Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUKE PO PRAVOSUĐU

Masakr vojnika 14 godina bez odštete

03.01.2009.
u 17:10

Najveća i najskuplja parnica koja se ikad vodila protiv Republike Hrvatske zbog masakra koji je počinio hrvatski vojnik još nije završena, unatoč tomu što je u rujnu 2005. godine Ustavni sud dosudio rekordno veliku odštetu od ukupno 639.600 kuna obiteljima ubijenih i ranjenima zbog povrede prava na suđenje u razumnome roku.

Prije 16 godina na novogodišnjem dočeku vojnik Vinko Palić (28) usmrtio je devetero mladih ljudi, sedam ih teško ranio, a potom je presudio sam sebi. Premda je nakon deset godina suđenja Ustavni sud 2005. godine obvezao mjerodavni zagrebački Općinski sud da u roku šest mjeseci donese presudu, pravna trakavica kojom od države 41 član obitelji ubijenih te ranjeni traže više od sedam milijuna kuna odštete još traje.

Odšteta 10 milijuna?
Doduše, u međuvremenu je nepravomoćna presuda bila donesena, no ubrzo je i ukinuta, pa se i četrnaestu godinu zaredom naše pravosuđe muči s odlukom je li država odgovorna za višestruko ubojstvo koje je počinio njezin vojnik ili nije. Kako god sud presudio, to više neće ništa značiti ranjenome policajcu Darku Mikačeviću, majci ubijenoga policajca Blaža Majdandžića Kati Majdandžić te teško ranjenoj Veroniki Ćibarić, koji su umrli ne dočekavši pravomoćnu sudsku presudu.

Da nije riječ o milijunskome iznosu koji bi država u slučaju da izgubi parnicu morala platiti obiteljima pokojnika i ranjenima, možda bi problem za sudstvo bio nešto lakši! S obzirom na protek vremena, ako bi država izgubila parnicu, odšteta bi se, prema nekim procjenama, sa zateznim kamatama popela na oko deset milijuna kuna koji bi se morali iskeširati iz državnog proračuna.

Podsjećamo, stravična tragedija dogodila se na Silvestrovo ratne 1993. godine u Zrinskom Topolovcu, dvadesetak kilometara od Bjelovara. Te večeri župnik je mladima dopustio da proslavu Nove godine u vjeronaučnoj dvorani župnoga dvora pa se oko 21.30 sati na Silvestrovo okupilo ondje četrdesetak mladića i djevojaka, uglavnom u dobi od 17 do 25 godina. No, dvadesetak minuta nakon ponoći, kako su tada pisali mediji prenoseći izjave očevidaca, posvadili su se Vinko Palić i Vlado Rodić navodno zbog 17-godišnje djevojke Marije Ćibarić. Palić je otišao kući, presvukao se u vojnu odoru i vratio s automatskom puškom.


Tjeskobna lica policajaca u novogodišnjoj noći 1993., kada je ubijen i njihov kolega

Devetero ubijenih
Te večeri u tijeku dvosatne stravične drame ubijeni su policajac Blaž Majdandžić, koji je došao na intervenciju, Marija Ćibarić (17) i njezin brat Nikola Ćibarić (20), Vlado Rodić (27), Filip Rodić (20), braća Sebastijan (26) i Paško Gashi, Toni Gucić (19) te brat Vinka Palića Nikola (20), koji je, kako se pisalo, pokušao brata spriječiti u krvavom naumu.

Nije usmrtio župnika, kojemu je rekao: “Tebe neću, ti si svećenik”. Svećenik je poslije kazao da je Palić, koji je poslije presudio sam sebi, bio dobar mladić, ali “težak” nakon što popije. Dvije godine poslije, 1995. godine, počela je parnica u kojoj su roditelji te braća i sestre ubijenih tužili Hrvatsku i na ime duševnih boli zatražili odštete zbog smrti članova obitelji.

Državu je tužilo i sedmero ozlijeđenih. Sukladno smjernicama Vrhovnoga suda, roditelji ubijenih su zbog smrti svakog djeteta tražili odštetu od po 225.000 kuna, a braća i sestre od po 75.000 kuna.

Prema podacima koji su u sudskome spisu, obitelj policajca Blaža Majdandžića – roditelji, sestra i brat – tužila je državu za 600.000 kuna, obitelj ubijenoga Vlade Rodića – roditelji te tri sestre i brat – za 740.000 kuna, a obitelj Filipa Rodića – roditelji, petorica braće i sestra – za 890.000 kuna.

Zbog ubojstva braće Sebastijana i Paška Gashija supruga ubijenoga Sebastijana i malodobna kći te majka i brat ubijenih od države traže 1,045.000 kuna odštete.

Roditelji ubijenih Marije i Nikole Ćibarića te tri brata tužili su državu za 1,350.000 kuna odštete. Kako su roditelji Ćibarić i sami ranjeni u pucnjavi, tražili su odštetu za ranjavanje od Republike Hrvatske od ukupno 186.000. U pucnjavi je teško ranjena i baka Nikole i Marije Ćibarić pa je njezino troje djece zbog invaliditeta zatražilo ukupno 450.000 kuna. Obitelj ubijenoga Tonija Gucića – roditelji te četvero braće i sestara – državu su tužili za 740.000 kuna. Republiku Hrvatsku tužila je i obitelj Vinka i Nikole Palića – majka i njihova tri brata – za 900.000 kuna.

Traže i uzdržavanje
Roditelji ubijenih su osim odštete za duševne boli zbog smrti djece tražili i mjesečne rente za uzdržavanje do kraja života od tisuću do dvije tisuće kuna “jer bi ih u skladu s obiteljskom tradicijom i običajima” djeca uzdržavala da nisu ubijena.

Djeca su živjela s njima, a čak i da su se jednoga dana odselila, isticali su na sudu, i tada bi se podrazumijevalo da će im pomagati jer takva je tradicija bila u njihovim obiteljima.

Nakon što je Ustavni sud u rujnu 2005. godine svakom od 41 člana obitelji i ozlijeđenima isplatio odštetu od po 15.600 kuna zbog povrede ustavnoga prava na suđenje u razumnom roku te naredio Općinskom sudu u Zagrebu da presudu donese u roku šest mjeseci, proces u kojemu je do tada bila donesena jedino tzv. međupresuda pomaknuo se s mrtve točke.

Prva presuda u korist
Ubrzo je zagrebački Općinski sud donio presudu kojom je odbio tužbene zahtjeve obitelji poginulih uz obrazloženje da je Vinko Palić te večeri bio na dopustu te da višestruko ubojstvo nije počinio u službi, ni u vezi sa službom, a ni službenim oružjem, koje je zadužio u 105. brigadi Hrvatske vojske.

Naime, u parnici u Palači pravde nije utvrđeno čija je bila automatska puška kojom je počinjen masakr, a u sudskome spisu se samo navodilo da Ministarstvo obrane ne zna porijeklo te puške, no da su sigurni u MORH-u da tu pušku Palić nije zadužio u njihovoj postrojbi, nego puškomitraljez.


Župni dvor u Zrinskom Topolovcu, u kojemu je Vinko Palić pokosio rafalima devetero mladih

Prema Zakonu o obveznim odnosima, država odgovara i za ubojstvo koje njezin djelatnik počini u slobodno vrijeme službenim oružjem, kao vlasnica opasne stvari, osim ako joj ta opasna stvar – oružje – nije protupravno oduzeta.

Čak i kada netko protupravno Republici Hrvatskoj oduzme oružje, ona odgovara za štetu ako se dokaže da nije poduzela sve potrebno da ne dođe do krađe.

Postoje brojne presude Vrhovnoga suda iz kojih je vidljivo da je država morala platiti odštetu za ubojstva koja su službenim oružjem – pištoljem, automobilom – počinili njezini policajci i vojnici izvan službe.

Istina, nije baš lako dobiti pravomoćnu presudu protiv države, a osobito ne brzo, jer su brojne parnice u kojima je država tužena za naknadu štete zbog ubojstva s početka devedesetih pravomoćno završene revizijom tek posljednjih godina.

Bivši sudac i odvjetnik Vladimir Gredelj, koji inače zastupa 29 članova obitelji ubijenih u Zrinskom Topolovcu, tu je činjenicu komentirao:

– Nekako se nevoljko radilo na predmetima u kojima je država tužena zbog ubojstava koja su počinili njezini djelatnici pa su parnice trajale godinama. Kao da nitko nije htio preuzeti odgovornost za te presude, među ostalim, i zbog udara na državni proračun.

No, je li državi u interesu da proces traje godinama i da u slučaju kad država izgubi parnicu, plaća goleme zatezne kamate, a da nitko u nas ne izgubi posao zato što je pogrešno smatrao da država nije odgovorna za štetu, koju na kraju mora platiti?

Donio s bojišnice
Premda su u slučaju masakra u Zrinskom Topolovcu svjedoci na sudu iskazivali da je Palić oružje donio s bojišnice jer je tada bila uvriježena praksa da se oružje koje se osvoji na bojištu nosi kući kao trofej, tadašnji prvostupanjski sudac, koji je vodio postupak, nije baš povjerovao svjedocima.

Sudac je obrazložio da se ne može prihvatiti iskaz svjedoka da je Hrvatska vojska dopuštala vojnicima da nose oružje kući u vrijeme slabe naoružanosti HV-a, jer bi bilo logično da se sve oružje ostavljalo u postrojbama za potrebe rata.

Stoga je sudac zaključio da oružje kojim je Palić počinio masakr nije bilo protupravno oduzeto državi pa samim time država ne može odgovarati za štetu, odnosno za ubojstva, koja je počinio.

Oružje po kućama
No, odvjetnici obitelji ubijenih i ranjenih u žalbi na presudu, koja je ubrzo ukinuta, isticali su da su vojarna Jugoslavenske narodne armije i skladište oružja u Bjelovaru osvojeni 1991. godine te da su seljaci u tačkama odvozili oružje kući pa se nikako ne može govoriti o tomu da oružja u to vrijeme nije bilo.

Štoviše, obrazlagali su da je osvojeno oružje koje je moralo biti pod ingerencijom Hrvatske vojske i dan-danas po kućama mještana te da država nije ništa učinila da ga oduzme.

Pravni zastupnici obitelji ubijenih naveli su i to da je te 1993. godine bilo toliko oružja u Bjelovaru da se slalo u druge krajeve Hrvatske gdje ga je nedostajalo.

Dvojbe je li automatska puška kojom je Palić počinio višestruko ubojstvo donesena s bojišnice ili ju je on mogao privatno nabaviti za male novce, što je tvrdilo državno odvjetništvo i svjedoci RH, morat će razriješiti novi sudac koji trenutačno vodi parnicu u Palači pravde.

Usto, u sporu protiv Republike Hrvatske morat će se utvrditi i to je li država u to vrijeme nadzirala kako se postupa s oružjem zaplijenjenim na bojišnici te jesu li obavljani zdravstveni pregledi vojnika i utvrđivane njihove psihičke sposobnosti.

Naime, u spisu nema nikakvih dokaza da je Palić bio psihički bolesna osoba, no zastupnici obitelji ubijenih na to su uzvratili da se vještačenjem utvrdi može li psihički zdrava osoba ubiti devetero ljudi i još ih sedmero ozlijediti.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u odgovoru na tužbu na jednom od posljednjih ročišta ustrajalo je na tomu da nije bilo mogućnosti za zdravstvene preglede vojnika 1993. godine, u vrijeme kad je mobilizirana svaka muška osoba sposobna za vojsku, kao što je bilo nemoguće nadzirati sve “napušteno oružje” te u čijim se sve rukama ono nalazi.

DORH niječe
Država tvrdi da nije bilo nikakvih indicija da je Vinko Palić bio bolesna osoba te da ne može odgovarati za ubojstvo koje je počinio izvan službe iz automatske puške nepoznata porijekla. No, u ovoj parnici Republici Hrvatskoj ne idu u prilog iskazi svjedoka početkom prosinca izneseni u zagrebačkome Općinskom građanskom sudu o tomu da je Palić na dopustu, a prije počinjena višestrukog ubojstva, često iz automata pijan pucao po mjestu, zbog čega su više puta intervenirale i civilna i vojna policija.

Štoviše, jedan član obitelji Rodić, koji je bio u istoj satniji s njim, svjedočio je na sudu da je Palić, iza kojega su tada bila brojna ratišta, i prije pucao po Zrinskom Topolovcu te prijetio da će ubiti pet-šest ljudi.

A policija mu, unatoč tomu, kaže svjedok, nije oduzela oružje kojeg je kod kuće imao poprilično i koje je nakon masakra kod njega i pronađeno.


Ubojstva u slobodno vrijeme autom i službenim pištoljem

Država plaća odštetu i za ubojstva koja u slobodno vrijeme počine njezini pripadnici autom, službenim pištoljem... kao vlasnik tih opasnih stvari. Država se oslobađa odgovornosti samo ako uspije dokazati da joj je opasna stvar oduzeta na protupravan način, odnosno da svojim propustima nije pridonijela tome da joj netko neovlašteno uzme opasnu stvar. Državno odvjetništvo tako je uspjelo dokazati da država nije kriva što je vojnik 1992. mobiliziranim kamionom usmrtio pješaka, pa je Vrhovni sud u travnju 2008. odbio zahtjev za odštetu od 172.000 kn bliskom članu pokojnikove obitelji. Pripadnik HV-a u veljači 1992. u Sisku je bez odobrenja napustio jedinicu na položaju i uzeo bez znanja nadređenih kamion s parkirališta, za koji je bio zadužen drugi vojnik koji je tada vozilom Hitne pomoći otišao po ranjenike. Sud je utvrdio da je kamion bio parkiran u dvorištu kuće u kojoj je bilo smješteno zapovjedništvo voda te da nije imao ključ, već se pokretao s pomoću čavla ili odvijača. Obrazloženo je da je vojnik kamion odvezao na protupravan način te da država s obzirom na 
ratne uvjete nije pridonijela nezakonitu oduzimanju kamiona.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije