Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA SAVJETE VIŠE OD 69 MIL. EURA

Vjerovničko vijeće uzet će svoje financijske i pravne konzultante

Agrokorov logotip
Foto: Boris Ščitar
1/8
21.12.2017.
u 08:17

Najteže će biti dogovoriti se o otpisu potraživanja te omjeru pretvaranja duga u kapital i naplati duga iz poslovanja i prodaje imovine

Privremeno vjerovničko vijeće podržalo je nacrt strukture nagodbe, čime su izvanrednoj upravi predvođenoj Antom Ramljaku dali zeleno svjetlo za nastavak rada na nagodbi koja bi trebala biti dogovorena do 10. travnja 2018. godine jer izvanredna uprava ne želi aktivirati mogućnost produljenja primjene lex Agrokor. Nagodbu će biti izuzetno teško postići jer je u igri 41,5 milijardi kuna potraživanja te 5700 vjerovnika. Najteže će biti dogovoriti se o otpisu potraživanja te omjeru pretvaranja duga u kapital i naplati dugova iz tekućeg poslovanja i prodaje imovine. To će vjerovnici morati dogovoriti međusobno, a najveći potencijalni sukob interesa može se očekivati na relaciji dobavljači Agrokora u odnosu na financijski sektor, banke i fondove.

Bankama je u interesu naplatiti što veći dio duga čistim novcem i ne zanima ih vlasništvo nad tvrtkama, dok su dobavljači otvoreno pokazali interes za imovinu Agrokora, pogotovo za Konzum, koji im osigurava plasman robe. Predsjednik uprave Podravke rekao je jučer da je koprivnička tvrtka zainteresirana za Ledo.

Tu je i pitanje otpisa potraživanja. Dobavljači su istaknuli da bi ih otpisi veći od 15 posto na robi i uslugama te veći od 30 posto na potraživanjima vezanim uz mjenice upropastili, a očekuju da će ih banke podržati te pristati da potraživanja banaka otpišu u iznosu i većem od 70 posto.

Podsjetimo, dobavljačima je podmiren dio duga kako bi mogli održavati likvidnost, a sudjelovali su i s 50 milijuna eura u roll-up kreditu pa su osigurali do 100 milijuna eura potraživanja za robu, što će im biti plaćeno u punom iznosu kao i ostalima koji su sudjelovali u tom aranžmanu, dok je mikrodobavljačima podmiren ukupan dug. Među dobavljačima najveći su iznos duga zanovili TDR, PPD i AWT International.

Agrokorov logotip
1/14

Privremeno vjerovničko vijeće odlučilo je angažirati svoje financijske i pravne konzultante, a platit će ih Agrokor, pa će se ukupni trošak konzultanata popeti iznad planiranih 69 milijuna eura. Koliko će ti konzultanti stajati, još je teško procijeniti, ali vjerovnicima je jasno da ih plaćaju svojim novcem, odnosno odričući se svojih potraživanja. Konzultanti izvanredne uprave odradit će i posao biranja uprava i direktora tvrtki te će među nizom zadaća imati i onu pregovaranja s vjerovnicima. – Želio bih da nagodba dobije 90-postotnu potporu iako se zakonom može izglasati i sa 67% glasova. Cilj mi je ostaviti zdravu i dugoročno održivu kompaniju koja će poslovati i zapošljavati u Hrvatskoj – kazao je izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Prošlog su tjedna dobavljači, među kojima je većina domaćih većih tvrtki, osnovali Udrugu dobavljača Agrokora, a kako su izračunali, imaju 34% tražbina unutar skupine od 29,6 milijardi kuna koje drže vjerovnici s pravom glasa u nagodbi. Zato vjeruju da bez njih neće biti dogovora. Nisu demantirali interes za preuzimanje dijelova proizvodnje i Konzuma, ali vrijeme za takve odluke doći će tek u drugoj fazi nagodbe, odnosno u eri nakon izvanredne uprave i Ramljaka kada će se vjerovnici i novi vlasnici međusobno dogovarati hoće li prodati dio imovine ili udjele u koncernu nekom unutar kruga vjerovnika ili nekim novim vlasnicima.

>> Todorići - Od raja do sloma

 

Komentara 4

KO
koraknaprijed
12:07 21.12.2017.

Po ovom novom planu svi stari mali dioničari koji su imali dionice Agrokora ostaju bez svojih ulaganja.

SJ
Sve je uzalud
08:32 21.12.2017.

......70 posto otpisa svih dobavljca je veca vrijednost nego cijeli agrokor....samim tim sto su svi oni logistika kompletne croprivrede...osim toga tko moze svoj dug smanjivati na bilo koji nacin kako to radi Ramljak......

SJ
Sve je uzalud
08:28 21.12.2017.

......Đekna (dionicari i mirovinci) još nije umrla, a ka' će ne znamo ........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije