Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADONAČELNICA SUPETRA

Marković o sukobu s hotelom: 'Da je jednostavno, riješilo bi se u 20 godina suđenja'

Foto: HRT
1/2
12.06.2022.
u 16:51

Konačni prijedlog sporazuma smo mislili prezentirati građanima stoga što smatramo da je to važno. Vjerojatno će prijedlog sporazuma doći ispred gradskog vijeća gdje će istog vijećnici ili prihvatiti ili odbiti ili će ga staviti na referendum, naglasila je.

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković gostovala je u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2'.  Ona je postala poznata na nacionalnoj razini zbog tri stvari. Prva je kada je povukla naknadu nogometnom Torcida kupu zbog incidenta u Supetru, kada su pretučeni radnici srpske nacionalnosti koji su govorili srpski na rivi, druga kada je odbila financiranje Počasnog bleiburškog voda i treće zbog sukoba s privatnim hotelskim poduzećem.

U emisiji je istaknula da je njezin grad jedan od devet a u RH koji bilježi porast broja stanovnika.

- Mi smo grad na otoku koji nudi pogodnosti otočnog života. Blizu smo Splita i imamo odličnu povezanost. Ljeti 15 linija, a zimi 11 ili 12 linija dnevno, rekla je i dodala da sve ono što nedostaje u gradu, može se realizirati u Splitu.

Govori kako su se na otoku u posljednjih 9 godina stekli uvjeti za normalan obiteljski život i upis djece u vrtić, osnovnu i srednju školu, a što se tiče zaposlenja, turizam je osnovna grana, ali imaju i velik broj obrtnika. Čak su 8. po broju obrtnika u RH.

Problem zdravstva

Kao problem navodi to što Supetru nedostaje zdravstveni kadar i kako se suočavaju s velikim nedostatkom tog kadra.Marković smatra kako ne postoji sinergija između strategije koju provodi Vlada o temi zdravstva prema otočnim i ruralnim sredinama te dodaje da se jedinice lokalne samouprave mogu iskoristiti kako bi se privukao zdravstveni kadar koji bi došao živjeti i raditi na otok.

Naglasila je da se Brač trudi i osam čelnika lokalne samouprave potpisalo je sufinanciranje za plaće ginekologa i pedijatra. Uz redovitu plaću daje se stimulacija od 8 tisuća kuna po zaposleniku.

- Mi to ne možemo sami odraditi. Potrebna je pomoć države, naglasila je Marković.

Govoreći o cijenama stanova u Supetru, one su narasle i, kako kaže, cijena od 2200 do 2300 eura po četvornom metru je velika.

- Najveći problem je naći najam za stan tijekom cijele godine. Svatko će iznajmiti tijekom zime, ali ljeti se trebate iseliti, rekla je gradonačelnica.

Problemi grada i hotelskog poduzeća

Marković je kazala kako je ona bila u srednjoj školi kada je počela afera s hotelskim poduzećem u Supetru.

- Nakon što je završila privatizacija, krenuli su problemi s hotelima. Tadašnji gradonačelnik i vodstvo grada počeli su upozoravati na nepravdu gradu Supetru, a to je da nakon što je izvršen postupak privatizacije, dodatnim rješenjem privatizirano nogometno igralište, neke čestice koje nikako nisu smjele ući u privatizaciju, rekla je i dodala kako je sve to bilo dugi niz godina na sudu, međutim sukus svega je uzrečica koja glasi „neka institucije rade svoj posao”.

Govori kako je grad u ovom slučaju imao 6-7 institucija koje su donosile različite presude, a najvažnije je da u sukobu nisu ni grad Supetar ni Ivana Marković s hotelima. To je odnos između države i Supetrus hotela.

VIDEO: Supetar: Komunalni redari opet uklonili vrata prema Svpetrvs hotelima

Upitana je li gradu u interesu da se ovaj sukob riješi, gradonačelnica je rekla da je to bilo jednostavno, riješilo bi se u ovih 20 godina suđenja te da su pokazali dobru volju i sudjelovali u postupku medijacije.

- Konačni prijedlog sporazuma smo mislili prezentirati građanima stoga što smatramo da je to važno. Vjerojatno će prijedlog sporazuma doći ispred gradskog vijeća gdje će istog vijećnici ili prihvatiti ili odbiti ili će ga staviti na referendum, naglasila je u emisiji 'Nedjeljom u 2'.

Kazala je kako je važan razvoj grada, ali to ne može biti pod svaku cijenu te da tu treba pomiriti privatni i javni interes.

- Dobila sam tužbu na 100 tisuća kuna zato što sam rekla da jedinica lokalne samouprave trebaju upravljati svojim pomorskim dobrom, dobila sam drugu tužbu na 100 tisuća kuna zato što sam pisala županu da grad ne želi dati suglasnost za raspisivanje natječaja za koncesije prema hotelima, stoga što grad želi biti faktor koji će odlučivati o svom pomorskom dobru, kao najvažnijem resursu, rekla je i dodala kako stalno dobiva tužbe, pa tako i za gospodarski kriminal zato što je grad zajedno s katastrom uknjižio cestu.

Ključne riječi

Komentara 5

DA
damascus
17:21 12.06.2022.

Odgledao sam emisiju, i bilo mi je pomalo mućno, toliko hvalospjeva samoj sebi, voditelj joj zdušno pomaže a žena iprazna, bez kapaciteta da bi čak gostovala u takvoj emisij a kamoli za nešto više. Tipična lokalna "političarka" kojoj se daje velika pažnja samo zato što je ljevičarka i što je pokazala srednji prst žrtvama Bleiburga. A politika koju ona vodi je u stilu, da je ona gazda u svome malom mistu i da je pravosuđe i provedena privatizacije (zapravo prodaja nekretnina) ne zanima jer ona ima o tome svoje mišljenje , i ima ga pravo i na silu provesti "jer ona zna što je "naše"!

DU
Deleted user
17:43 12.06.2022.

Ovako se stvaraju političke uzdanice. Pozove ih Aco, hvalospjevima ih okiti uz pomoć Maje. Još ako su spremne oplesti po onima s desnog spektra, uspjeh je zajamčen. Onda se angažira HND i svi uglas danima, tjednima, mjesecima i god trube o novoj zvijezdi. A u stvarnosti sve naopako. Potpisano, prodano, privatno treba poštovati. Gospođa je duhom zastala još u onom sustavu.

PR
prajdali100
17:49 12.06.2022.

Nisam imao priliku uvjeriti se ali kažu da ta žena nema u svom kabinetu ni jedno hrvatsko obilježje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije