Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na udaru bure

Maras bi kontrolu nad zadrugama, ali i obrtnicima

'09.07.2013., Zagreb - Gordan Maras, ministar poduzetnistva i obrta.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
12.07.2013.
u 17:00

Marasovo ministarstvo moći će, primjerice, poništiti ili ukinuti odluke tijela saveza, a moći će i neposredno donijeti odluke iz nadležnosti Skupštine, Nadzornog i Upravnog odbora te samog predsjednika saveza.

U naoko mirnom zadružnom životu Hrvatske sprema se prava bura. Upućuju na to jučer usvojene izmjene Zakona o zadrugama, koje Vlada šalje u hitnu saborsku proceduru. Glavna novosti u zakonu nije promjena institucionalnog okvira, kako je to najavljivalo Ministarstvo poduzetništva i obrta u nacrtu prijedloga što ga je u travnju uputilo u javnu raspravu. Po tim se izmjenama predviđalo da se Hrvatski savez zadruga kao krovna organizacija zadrugara transformira u Hrvatsku zadružnu komoru. Međutim, prijedlog koji je Vladi predstavio ministar poduzetništva Gordan Maras zadružnu komoru i ne spominje. Zašto se odustalo od komore, Maras nije objasnio, samo je dao naslutiti da je nezadovoljan postojećim sustavom saveza. Skupština saveza nije se, po njegovim riječima, sastala od stupanja na snagu Zakona o zadrugama 2011. godine.

– Ovim smo zakonom definirali neke stavke da bismo to omogućili – kazao je Maras.

No sam se sustav zapravo ne mijenja, a glavna je novost nadzor koji će dobiti Marasovo ministarstvo. Nije pritom riječ o logičnom prenošenju standardnog nadzora s Ministarstva gospodarstva na resorno Ministarstvo poduzetništva, nego se specificiraju i nove ovlasti u slučaju da se utvrde nepravilnosti u radu saveza. Marasovo ministarstvo moći će, primjerice, poništiti ili ukinuti odluke tijela saveza, a moći će i neposredno donijeti odluke iz nadležnosti Skupštine, Nadzornog i Upravnog odbora te samog predsjednika saveza. Moći će također i obaviti poslove u njihovoj nadležnosti na teret saveza kada Ministarstvo ocijeni da se na drugi način ne može provesti zakon.

Da se sprema velika bura u HSZ-u, nagoviješta i prijelazna odredba prema kojoj se nalaže u roku pola godine od stupanja na snagu zakona organizirati izbore za skupštinu, za koju će Ministarstvo u roku 30 dana imenovati i povjerenstvo za provođenje izbora. Zadrugarski sustav, kažu iz poduzetničkih redova, ima slabosti i devijacija, no njih se, poručuju, neće riješiti time da izvršna vlast preuzima brigu nad tim institucijama. Marasu to, poručuju naši sugovornici, to nije i prvi slučaj jer pod kontrolu od svog dolaska, tvrde, nastoji staviti i Hrvatsku obrtničku komoru.

>>Na rad u fušu obrušavaju se i Maras i Mrsić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije