Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆAO CIJENE LIJEKOVA

Najomraženiji čovjek Amerike u suzama dočekao presudu na 7 godina zatvora

Martin Shkreli
Foto: AMR ALFIKY/REUTERS/PIXSELL
1/5
10.03.2018.
u 11:09

Njegov odvjetnik je čak u petak priznao da mu je ponekad došlo da ga "udari šakom u lice", koliko je Martin Shkreli komplicirao obranu svojim ponašanjem.

Prozvan "najomrznutijim čovjekom Amerike" jer je nekontrolirano povisio cijenu lijeka protiv AIDS-a, provokativni američki poduzetnik Martin Shkreli osuđen je u petak na sedam godina zatvora na njujorškom sudu.

Poduzetnik albansko-hrvatskog porijekla Shkreli (34), utjelovljenje cinizma farmaceutske industrije, proglašen je krivim u kolovozu zbog pronevjere vrijednosnih papira i manipulacije s dionicama nakon suđenja pred saveznim sudom u Brooklynu.

Te činjenice nisu povezane s povećanjem za 55 puta (s 13,5 na 750 dolara po tableti) cijene lijeka Daraprima koji se koristi protiv malarije i AIDS-a njegove tvrtke Turing Pharmaceuticals 2015. No, one su mu priskrbile intenzivnu medijsku pozornost nakon uhićenja 2015.

Shrkeli je plakao dok je sucu Kiyu Matsumotu objšanjvao kako je počinio puno grešaka i ispričavao se ulagačima.

"Želim da ljudi koji su me danas došli podržati shvate jednu stvar, jedina osoba koju treba kriviti što sam danas ovdje sam ja", rekao je. Jako mi je žao što sam izgubio vaše povjerenje, zaslužili ste više, rekao je.

Njegov odvjetnik Ben Brafman zatražio je od savezne sutkinje Kiyo Matsumoto kaznu ograničenu na 18 mjeseci zatvora za osobu koju je opisao kao "pomalo autističnog genija", ekstravagantnog autodidakta sposobnog za velike inovacije u području farmacije, po nekima od njegovih nekadašnjih suradnika.

Brafman je čak u petak priznao da mu je ponekad došlo da ga "udari šakom u lice", koliko je Martin Shkreli komplicirao obranu svojim ponašanjem.

Optužba koja ga je predstavljala kao kompulzivnog lažova zatražila je minimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina zbog nedostatka grižnje savjesti kod Shkrelija i njegove opsesivne samopromocije, posebice putem društvenih.

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar mofo
mofo
12:17 10.03.2018.

Lijek za AIDS jel "novinaru"? Ma na kraju krajeva to uopće nije bitno jer zbog toga ni nije osuđen, ali što bi vi to znali, imali ste samo par godina da proučite slučaj i napišete istinu... Osuđen jer je zbog ovakvih medijskih genijalaca postao "najomraženiji", ništa drugo...

DR
Draš
13:33 10.03.2018.

Šta je lik mislio, da sa svojim albansko-hrvatskim pedigreom može praviti konkurenciju židovskom farmaceutskom lobiju i proči nekažnjeno?Što je tražio to je i dobio.

LI
lietuva
11:35 10.03.2018.

"najomrznutiji"?! Zar mu je tako hladno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije