Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neven mimica:

'Manjine su u RH bolje zaštićene nego u većini europskih zemalja'

'12.01.2012., Zadar - Gradjani Zadra imali su priliku poslusati predavanje o Europskoj uniji na kojem su izlagali Neven Mimica, Ingrid Anticevic Marinovic i Nikola Turcinov. Photo: Filip Brala/PIXSELL
Filip Brala/PIXSELL
14.09.2012.
u 15:14

Međimurska županija najviše je odmakla u naporima za uključenost Roma u društveni život, rekao je Mimica

– U Hrvatskoj su standardi zaštite nacionalnih manjina, pa tako i romske, daleko viši nego u većini europskih zemalja. Međimurska županija najviše je odmakla u naporima za uključenost Roma u društveni život – kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica za posjeta Međimurskoj županiji. Teme razgovora uglavnom su se odnosile na Rome, od obrazovanja do gradnje komunalne infrastrukture u naseljima te zapošljavanja. I dalje su veliki problemi u obrazovanju jer djeca nakon 15. godine ostaju na ulici.

– Kad roditelji više ne dobivaju dječji doplatak, školovanje im više nije važno – kazao je župan Ivan Perhoč. Upozoreno je i na problem preranog majčinstva.

– Rađanje sa 15 godina je protuzakonito i ono se ne može opravdavati navikama i specifičnostima – istaknuo je Perhoč i iznio podatak da je 60 posto Roma u Međimurju mlađe od 16 godina.

>> Otjerani Romi ponovo se vratili na svoju parcelu u Škabrnji

>> Amnesty International: Talijanski Romi još uvijek segregirani

Jedan je od problema i nenamjensko korištenje socijalne pomoći i neplaćanje računa.

– Ne može nitko očekivati da će im struja i voda biti besplatni – rekao je Mimica i dodao da treba uravnotežiti prava i obveze. Najavio je da će nova nacionalna strategija za uključivanje Roma, u kojoj je jedan od ciljeva da do 2020. sva romska djeca završe osnovnu školu, donijeti dobre rezultate. Dvije godine predškole minimum je na kojem će se ustrajati.

– Romska nacionalna manjina je najranjivija. Politika ove Vlade je integracija koja ne smije završiti asimilacijom – zaključio je N. Mimica.

Komentara 13

MF
maca faca
15:43 14.09.2012.

u rvackoj je manjina na vlasti ,za razliku od većine europskih država.......etc.

LU
luja
15:58 14.09.2012.

U Hrvatskoj najugrozenija vecina na svijetu, cak joj prijeti nestanak.

ĆA
ćaćaća
15:36 14.09.2012.

manjine su u hrvatskoj bolje zaštićene nego većina druže mimica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije