Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAĐANI UZNEMIRENI

Banožić o probijanju zvučnog zida: 'Došlo je do evidentnog propusta, zatražio sam hitno izvješće'

Rakovica: Banožić i Medved posjetili članove HGSS-a koji su ih počastili grahom
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
02.07.2022.
u 16:54

Zagrepčane je glasan zvuk dodatno uplašio zbog toga što su se u podne čule i sirene. One su, naime, uobičajene za svaku prvu subotu u mjesecu jer se radi o, kako navodi Civilna zaštita, provjeri sustava javnog uzbunjivanja.

Nakon što je snažan tutanj uznemirio i uplašio stanovnike Zagreba i okolice danas oko 12. 20 sati o svemu se oglasio i ministar obrane Mario Banožić.

-Žao mi je što je današnji probni let zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uznemirio građane Grada Zagreba. Došlo je do evidentnog propusta u radu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a time i Glavnog stožera Oružanih snaga koji su, putem uobičajenih kanala komunikacije propustili unaprijed obavijestiti javnost o mogućem probijanju zvučnog zida.Od Glavnog stožera OS RH, načelnika admirala Roberta Hranja i zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Michaela Križanca zatražio sam hitno izvješće o tome zašto se propust dogodio i tko je za njega odgovoran- kazao je Banožić.

Iako su neki od njih smatrali da je riječ o eksploziji ili potresu, ispostavilo se da je riječ o testiranju MIG-a koji je probio zvučni zid. Građane je razljutilo što nije bilo najave i obavijesti o letovima iako je to uobičajena praksa MORH-a koji inače nekoliko dana unaprijed najavljuje kada kada će se letovi odvijati, na kojem području i u koje vrijeme. Danas su to pak napravili tek oko sat vremena nakon što je odjeknuo glasan tutanj. 

Zagrepčane je glasan zvuk dodatno uplašio zbog toga što su se u podne čule i sirene. One su, naime, uobičajene za svaku prvu subotu u mjesecu jer se radi o, kako navodi Civilna zaštita, provjeri sustava javnog uzbunjivanja.

- Redovno ispitivanje ispravnosti sustava javnog uzbunjivanja provodi se svake prve subote u mjesecu u 12:00 sati oglašavanjem znaka "prestanak opasnosti“, čime se kontrolira funkcionalnost sustava javnog uzbunjivanja, a ujedno uvježbava rukovanje sustavom i provjerava djelotvornosti protokola potpisanih s elektroničkim medijima - navodi Civilna zaštita.

Komentara 29

DU
Deleted user
19:06 02.07.2022.

Banožić je Miga namerno naveo iznad Pantovčaka, da probudi Zoku.

DU
Deleted user
18:55 02.07.2022.

Uskoro Rafale na hrvatskom nebu. Samo neka lete.

VI
Vivian
18:54 02.07.2022.

Ima ih koji su vec palili traktore, valjda radi isprobavanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije