Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik o Amerikancima

Milanović dan nakon NATO summita: Onda mi takvi saveznici ne trebaju

Zagreb: Zoran Milanović obratio se medijima nakon svečane akademije 2022.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
01.07.2022.
u 22:10

Ako će moji saveznici lupati sankcije, danas Dodiku, sutra Marinku Čavari, Ljubi Ćesiću Rojsu zato što je secesionist, onda mi takvi saveznici ne trebaju - rekao je danas predsjednik Milanović. Amerika je saveznik koji na svojoj 'crnoj listu' ima tri osobe koje je poimence spomenuo

Dan nakon što se vratio s važnog NATO summita u Madridu, predsjednik Republike Zoran Milanović danas je u izjavi novinarima u Zagrebu rekao da njemu, a iz toga proizlazi da misli i Hrvatskoj, “takvi saveznici ne trebaju”.

Tom dijelu izjave nitko od medija zapravo nije posvetio nikakvu pozornost, kao da je sasvim uobičajeno da se hrvatski predsjednik poigrava idejom izlaska iz NATO saveza. Što je točno rekao?

- Ako će moji saveznici lupati sankcije, danas Dodiku, sutra Marinku Čavari, Ljubi Ćesiću Rojsu zato što je secesionist, onda mi takvi saveznici ne trebaju - glasi ta rečenica, do koje je došao nakon što je pohvalio mađarskog premijera Viktora Orbana i rekao kako njega, Milanovića, zanima “koliko ljudi ima u Europi koji će shvatiti da je hrvatski zahtjev pravedan, pošten i u interesu Bosne i Hercegovine”.

VIDEO Milanović: Onda mi takvi saveznici ne trebaju

Sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpke, Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH iz redova HDZ-a BiH, nedavno su uvele Sjedinjene Američke Države, a na istoj američkoj “crnoj listi” još od 2003. se nalazi i Ljubo Ćesić Rojs, treći spomenuti primjer iz Milanovićeve izjave.

To Ameriku čini jedinim hrvatskim saveznikom koji, koliko je javno poznato, na svojoj “crnoj listi” ima tri osobe koje je poimence spomenuo predsjednik Republike Hrvatske. Iz čega proizlazi da Milanović zapravo tvrdi da mu ne trebaju saveznici poput SAD-a. 

Prije dva mjeseca, točnije 26. travnja, predsjednik Milanović smatrao je da Amerikanci trebaju natjerati bošnjačke političare na promjenu izbornog zakona, a danas je, nakon povratka sa summita NATO-a u Madridu na kojem se nije susreo s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, ustvrdio da se Amerikanci trebaju “maknuti” iz BiH.

- Dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi i Nijemci ne natjeraju Sarajlije i Bakira Izetbegovića, čija se politika ne vodi iz Bruxellesa nego negdje drugdje, da promijene izborni zakon, odmah sada ili u ovih pola godine, i dok ne daju Hrvatima temeljna prava, Hrvatski sabor ne smije ratificirati ičiji pristupni ugovor. Bez Hrvatskog sabora i ratifikacije pristupnog ugovora nema novih članica NATO-a - rekao je 29. travnja, prema priopćenju sa službene web stranice Ureda predsjednika.

Danas, nakon Madrida, gdje je bio prvi koji uime Hrvatske pristaje na ulazak Švedske i Finske u NATO, s obzirom da su lideri usvojili deklaraciju u kojoj pozivaju te dvije države u članstvo, Milanović je o ulozi Amerike u BiH rekao nešto sasvim suprotno:

- Ovo nije tema koju će uređivati Amerika. I ne treba, ovo se Amerike ne tiče. Vrijeme je da se maknu iz BiH. Europa, da.

p>> Večernji podcast - Aco Petrović i Dea Redžić: Petrović napao Rađu zbog Bojana, otkrio istinu o Draženu i Zvezdi, priznao Emilu Tedeschiju da je bio najveća greška u povijesti Cibone 

Ključne riječi

Komentara 136

TI
Tide
09:45 02.07.2022.

Potpisnik članka vecernji.hr A financijer hdz.rs

Avatar Fraktura lubanje
Fraktura lubanje
08:43 02.07.2022.

Zoki masnim flomasterom ću te zaokružiti za sljedeće izbore iz Hercegovine sam otići ću dva puta na glasanje jednom u Mostar jednom u Metković pa nek se glođu svi oni koji su protiv tebe ❤️😁

PK
Posljednji Komšikanac
08:15 02.07.2022.

Amerikanci trebaju samo domaćim uvlakačima. Gle ih samo kako brane taj maligni poltronizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije