Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao cvjetna livada

Ružičaste naočale na summitu: EU plovi punom parom naprijed

Donald Tusk
Reuters/PIXSELL
22.06.2017.
u 21:53

Do kraja godine profunkcionirat će nova pravila prema kojima će se državljani zemalja izvan EU kojima nije nužna viza morati prije putovanja registrirati putem Interneta, platiti 5 eura i dobiti odobrenje bez kojeg ne mogu ući u EU

EU plovi punom parom naprijed. To je osjećaj koji dominira danas započetim summitom EU, a za ružičaste naočale, kroz koje odjednom EU izgleda kao cvjetna livada, pobrinuo se predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

- Naš optimizam još uvijek treba biti iznimno oprezan, ali imamo razloge da o njemu govorimo. Među ostalim: ekonomski rast u svakoj državi članici EU, pad nezaposlenosti i najviši broj zaposlenih ikad zabilježen, postignut financijski sporazum s Grčkom, porast proeuropskih osjećaja posljednjih tjedana prema anketama, porazi antieuropskih stranaka na izborima i pobjede političkih lidera koji su 100 posto za EU. Od Bugarske i Austrije do Nizozemske i, naravno, Francuske - rekao je Tusk ulazeći na dvodnevni sastanak Europskog vijeća.

Pesimisti i katastrofičari očekivali su da bi ovo mogao biti prvi summit EU na koji će uime Francuske možda doći Marine Le Pen, koja bi izvela tu osnivačicu Unije iz članstva. Ali Le Pen je pretrpjela poraz na izborima, a ovo je bio summit na kojem po prvi put Francusku predstavlja veliki eurofil Emmanuel Macron. Veliku Britaniju, koja je prije točno godinu dana na referendumu izglasala izlazak iz EU i kojoj je jedan od argumenata za takvu odluku bila teza da su EU i euro zona u teškom kaosu, danas je na summitu predstavljala premijerka čija je vladajuća većina i politički manifest u teškom kaosu.

- Unatoč turobnim prognozama, Europa je ta koja postaje stabilna i pozitivna referentna točka za čitav svijet. Ipak, ne smijemo se opustiti i biti naivni. Moramo dokazati ljudima da smo sposobni ponovno uspostaviti kontrolu nad događajima koji nas preplavljuju i ponekad prestraše - rekao je Tusk.

Među temama večerašnjeg dijela summita bilo je i dodatno jačanje sigurnosti na vanjskim granicama. Do kraja godine profunkcionirat će nova pravila prema kojima će se državljani zemalja izvan EU kojima nije nužna viza morati prije putovanja registrirati putem Interneta, platiti 5 eura i dobiti odobrenje bez kojeg ne mogu ući u EU. To će vrijediti, primjerice, i za državljane Srbije ili BiH koji ulaze u Hrvatsku. Odmah na početku summita dogovorena je i jedna zapravo povijesna stvar: uspostava stalne europske obrambene suradnje. Povijesnu dimenziju naglasio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. EU, naime, do sada nije imala nikakve ovlasti u području obrambene politike, iako je takvo što bilo zamišljano davnih dana.

- Ono što je započelo 1954. i kasnije nije nikad više spomenuto, sve do 2014., događa se upravo sada - rekao je Juncker.

Britanci su desetljećima blokirali svaku pomisao da EU širi svoje ovlasti na obranu i vojsku, ali sada kad su Britanci na izlazu ostatak EU kreće u tom smjeru.

- Planiranje budućnosti 27 država članica EU je najviši prioritet, čak i viši od naših pregovora s Ujedinjenim Kraljevstvom - poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel. EU27 ide dalje, zasad u pozitivnom ozračju i, čini se, dobrim tempom naprijed, a Velika Britanija je neminovno vani u ožujku 2019., do kada “samo” treba ispregovarati detalje razvoda.

Nitko više ne gaji iluzije da Britanci mogu napraviti zaokret. Nitko, osim Donalda Tuska koji je  danas dao još jednu znakovitu izjavu: - Neki me pitaju mogu li zamisliti ishod u kojem UK ostaje dio EU. Ja im kažem da je zapravo EU izgrađena na snovima koji su se činili neostvarivima. Stoga, tko zna? Možete reći da sam sanjar, ali nisam jedini - citirao je Tusk Johna Lennona iz pjesme “Imagine”.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije