. Kenija je vojsku poslala 2011. godine nakon mnogih napada boraca Al-Shabaaba koji su prelazili granicu.

>>Drama na sudu: Dvojica terorista ubijena, oteti tužitelj umro u bolnici

>>Kraj talačke krize u Parizu: Napadač naoružan kalašnjikovom predao se policiji

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar jebb
  jebb:

  Nekima su ovo vijesti "sa kraja svijeta". Velika zabluda. Sto to cini Hrvatsku imunom na ovakvu vrstu divljastva? Hrvati bi vrlo lako mogli dijeliti slicna iskustva sa ovima "sa kraja svijeta". Hrvatska ispunjava sve uvjete kao potencijalni cilj "islamskih boraca": ... prikaži još! 90% krscanski narod, clanica EU i NATO, sa kampovima za obuku jihadista u susjednoj BiH. Ovo sto se desilo u Keniji, samo je po broju poginulih razlicito od onoga sto se nedavno desilo u Francuskoj i Danskoj. A tvrdih granica izmedju Hrvatske, Francuske, Danske i ostalih zemalja EU vise nema.

 • Avatar viki_nuland
  viki_nuland:

  Brzo na posao zapadni obavjestajci, treba naci nacina da se za to u Keniji optuzi Putler a ako ne moze Putler onda barem Iran, a ako ni to ne ide kao rezervan verzija moze i Venecuela.

 • anticenzura:

  Za mene je izvanredna vijest 17. po redu otvorena socijalna samoposluga u Osijeku, jedino sto cvjeta u zemlji, a ne nesto sto se dogadja na kraj svijeta, i cime ce nas sada mediji 10 dana trovati, pored svih nasih problema u zemlji.