Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od državne imovine zarada daleko od plana

Prodajom vlasničkih udjela u tvrtkama za ovu se godinu cilja ostvariti 863 milijuna kuna, podbacili i prihodi od nefinancijske imovine
26. srpnja 2017. u 21:30 12 komentara 2292 prikaza
Goran Marić ministar državne imovine
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministra državne imovine Gorana Marića čeka naporna jesen jer se realizacija poslova u njegovu resoru zasad ne odvija prema planu. U izvješću koje je u okviru provedbe Nacionalnog programa reformi za 2017. upravo podnio ministrima financija Zdravku Mariću te regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijeli Žalac, Goran Marić iznosi mnoge propuste u ostvarenju postavljenih ciljeva.

Zdravko Marić DRŽAVA TROŠI VIŠE Javni dug u prvom kvartalu preskočio granicu od 300 milijardi kuna

Za oko zapinje prije svega podbačaj u dovršetku privatizacije i unapređenju upravljanja nekretninama, u čemu se nije puno odmaklo. Prodajom vlasničkih udjela u tvrtkama za ovu se godinu cilja ostvariti 863 milijuna kuna prihoda, međutim do početka srpnja na račun države sjelo je tek 40,9 milijuna kuna.

24 ugovora o darovanju

Nisu ni prihodi od nefinancijske imovine postigli zadovoljavajuću dinamiku jer se prikupilo 40 milijuna, a planirano je bilo 91,45 milijuna kuna. U objašnjenju Ministarstva navodi se kako taj prihod uključuje prodaju i aktivaciju neiskorištene imovine kroz zakup, dodjelu na korištenje, osnivanje prava služnosti i prava građenja.

Darovanje je, navodi se u Marićevu izvješću, oblik smanjenja i aktivacije nekretnina pa se saznaje da je u prvom polugodištu Ministarstvo sklopilo 24 ugovora o darovanju nekretnina procijenjene tržišne vrijednosti 120 milijuna kuna.

Veću efikasnost Marić očekuje da bi njegov sektor nekretnina trebao postići nakon donošenja Odluke o prodaji stanova u vlasništvu RH i izmjena Uredbe o načinu raspolaganja nekretninama RH, ali i objavom natječaja po jednostavnijoj proceduri, koji bi trebale uslijediti nakon donošenja novog zakona o upravljanju državnom imovinom.

No i tu se zapelo s realizacijom jer je tek završena javna rasprava i u saborsku proceduru krenut će vjerojatno koncem rujna. Kašnjenje u normativnom dijelu postaje zarazno u Marićevu ministarstvu. Osim zakona, koji ga je uzgred već dočekao pripremljen i javno raspravljen, ali je dao raditi posve novi s jačim ovlastima ministra u odlučivanju, kasni se i s usvajanjem izvješća o realizaciji plana upravljanja imovinom lani, ali i s donošenjem plana upravljanja imovinom za ovu godinu.

Petrokemija Državna imovina Prodaje počele, upitni interes i planirani novac

Više od pola godine bez plana

Taj je plan još prošle jeseni u javnu raspravu uputio DUUDI, koji je vodio Tomislav Boban, sada državni tajnik u Ministarstvu, ali nikad nije proslijeđen Vladi. Ministarstvo državne imovine više od pola godine upravlja bez plana.

Traju razgovori s kandidatima za 70-ak radnih mjesta

Osnivanje ministarstva iz DUUDI-ja po Marićevu izvještaju glavni je razlog zbog kojeg se njegov resor još nije uhodao, međutim, kako višekratno navodi, Ministarstvu nedostaje i kvalitetnih kadrova, znanja i stručnosti, kao i ažurnih podataka i evidencija.

Boljka je po Mariću i “nekoherentnost između ciljeva i raspoloživih proračunskih sredstava”. U Ministarstvu državne imovine obavljaju se razgovori s kandidatima za popunjavanje 70-ak radnih mjesta po svim organizacijskim segmentima.

Ministar Marić očito računa da bi uz postojećih stotinjak djelatnika Ministarstva oni trebali poboljšati efikasnost, a time i priljev proračunskih prihoda.

Javni poziv Ponude za Češku vilu na Visu prikupljaju se do 16. listopada Ina Ostvarili prijetnju EK tužio Hrvatsku: država ne smije imati posebna prava u Ini Christine Lagarde i Boris Vujčić VELIKA ANKETA Jeste li za euro? Najprije reforme, pa za najmanje pet godina i euro
Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
 • Avatar Gracija
  Gracija:

  Nekad je ovaj čovjek djelovao toliko pošten i socijalno osjetljiv, da je bilo čudno, što uopće radi u HDZ-u. Ali zabluda je kratko trajala....car je gol

 • rikavac:

  Kakav ministar takvi i rezultati. Zar je neko ocekivao da nogometni sudac,covjek koji je zavrsio ekonominu smjer finansije za 2 godine moze nesto napravit sa drzavnom imovinom..

 • prarvat:

  više sam vjerovao u marića. ali još je mandat na početku i može pokazati što zna