Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jeste li za euro? Najprije reforme, pa za najmanje pet godina i euro

Sve zemlje s manje od 10 milijuna stanovnika ili su brzo uvodile euro ili imaju tečaj usko vezan uz euro
12. srpnja 2017. u 10:48 26 komentara 3636 prikaza
Christine Lagarde i Boris Vujčić
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Hrvatska bi u najboljem slučaju tek za pet godina mogla uvesti euro, složili su se jučer guverner Boris Vujčić i ministar financija Zdravko Marić u razgovoru na marginama dubrovačke konferencije. Vujčić je ponovio da središnja banka priprema strategiju za euro i analizira sve učinke prelaska na euro na domaću ekonomiju, o kojoj će se, dodao je ministar Zdravko Marić, povesti javna rasprava.

euro novac valuta rasprava Uvesti euro, da ili ne? 'Nakon uvođenja eura kamate na kredite će pasti'

Odluka je na Hrvatskoj kad će i kako ući u eurozonu i započeti pregovore s Europskom unijom, komentar je glavne direktorice MMF-a Christine Lagarde, koja, naravno, smatra da Hrvatska od toga procesa može samo profitirati.

Jeste li za uvođenje eura?

 • Da 40,90%
 • Ne 56,86%
 • Ne znam 2,24%

Odluka da Hrvatska započne pregovore i uđe u mehanizam ERM-a, koji je svojevrsna čekaonica za euro, zapravo bi značila da je Vlada spremna krenuti u čvrste reforme kojima bi značajno smanjila javni dug te povećala zaposlenost, konkurentnost i izvoz. Ulazak u eurozonu nije samo pitanje tečaja, iako je on najzanimljiviji javnosti, jer je stabilnost domaće valute prema euru jedan od uvjeta s kojim Hrvatska nema problema.

Christine Lagarde i Boris Vujčić
1 / 7
Christine Lagarde i Boris Vujčić

Poučeni iskustvom Slovenije i ostalih tranzicijskih država, građani se boje da će doći do masovnog poskupljenja, dok jedan dio političke i stručne javnosti vjeruje da hrvatska monetarna vlast ima više manevarskog prostora s kunom nego s eurom. Za razliku od njih, Vujčić snažno zagovara euro, jer će se tako zemlja riješiti sadašnjeg tečajnog rizika, koji mu stvara veliko ograničenje u vođenju monetarne politike.

U Savudriji održan regionalni skup guvernera Narodnih banaka Susret guvernera Euro moramo uvesti i zbog 500 milijardi duga

Ispuni li Hrvatska sve uvjete za euro, to bi značilo da je uređena i sređena ekonomija, što bi automatski dovelo i do pada kamatnih stopa. No, ravnatelj HUB-a Zdenko Adrović upozorio je nedavno da s uvođenjem eura popularno fiksiranje kunskih kredita može biti nezgodno, no idućih pet godina građani se o tome ne moraju brinuti. Većina kunskih kredita fiksirana je na razdoblje od pet do sedam godina.

– Sve zemlje s manje od 10 milijuna stanovnika ili su brzo uvodile euro ili imaju tečaj usko vezan uz euro. Veće države vode slobodniju politiku tečaja koja pogoduje izvoznicima u recesiji, ali o rezultatima takvih politika nema suglasja struke. I protivnici i zagovornici uvođenja eura smatraju da je to dobro za gospodarski rast – mišljenje je ekonomskog analitičara eurofila Velimira Šonje, dok se tome, primjerice, snažno protivi saborski zastupnik i profesor monetarne politike Ivan Lovrinović. Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić smatra da će Hrvatskoj trebati 5 do 7 godina za euro.

Boris Vujčić TRENDOVI NA TRŽIŠTU NOVCA HNB otkupio 374 milijuna eura da tečaj ne padne ispod 7,4 Boris Vujčić 5 UVJETA ISPUNJENO Euro bismo mogli uvesti 2022., oko 60 % Hrvata želi u eurozonu Boris Vujčić Guverner HNB-a Vujčić otkrio kada počinje postupak uvođenja eura

 

Treba li uvesti euro?

Darko Martinović, remenar: Treba. Mislim da bi nam svima bilo jednostavnije i lakše. Tečaj kune umjetno se održava.

Ena Javor, knjižničarka: Nisam za uvođenje eura jer su u svim državama koje su ga uvele cijene naglo porasle.

Hrvoje Grgić, obrtnik: Dio smo europskog tržišta na kojem se sve obračunava u eurima i zato sam za euro. 

Ivan Kočiš, umirovljenik: Protiv sam eura jer će sve poskupjeti! Vidjeli smo to u Njemačkoj i Sloveniji. To je dokazano. 

Nikola Kovačić, geodet: Nisam za uvođenje eura. Ako su neke druge zemlje uvele euro, ne znači da moramo i mi. 

Danijela Klarić, medicinska sestra: Dio smo EU pa je logično da se uvede euro kao zajednička valuta, mada bih rado da ostavimo kunu.

Mirko Stojanac, umirovljenik: Imam rodbinu u Njemačkoj koja mi je govorila da je od uvođenja eura sve skuplje. Da su izgubili na tome.

Dinka Primorac, ekonomistica: Uvođenje eura bilo bi dobro za izvoznike, ali nisam sigurna da bi bilo dobro za tzv. male ljude.

Marina Habuš, ekonomistica: Za privredu bi bilo dobro uvesti euro. A ako raste gospodarstvo, onda svi imaju korist od toga.

Ivan Đimber, umirovljenik: Trebalo bi, da. Donijelo bi nam to stabilnost, ne bi kuna varirala gore-dolje. Za obične građane to bi bilo dobro.

Duška Musulin, knjigovotkinja: Ne. Naše plaće nisu takve da bi mogle pratiti euro. Osjetilo bi se to i te kako na budžetu građana. 

Milan Stojaković, umirovljenik: Ne, bolje su nam ove naše kune. Mi smo u krizi, prezaduženi smo, sad hoće nešto smuljati.

Anketu proveli: Vedran Balen, Ivica Beti, Suzana Lepan Štefančić, Danijel Prerad

Riječ ekonomista

Luka Brkić, profesor pol. ekonomije

O uvođenju eura treba povesti široku javnu raspravu: ne samo makroekonomista i bankara, nego svih stručnjaka. To ima i dublju političku dimenziju jer ovisi o tome hoće li se EU odlučiti za političku unifikaciju ili ne: ako krene u tom smjeru, nužno je integrirati i valute 

Zdenko Adrović, direktor HUB-a

Za banke ulazak u eurozonu ne donosi dobitke - banke će izgubiti više od milijardu kuna godišnjih prihoda. No, dugoročno očekujemo i usklađenje regulative i niže troškove poslovanja. Građani bi se pak potpuno oslobodili valutnog rizika

Željko Lovrinčević, Ekonomski institut 

Još 2000-ih smo trebali jednostrano uvesti euro, ali za to nije bilo hrabrosti. Uveli su ga građani odlukom o valuti štednje - Hrvatska je mentalno eurizirana. Bitno je što prije ući u proceduru i dočepati se ERM2 mehanizma u kojem se fiksira tečaj kune: smanjila bi se premija rizika, što bi amortiziralo rast kamata 

Velimir Šonje, makroekonomist

Hrvatska je mala, otvorena i visoko euroizirana ekonomija koja, kao i sve druge države s manje od desetak milijuna stanovnika, mogu imati veće koristi od troškova uvođenja eura. Monetarna politika europodručja bit će učinkovita i u Hrvatskoj, a i manevarski prostor za očuvanje financijske stabilnosti će se proširiti

Anketu provela: Valentina Wiesner Mijić

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Top Chair
#OSTANIMOODGOVORNI
Super ideje za opremanje ureda kod kuće: Kako odabrati najfunkcionalniju stolicu?
 • Avatar anticenzura
  anticenzura:

  Mislim da ni jedna zemlja na svijetu nije izrodila ovoliko izdajnika u svojoj povijesti kao nasa nesretna zemlja. Samo radi ovakvih se nadam da postoji deveti krug pakla.

 • Axis Mundi:

  paradoks je da s jedne strane volimo izražavati cijene u eurima, no s druge strane - dovoljno je pitati neke zemlje u našem susjedstvu i vidjeti kako se "uvođenje eura" reflektira na običan život građana. samo si pokušajte predočiti što ... prikaži još! danas možete s xy kuna, a što ćete moći kad se te kune konvertiraju u eure, uz neminovan rast cijena svega. ostalo pričajte maloj djeci. jedno veliko NE uvođenju eura. imamo li mi kadar koji štiti ijedan državni interes ili smo se u potpunosti prepustili i prodali?

 • Pomrdalo:

  Bolje nikada. Godinu-dvije prije uvodjenja Eura Svabi su poviisili cijene za 25%. Te cijene su ostale iste, prevedene 1/1. Deutsche Mark=Euro.Na primjer voce, kila 3 DM je 3 EURO . Stan 500DM =500 EURA, dok su place promjenjene u odnose ... prikaži još!e 1 prema 2, sto znaci 1400 DM, dobijes 700 EURA. AKCIE su bile prevedene 1/1, sto bi znacilo jedna Akcija 20 Maraka vrijedila je 20 EURA. Pa sad birajte za koga je bolje ostati na staroj valuti ili se prebaciti na EURO. P.S. Auto osrednji kostao je 15 000Maraka, bilo je to puno novaca, danas taj isti auto kosta 15 000 Eura. I NE ZABORAVITE DA SU PLACE POSTALE UPOLA MANJE. Naravno da ce vas politicari uvjeravati u suprotno, da je sve ostalo isto, ili mjenjalo se u odnosu 1 /2, sto je notorna laz.