Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europarlamentarka

Mara Bizzotto: EU će štiti ime Prosecco pred Prošekom

prošek
Duško Jaramaz/PIXSELL
21.08.2013.
u 12:40

Bizzotto izjavljuje kako je spremna štititi ime i od drugih eventualnih imitatora u Europi

RIM – Europarlamentarka, članica Sjeverne lige, Mara Bizzotto izjavila je kako se Europska unija svrstala u obranu talijanskog pjenušca Prosecco i neće prihvatiti zaštitu imena dalmatinskog Prošeka kako dva proizvoda ne bi zbunjivala kupce. Na parlamentarno pitanje glede upotrebe imena dvaju napitka koje je postavila Europskoj komisiji, odgovorio je europski povjerenik za poljodjelstvo Dacian Ciolos.

„U ovom kontekstu, upotreba u trgovini imena 'Prošek' mogla bi stvoriti pravne probleme u mjeri u kojoj ulazi na polje primjene članka 118. EU-Pravilnika CE n. 1234/2007, jer bi hrvatski naziv mogao uči u sukob s talijanskim zaštićenim podrijetlom imena (DOP) Prosecco. Hrvatske vlasti upoznate su s tim pravnim problemom“, priopćio je Dacian Ciolos, kako je prenijela talijanska europarlamentarka Bizzotto, koja dodaje kako taj odgovor ide u smjeru „kojim sam željela, odnosno u zaštitu našeg Prosecco, simbola vrhunskog vina Made in Italy“.

Bizzotto izjavljuje kako je spremna štititi ime i od drugih eventualnih imitatora u Europi, a time i oko 8.000 proizvođača Prosecca na talijanskom sjeveroistoku.

EU je zajamčila zaštitu imena talijanskom vinu, kaže Bizzotto, i kada bi Hrvatska htjela zatražiti zaštitu imena Prošek.

„Povjerenik Ciolos je bio jasan. U fazi u kojoj bi se uzelo u razmatranje davanje odobrenja ili odbijanje zaštite nekog imena, uzimat će se u obzir eventualna slična imena vina koja su već registrirana. Prosecco je već registriran, pa ulazi u tu kategoriju već zaštićenih“, objasnila je Bizzotto i dodala kako Hrvatska do sada nije predstavila nikakav zahtjev za zaštitu imena njezina Prošeka. 

>> Komisija odobrila slobodnu prodaju starih zaliha prošeka 

>> I dalje bez definitivnih odgovora o teranu i prošeku

Ključne riječi

Komentara 1

NM
nada.msgw
19:28 15.09.2021.

Ne znam u čemu je problem. Talijanski prosecco je daleko kvalitetniji i nema blage veze sa prošekom. To su dva po svemu različita pića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije