Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Maske, fizička distanca, čiste ruke i.. otvoren prozor

Slabo prozračene prostorije povećavaju mogućnost prijenosa virusa aerosolima, česticama koje 'plutaju' u zraku, objašnjava direktor odjela za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr. Emil Reisinger.
28. listopada 2020. u 10:31 2 komentara 307 prikaza
Zagreb: Jutarnja atmosfera u centru grada
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Svi već znaju koje su tri najvažnije mjere za obranu od koronavirusa - maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, no s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu - svjež zrak

Slabo prozračene prostorije povećavaju mogućnost prijenosa virusa aerosolima, česticama koje 'plutaju' u zraku, objašnjava direktor odjela za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr. Emil Reisinger

Testiranje na covid na Zagrebačkom velesajmu OBJAVIO HZJZ Detaljne upute: Što učiniti ako ste pozitivni na koronavirus

"Uz kapljično širenje, daleko manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije koronavirusa, premda u manjoj mjeri", kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdjeti dulje i tako se širiti u zatvorenim prostorijama. Tome je najlakše doskočiti povremenim otvaranjem prozora. 

Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci. 

Testiranje na covid na Zagrebačkom velesajmu DR. ANDRIJA ŠTAMPAR NZJZ poslao apel građanima: Svi s pozitivnim testom trebaju se javiti liječnicima obiteljske medicine

"Prozračivanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promijeni temperaturu u prostoriji", napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustit će pohranjenu toplinu. 

Njemački stručnjaci preporučuju da se uredske prostorije prozračuju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sjedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta. 

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • Vlaskoulicanec:

    20 minuta otovren prozor u zimi pri minus temperaturama!!! Koliko novih bolesnika bude to donijelo! I svi buju prozitivni na covid... Pametnome dosta!

  • sisavac:

    najbolja mjera za sprečavanje zaraze i širenja jest da niste u kontaktu sa zaraženim. zato državice trebaju provesti kompletno testiranje na bolest svih stanovnika, u par dana, onda uvesti totalnu karantenu tako dugo dok se ne dobiju rezultati testiranja, bolesne ... prikaži još! izlučiti, zdrave pustiti da normalno žive, ne dozvoliti prelazak granice bez dokaza da nisi zaražen. u mjesec dana strogosti riješen problem, ostane mali broj kojeg će vrijeme riješiti. ako ne želimo riješiti se virusa, nastavimo sa ovim folklorom. ili priznajmo da ipak nije tako opasan, 1.2 mil mrtvih na 8 mlrd je 0,015%, daleko daleko od potrebe proglašavanja pandemije. kome je u interesu stvaranje i produžetak krize? tko zarađuje i tko će zaraditi na ovome?