Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

EK tužio Hrvatsku: država ne smije imati posebna prava u Ini

Komisija smatra da se posebnim ovlastima države iz Zakona o Ini neprimjereno ograničava slobodno kretanje kapitala, piše EK.
13. srpnja 2017. u 18:53 3 komentara 880 prikaza
Ina
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Četiri godine Europska komisija podsjećala je Hrvatsku da mora promijeniti Zakon o Ini i ukinuti posebna prava države, uključujući i pravo veta na prodaju MOL-ovih dionica Ine, i četiri godine različite hrvatske Vlade objašnjavale su Komisiji da će to učiniti, samo ne sad dok traju sporovi i arbitraže između hrvatske države i MOL-a oko Ine.

Dragan Kovačević Rast prihoda tvrtke Janaf s Inom ugovorio još 150 milijuna kuna posla

Danas je, međutim, Komisija ispunila prijetnje i odlučila uputiti Sudu Europske unije tužbu protiv Hrvatske zbog neispunjavanja obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora.     

– Komisija smatra da se posebnim ovlastima države iz Zakona o Ini neprimjereno ograničavaju slobodno kretanje kapitala i sloboda poslovnog nastana – priopćeno je iz EK. Prema postojećem Zakonu o Ini (iz 2002.) država i kao manjinski dioničar ima posebne ovlasti u tom poduzeću, uključujući pravo ulaganja veta na prodaju dionica ili imovine iznad određene vrijednosti, kao i na odluke uprave poduzeća koje se tiču promjene djelatnosti, promjene adrese sjedišta ili dodjele koncesija. Iz Komisije naglašavaju kako razumiju da je zaštita sigurnosti opskrbe energijom legitiman cilj u javnom interesu, zbog kojega je moguće opravdati ograničenja. No, također naglašava da takva ograničenja moraju biti proporcionalna te da u ovom slučaju to nisu.

– U ovom se slučaju Zakonom o Ini hrvatskoj državi omogućava osporavanje važnih odluka poduzeća, pri čemu ulaganje veta nije potrebno obrazložiti mogućim ugrozama sigurnosti opskrbe ili javnim interesom. Komisija smatra da takvo bezuvjetno pravo veta nadilazi ono što je nužno za zaštitu opskrbe energijom i da je stoga neproporcionalno – objašnjava se u priopćenju.

Sud EU u dosadašnjoj je praksi, na temelju sličnih tužbi Komisije, donosio presude koje ne dozvoljavaju posebna prava države u poduzećima. Komisija je u jednom takvom slučaju tužila Njemačku zbog “zlatne dionice” u Volkswagenu, a Sud EU je presudio protiv njemačkog zakona.     

Goran Marić uskoro Smjene HEP i Ina potpisali ugovor o nabavi plina. Marić najavio smjenu Uprave HEP-a

Početkom ove godine, iz Vlade premijera Andreja Plenkovića javno je komunicirana poruka prema Komisiji da ne bi trebalo žuriti s tužbom protiv Hrvatske, nego da bi trebalo pričekati da Plenkovićeva vlada ispuni najavu o otkupu MOL-ovih dionica. No, današnja odluka o upućivanju predmeta na Sud EU pokazuje da Komisija nije impresionirana Plenkovićevom najavom otkupa MOL-ova paketa u Ini.

Sudeći prema danas poslanom priopćenju iz Banskih dvora, čini se da ni Vlada nije impresionirana Komisijinom odlukom o pokretanju tužbe: – Odluka EK je najava tužbe i pogrešno je govoriti da je podnesena tužba Komisije protiv Hrvatske. Radi se o odluci kojom je Europska komisija završila administrativni dio postupka vezan uz neusklađenost Zakona o privatizaciji Ine s pravnom stečevinom. Međutim, Vlada RH i EK su u stalnom kontaktu oko ovog pitanja s ciljem pronalaženja rješenja koje će biti u skladu sa zahtjevima pravne stečevine, ali i osigurati dostatnu zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u području energetske sigurnosti i stabilnosti, bez potrebe podnošenja tužbe. Izmjene Zakona o privatizaciji Ine su vrlo kompleksno pitanje – priopćeno je iz Vlade.     

Akos Szekely Ákos Székely: Ina je bila na rubu, a danas je spremna za nova ulaganja HEP novi pregovori HEP: U dodatnim pregovorima s Inom, ponuđena cijena plina dodatno snižena 23.02.2017., Sisak - Premijer Andrej Plekovic sa suradnicima u pratnji predsjednika Uprave INA-e Zoltana Aldotta i direktora sisacke rafinerije Damira Butkovica obisao je pogone ove tvrtke. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL HAZU o važnosti izvora Uz otkup dionica Ine, država treba uložiti još 1,15 milijardi dolara
Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • desperadikus:

  Hrvatska je jedina zemlja koja je prodala svoju neftnu industriju uzela novac a sada opet hoce da upravlja istom

 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Pa naš narod je najpametniji u svijetu i kad imaju novca za preživjeti govore o nekom dobrom životu to su poneli iz sfrj.

 • Avatar 123456
  123456:

  Kak je EU brza i uporna kad treba hebati Hrvatsku. Stvarno moraš biti potpuni idij"t ostati u toj splačini od EU. Baš bi štel čuti mišljenje lopova koji su nas na prevaru uvaljali u blato zvano EU - pijanog šeksa ... prikaži još! i pokvarene becne pušić soroš!