Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potvrđena Vlada s 83 glasa za, izvršena primopredaja vlasti. Orešković: Idemo raditi

Ako mogu pomoći hrvatskom narodu, tu sam, ne idem nigdje, poručio je novi premijer
22. siječnja 2016. u 23:54 483 komentara 134030 prikaza
vlada
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/55

Nakon 14 sati rasprave, saborski zastupnici podržali su Vladu mandatara Tihomira Oreškovića sa 83 glasova za, 61 protiv i pet suzdržanih. U sabornici nije bilo Drage Prgometa i Irene Petrijevčanin Vukasnović iz Hridi. Uz zastupnike Domljubne koalicije i Mosta, izuzev Ivana Lovrinovića, podršku Vladi dali su i zastupnici HDSSB-a, stranke Milana Bandića, reformist Radimir Čačić, zastupnici manjina Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj, Šandor Juhas i Mirko Rašković.

Tihomir Orešković danas je u Saboru predstavio svojih 20 ministara i dva potpredsjednika te program svoje buduće vlade. Orešković je vladu i program predstavio u 30 minuta prezentacijom u Powerpointu umjesto klasičnim govorom kakvi su dosad bili uobičajeni. Prezentacijom je predstavio koje mjere planiraju provesti te ciljeve nove vlade za iduće četiri godine. Nakon njegova govora uslijedila je rasprava pa Oreškovićev završni govor, nakon čega je nastupilo glasovanje. Reiner je prvo najavio da se očekuje da će glasovanje biti oko 1.30 sati u noći, no na kraju je ipak bilo znatno ranije, nešto poslije 23 sata.

U nastavku pročitajte kako je tekla rasprava i izglasavanje povjerenja Vladi u Saboru:

23.54 sati - Milanović je Oreškoviću predao vlast.

- Gospodin Orešković je dobio mandat u Saboru i ja mu želim sve najbolje. Bit će lakše nego prije četiri godine, ali neće mu biti jednostavno - rekao je Milanović novinarima.

Orešković je rekao da mu je čast.

- Izazovi su ispred nas, ali moj tim je spreman, preuzet će odgovornost i dati sve od sebe da pokrenemo gospodarstvo i ojačamo standard - rekao je Orešković.

Dodao je da nije očekivao da će rasprava u Saboru tako dugo trajati, ali da je to demokracija.

- Mislim da smo izdržali, bile su dobre diskusije, za građane Hrvatske teme su bile malo previše ustaše i komunisti - rekao je Orešković, dodajući da mu je fokus budućnost, a ne prošlost.

Primopredaja vlasti | Autor : HRT Foto: HRT

Foto: HRT

23.44 sati - Orešković je još uvijek u Saboru, Milanović je otišao u svoj ured.

23.29 sati - Nikola Jelić, glasnogovornik Vlade, rekao je za HTV da je u Vladi sve spremno za primopredaju. Milanović je cijeli dan u zgradi i čeka da se obavi primopredaja.

- Očekujemo da novi premijer dođe u sobu hrvatskih banova, dočekat će ga predsjednik Vlade, oni će se pozdraviti, preuzeti dužnost i to je to - rekao je Jelić.

23.27 sati - Vrlo sam zadovoljan, drago mi je da je 83 glasa, mislim da je to lijepa brojka. Ovo je novi smjer u hrvatskoj politici, nadam se jedna pozitivna priča. Čeka nas još puno posla, sutra je prvi sastanak u Vladi, nema vremena za čekanje - rekao je Tomislav Tolušić, novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

23.25 sati - U tijeku je fotografiranje, nakon čega će članovi krenuti prema Banskim dvorima na primopredaju.

23.14 sati - Reiner je čestitao premijeru i ministrima koji su upravo izabrani. Slijedi zajedničko fotografiranje i stanka od 20 minuta kako bi se održala sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Nastavak slijedi u 23.35 sati.

23.13 sati - Uslijedilo je prisezanje ministara.

23.09 sati - Dajem na glasovanje prijedlgo da se iskaže povjerenje predsjedniku i članovima Vlade, rekao je Reiner.

Glasovanje je završeno - od 149 je zastupnika 83 glasovalo za! 5 suzdržanih, 61 protiv...

Uz zastupnike Domljubne koalicije i Mosta, izuzev Ivana Lovrinovića, podršku Vladi dali su i zastupnici HDSSB-a, stranke Milana Bandića, reformist Radimir Čačić, zastupnici manjina Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj, Šandor Juhas i Mirko Rašković.

23.05 sati - Orešković je u završnom izlaganju rekao da je više očekivao i da bi njegova bivša firma propala da su se ponašali ovako, da su raspravljali o ustašama i partizanima. Orešković se konačno osvrnuo na neka pitanja i komentare koje su zastupnici iznosili tijekom današnje rasprave - o manjinama, kanadskom modelu...

- Došao sam kao Hrvat iz Kanade, čast mi je ako mogu pomoći svoju državu - rekao je Orešković.

Istaknuo je da je sam bio manjina u Kanadi. Kod Pupovca je, rekao je, komentirao da su manjine bogatstvo.

- Moji prijatelji su bili iz Indije, Kine, Hrvatske, Srbije. Nismo gledali otkud ste, ideje su to što je meni bilo bitno. Ja poštujem i vidim prednosti u manjinama, one su bogatstvo i to je moj stav - rekao je Orešković.

Naglasio je da nije opterećen prošlošću i da želi podići ekonomski standard.

- Ja sam ostavio dobru plaću. Svi kažu jel' mi ovo treba? Ne treba. Ali tu sam. Od početka sam govorio da sam spreman preuzeti izazov. I ovo je ogroman izazov - rekao je Orešković. Dodao je da mu je važan input, da neće dozvoliti da ga ideologije skrenu s puta.

U kanadskom modelu, rekao je, ima stvari koje su dobre, ali i u Hrvatskoj ima puno dobrih modela koje drugi mogu učiti od nas.

- Ja se nadam da naš narod nije podijeljen, ako je, to je do nas - rekao je Orešković.

- Meni je cilj da svima podignem standard života, a ne samo za neke. Gospodin Čačić je rekao, imao sam priliku u Plivi da se upoznamo, vrijeme i rezultati. To je sve što tražim. Vrijeme i rezultati - rekao je Orešković.

Rekao je da je Pliva najveći privatni investitor u Hrvatskoj, da su zaposlili preko 200 mladih. Pitajte sindikate kakav je bio Orešković, rekao je.

Složio se s Nansi Tireli da je bivša vlada uvela dobre reforme i da ono dobro treba zadržati.

- Ono što vrijedi je teško stvoriti i mislim da je to svima nama jasno - rekao je Orešković.

- Nisam političar. Nadam se da ću nešto unaučiti ovih četiri godine. Građani Hrvatske su mi najbitniji indikator, što oni misle, ja ću njima vrlo jasno večeras komunicirati, ako smijem - tu sam došao za njih, spreman sam ako trebam biti žrtva, preuzeti taj izazov. Ako mogu pomoći hrvatskom narodu, tu sam, ne idem nigdje. Hvala za vaš input i idemo raditi. Hvala - zaključio je Orešković.

22.52 sati - Stazić je Šukera, komentirajući njegove prozivke za zločine Udbe i KOS-a, pitao zašto o tome nije govorio dok je bio blagajnik u komunističkoj omladini.

- Vi kao utajivač poreza, jer ljetovanje na Brijunima za 7 kuna je primitak u naravi, nemate pravo govoriti ovo što govorite - odgovorio mu je Šuker, dodajući da nije bio blagajnik već šef financija, što je dočekano pljeskom ljevice. Naglasio je da nikada nije bio član Komunističke partije.

22.47 sati - Trebalo je 13 sati da padnu maske, rekao je Ivan Šuker.

- Za par minuta idete iz Banskih dvora van. U ovih 13 sati niste ponudili nijedan argument kojim biste osporili ono što je Orešković rekao u ime vladajućih. A sad na kraju ste počeli vrijeđati ljude - rekao je Šuker.

22.46 sati - Nenad Stazić rekao je da je ovo zavičajna vlada, dodajući da će, kada se popuni vlada i javna poduzeća, u Metkoviću ostati samo Jambo.

- Pristajete li biti premijer na prevarama? Ne možemo glasati za vašu vladu - rekao je Stazić Oreškoviću.

- Mislimo da su građani izigrani, izmanipulirani i prevareni. Zato je tu SDP. Bit ćemo u svakom trenutku spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Vratit ćemo se - zaključio je Stazić.

22.43 sati - Igor Kolman (HNS) rekao je da je Orešković simpatično nazvao svoju vladu Tim's team.

- Ako ovaj team postane nightmare team, It's going to be your nightmare, mister prime minister - poručio je Kolman.

22.34 sati - Stipe Petrina rekao je da se postavlja pitanje odakle se misle nametnuti sredstva za pokretanje usporeni zamašnjak hrvatskog gospodarstva.

- Iz dosadašnje prakse, 25 godina, vidjeli smo da se stalno posezalo za obiteljskom srebrninom, odnosno za rasprodajom državne imovine - rekao je Petrina.

Činjenica je da je Orešković čovjek krupnog kapitala, biznismen, da se bavi stvaranjem novca za one za koje radi, ali ovdje je slučaj sasvim drugačiji, rekao je, dodajući da nije vidio da je Pliva vratila ugled koji je imala do devedesetih. Upozorio je na mogućnost da postanemo jedina zemlje bez imovine.

22.29 sati - Biljana Gaća (SDP) rekla je da se srami zbog napada pojedinih zastupnika na rad civilnog sektora.

- Hoćemo li poručivati djeci da je volontiranje i aktivizam lupanje prazne slame? - upitala se. Izrazila je nadu da je mandatar stavio krivi dokument i da neće zaustaviti kurikularnu reformu.

22.25 sati - Svjetlana Lazić (SDP) iz Petrinje rekla je da je taj grad u ratu dao ogromnu žrtvu, što se u javnosti ne cijeni dovoljno.

22.20 sati - Gordana Rusak apelirala je da se znanost i obrazovanje dignu iznad svih političkih interesa.

22.19 sati - Sinčić je rekao da je razočaran strategijom koju je usporedio s radom učenika skinutim s interneta.

- Gospodine Oreškoviću, očekivao sam od vas puno deblji dokument, puno jaču raspravu, demokratsku polemiku koju ne vidimo - rekao je Sinčić.

- Mi ne možemo poduprijeti ovakvu vladu i način razmišljanja - poručio je.

- Bojim se da će se promijeniti lica, ali da će sistem ostati isti.

22.14 sati - Sinčić je podsjetio kako je rekao da će možda biti suzdržan ako ga Orešković impresionira.

- Nažalost, vi se čak niste niti trudili - rekao je Sinčić.

Hrvatskoj se događa razvodnjavanje, osiromašenje, besperspektivnost i beznađe, istaknuo je.

- Ovoj zemlji treba nadahnuća! - uzviknuo je Sinčić.

Rekao je da treba spomenuti sve žrtve mafije, banaka (franka, Ljubljanske banke), optužujući HNB za propust. Bez monetarne reforme sve druge reforme neće donijeti ništa ili će donijeti malo, poručio je.

Oreškoviću je rekao da protiv njega nema ništa osobno.

- Smatram da biste vi bili za neke stvari sjajan ministar ili biste sjajno vodili neko javno poduzeće. Međutim, vi premijer ne možete biti. Znate li koliko je ljudi glasovalo za vas? Ravno nula - rekao je Sinčić.

22.09 sati - Milorad Batinić (HNS) rekao je Oreškoviću da mu se dopada prezentacija, ali mu je predložio da se vodio načelom mini strateškog dokumenta. Biografijama ministara se, što se tiče stručnosti i kvalifikacija, nema što prigovoriti, rekao je, ali im je spočitnuo izostanak nekih reformi. Rekao je kako nije siguran da će dobiti podršku.

22.08 sati - Karamarko je nakon potpisivanja reformskog sporazuma Mosta, Domoljubne koalicije i stranke Milana Bandića rekao da očekuje da će Vlada biti potvrđena s 86, 88 ili 90 glasova. Više čitajte ovdje.

21.55 sati - Manjinac Veljko Kajtazi rekao je da od imenovanja mandatara nismo mogli puno čuti o nacionalnim manjinama. Pitao je što će vlada činiti po tom pitanju.

21.50 sati - Darko Parić (SDP) rekao je da je konačno netko, to jest Lovrinović, čuo njihove današnje argumente.

21.48 sati - Most je glede gospodarstva odstupio od svog izbornog programa. Stoga se postavlja pitanje tko su onda njegovi stvarni autori - rekao je Lovrinović, dodajući da se na temelju nedavnih izjava iz Austrije čini da su to bankari, i to inozemni.

- Na temelju svega navedenog, a što je vezano za izvorni ekonomski program zbog kojeg sam se uključio u Most i dobio povjerenje, godinama sam nastojao da se kreira ekonomska politika koja će Hrvatsku zaštitii i učiniti je ponosnom zemljom. Nisam uspijevao u tome, zato sam se uključio u politiku i došao ovdje. Puno je takvih koji govore, ali sve ostaje na riječima. Ovdje fali odlučnosti profesionalnosti, niste me uvjerili da ćete ići u dobrom smjeru i, nažalost, ne mogu vam dati povjerenje - rekao je Lovrinović.

21.43 sati - Ivan Lovrinović kritizirao je Most i Domoljubnu koaliciju. Rekao je da članovi Vlade mogu ostvariti ciljeve samo s jasnim programom, a ovaj sporazum to nije. Nestali su rokovi za promjene, nitko se neće moći pozivati na odgovornosti.

- To nije sporazum o programu već pismo namjere koje nikoga ne obvezuje - rekao je Lovrinović. Dodao je da je program koji je on predstavio okljaštren do neprepoznatljivosti, "a upravo zbog toga smo dobili mandat".

- Mogu reći da se osjećam izigrano - rekao je Lovrinović.

21.36 sati - Damir Tomić (SDP) također je kritizirao smjernice.

- Očito Prnjavor express još nije stigao do Zagreba - rekao je Tomić. HDZ je optužio da, kada nije na vlasti, izmišlja stožere i zvecka oružjem kako bi došla na vlast, a Most je optužio da su odgovorni za dovođenje ovih prvih na vlast. Karamarka i Petrova optužio je kukavičluk rekavši da su morali ispoštovati davni dogovor i glumiti želju za nestranačkim premijerom.

Tomić je rekao da ta imaju podršku kapitala, bankara, Crkve, Viktora Orbana i "vojvode Vučića".

- Zbog svega navedenog moju podršku ne mogu imati - zaključio je.

21.25 sati - Umjesto Reinera predsjedanje Saborom preuzeo je potpredsjednik Ante Sanader. Orešković povremeno napušta sabornicu.

21.20 sati - Irena Petrijevčanin Vuksanović (Hrid) rekla je da građane od svjetonazora ministara više zanimaju druge stvari - hoće li rasti ono što ne bi trebao rasti u ekonomskom smislu, hoće li ekonomija nove vlade biti u službi društva, ili obrnuto...

U Strategiji transformacije Hrvatske neki su programi ispali, rekla je, pitajući se gdje je nestala reforma regionalne samouprave.

- Što će od reformi biti s obzirom da se u hodu odustaje od onih najbitnijih? - rekla je.

Izrazila je nadu da će Vlada biti socijalno osjetljiva, da neće uslijediti nova runda privatizacije. Oreškoviću je poručila da će mu biti potrebno puno više od menadžerskog iskustva da provede zacrtano.

21.04 sati - Bulj je Prgometu u vezi reforme regionalne uprave rekao da su oni svi došli iz te uprave, a da je Prgomet već bio saborski zastupnik. Imamo krasnu ministricu, po tom pitanju ćemo je podržati u reformama, rekao je Bulj.

21.03 sati - Bez ozbiljnih promjena u načinu funkcioniranja političkog sustava niti jedna reforma ni promjena neće uspjeti, rekao je Prgomet. Nedemokratičnost te izostanak kompetencija i kompeticija dosad su bili prepreka za ekonomski razvoj, dodao je.

- Gospodine mandataru, vi ćete postati najsnažnija politička osoba u Hrvatskoj. Politika određuje budućnost, dobra će učiniti dobro, a loša će nekima omogućiti dobar život, ali i to na kratko vrijeme - rekao je Prgomet.

Poručio je mandataru da nije iskoristio priliku i pokazao da je spreman.

- Budete li pokazali hrabrost, dignuli glavu gdje vaši protivnici ne budu dizali, poduprijet ćemo vas. Svaki vaš prijedlog koji je na tragu onoga što sam zagovarao u predizbornoj kampanji, svaki vaš prijedlog koji je na tragu načela koja zastupamo, a ponavljam, borit ćemo se za dostignuta prava ljudskih sloboda, poštivanja pojedinačnih sloboda, medijskih sloboda, svakako nećemo dopustiti političko ulaženje u pisanje i korigiranje udžbenika; dakle, na nas u takvim situacijama možete računati - rekao je Prgomet.

- Bez obzira na razlike, kao patriot, vama i vašem timu želimo da uspijete - zaključio je.

sabor | Autor : Željko Lukunić/PIXSELL Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

20.58 sati - Drago Prgomet (Hrid) rekao je da se čini da će biti u poziciji Clinta Eastwooda jer se obraća praznoj stolici, ali je izrazio nadu da će netko njegove izjave prenijeti mandataru. Osudio je podjele i rekao da nije loše da je mandatar sve ovo danas čuo jer mora biti svjestan u kakvom će okruženju raditi.

Većina dosadašnjih premijera nije iza sebe ostavila očekivane promjene pa se sve svelo na puko mijenjanje figura i stranaka, dodao je.

Prgomet je rekao da je bio dio političke platforme Most sve dok nije pao na Hrid. Osudio je odustajanje od reforme regionalne uprave.

- Hrvatska je premala zemlja za ovoliku državu - rekao je Prgomet.

20.53 sati - Kristina Ikić Baniček (SDP) rekla je da nakon 11 sati bjesomučnog uvjeravanja nije uvjerena da je riječ o vladi stručnjaka te da u to nisu uvjereni ni građani.

Za Petrova je rekla da je osvjedočeni lažov, da je više puta pregazio svoju riječ te lagao javnosti, biračima i svima koji su bili uključeni u pregovore.

- Pa on ne poštuje svoj potpis, a o osobnoj časti i da ne govorimo - rekla je.

20.49 sati - Goran Beus Richembergh (HNS) rekao je da bi dan kada se instalira Vlada trebao biti svečan te da za to treba političke kulture.

- Potpuno je jasno da predsjednika Vlade predlaže vladajuća većina, oni koji su sastavili većinski blok i koji su definirali politiku koju žele provoditi. Opoziciji je zadaća da sve prevrne 50 puta ne bi li ispala iz toga kakva greška i ukazala na propust. Ne iz zlobe, ne iz zloće, nego da se ne krene krivo - rekao je. Dodao je da još uvijek ne znamo je li Orešković glavni inženjer projekta i tko je projektant, a za program je rekao da je napisan zbrda-zdola.

- Ono što znamo o vama nije loše, ali definitivno nije dovoljno. Budite svjesni da je mjesto predsjednika hrvatske Vlade najvažnija dužnost u RH. Sa sobom nosi kompletan teret, svu odgovornost izvršne vlasti na državnoj razini, kompletan teret odgovornosti za funkcioniranje čitavog javnog sektora i najvišu razinu političke odgovornosti - rekao je Beus Richembergh Oreškoviću.

- Na svoje ime uzimate veliki teret, ja vam ga ne želim otežati i mi u opoziciji pokušat ćemo vam pomoći da to ne bude otežano. Ali morate nam vratiti dobru volju - rekao je.

- Morate uvjeriti ovu javnost da ćete biti šef ovim ljudima, a ne oni vama - zaključio je Beus Richembergh.

20.34 sati - Ladislav Ilčić replicirao je da su 450 stručnjaka za taj projekt ciljano birali političari.

- Ti stručnjaci su odabrani od politike, i to samo od jedne politike i samo jedni stručnjaci - rekao je Ilčić.

Glasovac mu je odgovorila da ga može biti sram.

20.29 sati - Sabina Glasovac (SDP) ponovno je apelirala na Oreškovića da ne realizira ono što je predstavljeno u ključnim smjernicama - zaustavljanje pokrenutog procesa kurikularne reforme. Upozorila je da će se u tom slučaju blokirati sredstava iz operativnih programa jer je EK prihvatila Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije. Istaknula je kako projekt ima podršku i poslodavaca, i HAZU-a, i Pantovčaka i - Mosta.

- Ovo je samoubilački prijedlog - rekla je Glasovac.

20.22 sati - Mario Habek (SDP) rekao je da je Orešković nedvojbeno ekonomski stručnjak, što je dobro za premijera, ali nije dovoljno. Oreškovića je pitao za njegov stav o pobačaju, migrantskoj krizi, hoće li doista uvesti kanadski model zdravstva...

20.17 sati - Stazić je pitao Salapića jesu li opozicija koja podržava Vladu ili podržavatelji Vlade u oporbi.

- Jer ako jeste, vas treba patentirati - rekao je Stazić, dodajući da bi to bilo nešto kao miroljubivi nasilnik.

20.12 sati - Josip Salapić (HDSSB) rekao je da moramo živjeti za sutra, a ne za prošlost. Pohvalio je rad i nekih lijevih ministara poput Borisa Lalovca.

- Nema veze što su bili ljevica i to me uopće nije sramota reći - rekao je Salapić.

Podržao je Oreškovića, ali mu je spočitnuo što nije komunicirao sa zastupnicima. Izrazio je uvjerenje u njegove dobre namjere.

- Bilo je mnogo premijera koji su tečno govorili hrvatski jezik i busali se da vole domovinu, a nisu napravili ništa - rekao je Salapić.

- Sposobna oporba jamči sposobnu Vladu - zaključio je.

20.02 sati - Karolina Leaković (SDP) rekla je Reineru da je trebao sankcionirati Glavaša, kojeg je optužio za dodvoravanje mandataru, a Reiner joj je odgovorio da nije prekršena sloboda govora.

- Predlažem da se na idućim izborima vi natječete pa možda postanete predsjednica Sabora i onda vodite sjednicu kako vi mislite da je primjereno - rekao joj je Reiner.

- Ja sam oporba i nemam se razloga dodvoravati mandataru, ali mi je dužnost dati šansu čovjeku - rekao je Glavaš.

Nenad Stazić rekao je da udruge civilnog društva nisu takozvane, već stvarne i imaju razlog postojanja.

- Nisu bučali zbog osobnog interesa, protestirali su zbog nečega zbog čega mislim da treba protestirati jer predstavlja jednu društvenu opasnost - rekao je Stazić. Najava oduzimanja sredstava tim udrugama vodi u totalitarizam i iznimno je opasna, dodao je.

Glavaš je odgovorio da se radi o velikom novcu.

- Neka civilne udruge izvole stegnuti kaiš i neka rade - rekao je Glavaš.

20.00 sati - Čini se da je HDZ-u do manjinaca stalo jer se u toj stranci čuje da bi trojica zastupnika Mosta iz udruge Promijenimo Hrvatsku – Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić – željeli osnovati svoj zaseban saborski klub. Više čitajte ovdje.

19.54 sati - Pecnik je Glavašu odgovorio da, ako, kao što je sam rekao, ne zna puno o Hasanbegoviću, ne bi o njemu trebao govoriti.

- O gospodinu Hasanbegoviću možda ne znam, ali o vama jako puno znam, bili ste u zadnjem CK SKH-a - odgovorio mu je Glavaš. Dodao je da nije za potpuno gašenje civilnih udruga, ali da ne mogu toliko trošiti.

- Očekujemo da mandatar vodi o tome brigu i to sreže već u ovom proračunu. U tom slučaju dobit ćete našu podršku - rekao je Glavaš.

19.49 sati - Branimir Glavaš (HDSSB) rekao je da mu je želja da, ako je to u interesu Hrvatske, dati doprinos da Hrvatska dobije novu vladu kako bi se počeli rješavati problemi.

- HDSSB nakon cjelodnevne rasprave i nakon ovog mrcvarenja od 2,5 mjeseca od izbora želi dati svoj doprinos da se počnu rješavati nagomilani problemi u hrvatskoj državi. Te probleme treba rješavati Vlada. Gospodine Oreškoviću, vi ste dobili povjerenje predsjednice i mi tu odluku poštujemo i ja osobno u ime moje stranke mogu vam reći da ćemo glasati i dati vam povjerenje - rekao je Glavaš, dodajući da se to odnosi isključivo na njega, Oreškovića.

- Vi ćete vidjeti kakve ste suradnike odabrali, hoće li se moći nositi s postavljenim zadacima ili ne. Ja osobno i HDSSB dat ćemo vam prostora i vremena do izglasavanja proračuna za 2016., a kada budemo izglasavati proračun tada ćemo moći već donijeti neku procjenu hoćete li vi kao mandatar sadašnji, noćašnji već predsjednik Vlade, barem najavljivati rješavanje tih problema - rekao je Glavaš. Bez rezova Hrvatska jednostavno neće moći osigurati bolju poziciju, dodao je.

- HDSSB će večeras sa svoja dva glasa podržati vas kao mandatara i, na jedan indirektan način, vaše kandidate za ministre - rekao je Glavaš. Dodao je da će im mediji vaditi utrobu i izložiti ih rendgenskom snimanju te da im neće biti lako.

- Vi ćete morati braniti svoje ministre, opravdavati ih, ili, ako javnost sazna za neke stvari koje sada ne znamo, bit ćete prisiljeni vršiti kadrovske promjene. Imajte hrabrosti povlačiti poteze, mijenjajte figure, jer bitno je da Hrvatska dobije vladu koja obećava bolju budućnost - rekao je Glavaš, koji je stao u obranu Hasanbegovića i osudio prosvjednike Platforme 112.

- To su ljudi koji su navikli u proteklih 20-ak godina živjeti dobro na teret hrvatskih poreznih obveznika i izvlačiti novac iz proračuna. Više od milijarde kuna iz proračuna godišnje se već, mogu reći, 20 godina izvlači i dijeli takozvanim nevladinim udrugama, a iza njih se ne krije ništa drugo nego osobni interesi pojedinaca koji ih vode. Na čelu su im različiti kojekakvi čelnici, Pusići, Sarnavke, Teršeličke i tako dalje. Govorim u množini, ne idem ni na koga osobno. Rezat će se tamo gdje državu i narod najmanje boji i oni će ostati bez novca. Zato su oni bučali ispred Sabora i u javnosti stvarali privid nekog nezadovoljstva - rekao je Glavaš.

sabor | Autor : Željko Lukunić/PIXSELL Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

19.35 sati - Bez jednako dostupnog zdravlja i obrazovanja Hrvatska neće nikada biti društvo jednakih šansi za sve, rekao je Željko Jovanović (SDP). Dodao je da treba osigurati da zdravstvo bude solidarno i svima jednako dostupno. Rekao je da bi oko obrazovanja trebali imati apsolutni konsenzus, kao kod ulaska u EU.

- Djeca koja iduće godine budu upisala osnovnu školu faks će završiti za 16 godina. Tada ćemo tek znati što smo učinili s kurikularnom reformom. Zato je dobro da ona nema više nikakvog zastoja jer nije bila politička, bila je nadstranačka i stručna i ona je nacionalni interes - rekao je Jovanović.

19.31 sati - Stevo Culej (HDZ) rekao je da je Miloševićevo vrijeme mogao slobodno putovati po Srbiji, a sada to zbog registra branitelja ne može. Branitelji bi trebali definirati tko je branitelj, dodao je.

19.30 sati - Iako je planirano da danas prije sjednice Sabora HDZ i Most potpišu reformski sporazum koji bi trebao biti temelj njihove suradnje u Vladi, to se nije dogodilo zbog sastanka HDZ-a s manjinama. Kasnije je rečeno da će se sporazum potpisati tijekom popodnevne stanke, no ni tada se to nije dogodilo jer je opet sastančeno s manjinama. Više čitajte ovdje.

19.29 sati - Jaroslav Pecnik (Laburisti) rekao je da od Mostovih reforma, kojima su dosađivali i bogu i vragu, na koncu nema ništa.

- Cijela ta lakrdija, igrokaz kojim je gospodin Petrov išao čak kod javnog bilježnika, zašto se ponašao kao kamikaza, to je njegova stvar, ali me interesira - rekao je Pecnik. Dodao je da vladajuća koalicija inzistira na ideološkim pitanjima

- To im dođe kao zgodna kost - rekao je.

Istaknuo je da protiv imenovanja Hasanbegovića postoje javni prosvjedi ljudi iz kulture. Citirao je Adama Michnika - od komunista su gori samo antikomunisti. Upitao je HDZ zašto nisu napravili lustraciju tijekom devedesetih, po češkom modelu.

- Tko bi onda ostao u HDZ-u? HDZ bi onda u startu nestao - rekao je Pecnik.

- Mi nismo ovdje ni jednu riječ rekli o EU, a članica smo - dodao je.

Spočitnuo je manjak žena u vladi i na HDZ-ovim listama.

- Žena vam očito služi samo kao stroj za rađanje - rekao je Pecnik.

- Nemojmo pretvarati ovo društvo u društvo nove političke podobnosti - napomenuo je.

- Ova Hrvatska koja se ovdje nudi nije moja Hrvatska. Ja takvu Hrvatsku ne vidim. Ja jesam pripadnik manjine, ja sam Slovak, ali ja sam rođen u ovoj državi - zaključio je Pecnik.

19.18 sati - Tomislav Končevski (Laburisti) rekao je da nikada nije objavljen registar vojnih invalida, gdje ćemo sigurno naći neke koji to nisu, a uzimaju kruh djeci takvih invalida. Citirao je generala Pattona: "Ako si prolijevao krv za ovu zemlju da bi to kasnije do smrti naplaćivao, da je platimo i kupi prnje odavde... Idi tamo gdje se domovina može kupiti za novac".

19.15 sati - Zašto nas stalno vraćate u prošlost - rekao je Petar Škorić (HDZ), dodajući da se danas pokazalo tko su šovinisti jer se tuče na pripadnika nacionalne manjine.

- Tko je spomenuo ustaše, tko je spomenuo partizane? Ako vi sanjate o tome, to je vaš problem - odgovorila mu je Antičević Marinović, dodajući da govore o antifašizmu kao čovjekoljublju.

- Dajte recite, Ante Paveliću, umri konačno već jedanput - dodala je.

19.12 sati - Margareta Mađerić (HDZ) rekla je da oporbenjaci raspravljaju o ustašama i fašizmu, prošlosti. Stečena prava itekako će se poštivati i radit će se i na ostalim pravima za pripadnike manjina, rekla je.

- Itekako će se nova hrvatska Vlada i većina u Saboru brinuti da se poštivaju ženska prava. Nećemo se ponašati kao što ste se vi ponašali posljednje 4 godine i niste bili u stanju ratificirati npr. Istanbulsku konvenciju čime biste zaštitili sve žene i djecu koje su žrtve obiteljskog nasilja - rekla je Mađerić.

Antičević Marinović rekla je da su o fašizmu govorili reagirajući na Hasanbegovića.

- Ugledajte se na mandatara - o čemu se ne može govoriti, o tome bi bilo bolje šutjeti - poručila je Margareti Mađerić.

19.08 sati - Replicirao je Božo Ljubić (HDZ) rekao je da su Domoljubna koalicija i Most povukli jedini ispravni potez. Nudili su promjene, za razliku od koalicije Hrvatske raste, koji su nudili istu politiku, rekao je.

- Ne pada mi ništa bolje na pamet od riječi njemačkog znanstvenika Georga Lichtenberga: Ja ne znam hoće li biti bolje ako bude drugačije, ali, koliko ja znam, mora biti drugačije da bi bilo bolje - rekao je Ljubić.

- Mi znatiželjni pitamo, mandatar odgovara gromoglasnom šutnjom - rekla je Antičević Marinović.

19.06 sati - Antičević Marinović upitala se koje su to vrijednosti koje će vlada provoditi.

- Što će biti sa ženskim pravima? S pravima manjina, bilo kojih - seksualne orijentacije ove ili one, možda su oni već i većina, tko to zna? Što premijer misli o abortusu? Ja vjerujem da tvrtka u kojoj je radio ne samo da proizvodi i prodaje kontracepcijske pilule već i prodaje abortivne tablete - rekla je.

19.00 sati - Ingrid Antičević Marinović rekla je da su sve maske pale i da je Most otpočetka htio ići s HDZ-om. Rekla je da je razvidno da mandatar bez papira ne može prepoznati svoje ministre. Rekla je da mandatara ne treba pitati gdje je bio '91. već gdje je bio kad se sastavljala vlada.

18.56 sati - Nastavlja se rasprava.

17.46 sati – Završena su izlaganja klubova. Reiner je prije određivanja stanke rekao da je izračunao da bi do izglasavanja Vlade po broju prijavljenih, ako ne bude replika, trebalo proći oko 7 sati.

– Mi ćemo pristupiti glasovanju Vlade, ako tako bude, oko 1.30 sati u noći – rekao je Reiner.

17.38 satiLadislav Ilčić rekao je da ovo nije smislena i argumentirana rasprava. Oporbenjacima je rekao da je nerealno očekivati da u raspravi obuhvate sve teme o budućem radu vlade.

– Mislim da je ovo jedan igrokaz, jedno prepucavanje, nešto što, kad nisam bio zastupnik, nisam volio vidjeti u ovoj saborskoj hali – rekao je Ilčić.

Miro Bulj (Most) napomenuo je da je Hrvatska raste potpisala njihov komplet reformi te da očekuju da će ih u budućnosti podržati.

17.30 satiGordana Sobol upitala je Kovačića gdje se u materijalima spominju reforme, kako će se smanjiti rashodovna strana proračuna, kako će građani to podnijeti...

– Ja mislim da vi iz Mosta dugujete puno više objašnjenja od ovoga što ste izrekli u ime kluba s ove govornice – rekla je Sobol.

Sabina Glasovac rekla je da je iz njegova izlaganja razvidno da podržava vladu i njezin program, ali da joj je žao što su na putu odustali od principa i pogazili riječ. U programu nema regionalizacije, rekla je, a Nikola Grmoja je prije samo 18 dana rekao da će Most podržati cjelovitu kurikularnu reformu.

– Žao mi je što dajete podršku programu u kojemu se zaustavlja cjelovita kurikularna reforma – rekla je Glasovac, dodajući da Kovačić po nalogu političara ponižava rad 450 stručnjaka.

Kovačić na pitanja nije odgovorio, zbog čega su ga kritizirali drugi SDP-ovi zastupnici.

17.24 sati – Davor Penić (SDP) rekao je da su dvije koalicije našle spas u Kanadi.

– Ondje se lako nađe premijer – rekao je Penić. Dotaknuo se izjave Milijana Brkića, koji je rekao da možemo očekivati vladu koja će vratiti dostojanstvo.

– Dostojanstvo ili imaš ili nemaš, nema ti ga tko vratiti ako nemaš – rekao je Penić.

Upitao se kako to da premijer ne zna dobro hrvatski, ali zna da nije trenutak za ćirilicu.

– To je fantastičan dobitak za naše nacionalističke stranke koje se međusobno sporazumijevaju rukama – rekao je Penić.

17.20 sati – Ivan Kovačić iz Mosta rekao je da je prijašnja vlada imala i dobrih i loših rezultata. Apelirao je na zastupnike da se suzdrže od vrijeđanja zbog kojeg, kako je rekao, građani koji sjednice prate na televiziji prebacuju program.

– Most je preuzeo određene resore kojima želimo pokazati odgovornost i uključiti u koštac s onim stvarima koje građane možda najviše smetaju – rekao je Kovačić, dodajući da će se apsolutno zalagati za decentralizaciju, ne samo novca već i ovlasti.

– Ekonomska reforma je bitna, ali reforma prava i pravosuđa je jednako tako bitna – rekao je Kovačić, zaželjevši premijeru uspješan rad u iduće četiri godine.

17.15 satiSabina Glasovac (SDP) rekla je da je netočno da se u zadnje četiri godine iselilo 100.000 mladih ljudi.

– I vi i ja i svi ovdje znamo da to istina nije – rekla je. Na godišnjoj razini Hrvatsku napušta 12.000, a u nju useljava 8000 osoba, dodala je.

Istaknula je da mladi najviše odlaze iz područja gdje su na vlasti desne stranke, poput njezina Zadra koji je, kako je, rekla u vrhu po iseljavanju mladih.

Tepeš je rekao da njemački podaci govore o 90.000 iseljenih te da on te podatke nije izmislio.

17.10 sati – Ja sam '79. godište, vi ste, mislim, '80., pa nemojmo o Savezu komunista, dosta o tome – poručila je Tanja Vrbat Tepešu. Dodala je i da je Vladimir Šeks bio član Saveza komunista.

Također je spočitnula stručnoj vladi što ne odgovara na pitanja zastupnika.

– Nismo mi potaknuli raspravu o ovim temama, nego upravo vi – odgovorio je Tepeš.

17.04 sati – Ingrid Antičević rekla je Tepešu da je prihvatljivi da kritizira komunizam, ali mu je spočitnula da osuđuje reformirane komuniste, a s nereformiranima je u koaliciji. Tepeš je rekao da ne treba izjednačavati komunizam i antifašizam.

– Nemojmo se nabacivati floskulama i etiketama jer ste kolegu Hasanbegovića napali ni krivog ni dužnog – rekao je Tepeš, dodajući da se radi o javnom linču.

– Čovjeku vadite doslovce crijeva samo zato što je objektivan povjesničar koji piše suprotno onome što ste vi propagirali 45 godina – poručio je.

16.47 sati – Ivan Tepeš (HSO AS) iz Domoljubne koalicije rekao je da Hrvatsku muči javni dug i da je Koaliciji bitno povećanje zaposlenosti, i smanjenje nezaposlenosti, ali ne način na koji je to činio Zoran Milanović tjeranjem ljudi iz Hrvatske i brisanjem sa zavoda za zapošljavanje. – Važno nam je zadržati ljude u Hrvatskoj. Vi koji dolazite iz iseljeništva. Visoko na našoj listi je privlačenje iseljenika, i to nije priča samo u predizborno vrijeme nego oduvijek. Više se neće voditi politika prema iseljenicima kao do sada, nego kao što to čini Irska. To je snažna poruka i to je ono što nas veseli u HSP AS.

Moram upozoriti na jednu stvari i dati potporu ministru kulture dr. Hasanbegoviću. Puno prije nego što se znalo da će on biti ministar kulture, ustaštvo su lijepili nama, i lijepe ih članovi partije i članovi KP odgovorni za Bleiburg. I umjesto da se distanciraju od toga, oni nastavljaju po svome. I donose Lex Perković uoči ulaska u EU i pokazuju kakav odnos imaju prema zločinu. Apeliram na zastupnike da ne čine ovo jer je Hasanbegović vrhunski znanstvenik – rekao je Tepeš.

16.20 sati – Gordana Sobol (SDP) odgovorila je Milivoju Špiki (BUZ) iz Domoljubne koalicije da parlamentarci imaju pravo na raspravu. – Ako je mandatar odlučio u 3 sata, ne znači da i mi moramo potvrditi Vladu u 3 sata. Kako su se vršili dogovori oko mandatara i Vlade i što je sve trajalo iza toga, mi kao i građani imamo pravo dobiti odgovore – rekla je Sobol.

15.48 sati – Ponašanjem mandatara koji od jutra ne odgovara na pitanja zastupnika nisu zadovoljni ni u SDP-u. Činjenica je da Orešković od samog jutra odbija odgovoriti na bilo koje pitanje koja smo mu postavili. Pitali smo ga o ministru obrane, hoće li vojsku slati na ulicu, to je državni udar, kakva je to priča? Mandatar nije odgovorio ni na jedno pitanje. Mi danas dajemo povjerenje Vladi i mislim da zastupnici imaju pravo ukazivati na sve probleme koje vide u sastavu Vlade – kazao je Peđa Grbin za N1.

15.38 sati – Za riječ se javio i zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

– Sada kad sam slušao gospodina Šukera, sjetio sam se svih dugih godina dok je bio na poziciji ministra od 2003. godine do 2011. godine. Gledao sam kako nas iz mjeseca u mjesec sve više zadužujete. Dugih sedam godina bili ste član možda i najkorumpiranije vlade u Hrvatskoj. Mladi odlaze zbog takvih kao što ste vi. Vi ste uništili našu egzistenciju. Sigurno neću poduprijeti vladu gospodina Oreškovića. Ako me impresionira, bit ću suzdržan. No budući da ju vi podržavate, zašto bih vama vjerovao? Ova Vlada 100.000 mojih birača neće imati – kazao je Sinčić.

15.25 sati – Predsjednik HSS-a Branko Hrg za N1 televiziju osvrnuo se na sastav nove vlade za koju kaže da je sačinjena od profesionalaca.

– Kao što ste vidjeli, riječ je o vladi u kojoj ima jako puno profesionalnih imena koja nisu toliko eksponirana. Situacija je takva da je mandatar stvarno birao ljude i rečeno je da će to biti njegova volja i to je očito tako bilo. Kad je kadroviranje u pitanju, uvijek ima nezadovoljstva – konstatirao je Hrg.

15.15 sati – SDP-ov zastupnik Darko Parić u replici Ivanu Šukeru zamjerio je što se za riječ od jutra nije javio mandatar Tihomir Orešković.

– Mi od jutra tu raspravljamo i postavljamo pitanja i repliciramo, a odgovora nema. Ovo se sve pretvara u jednu farsu. Mandatar ima mogućnost odgovoriti i javiti se za riječ, ali to nije napravio – rekao je Parić. Šuker mu je odgovorio po poslovniku zastupnici pitanja mogu postavljati samo tijekom aktualnog prijepodneva.

15.10 satiNeće biti pauze. Rasprava će ići dalje bez ikakvih prekida. Mandatar je iskoristio svoje pravo da ne odgovori na replike. Mislim da je to inteligentno napravio jer će vjerojatno odgovoriti na sve na kraju – kazao je Furio Radin za N1.

Dodao je i da je u prezentaciji mandatara Oreškovića bila predominantna ekonomija. Mi ćemo se vjerojatno opredijeliti suzdržano oko ovog programa. Sljedeći ispit je proračun. Manjine su bile u svakakvim situacijama. Karamarko je rekao na sastanku s manjinama danas da se neće spustiti razina manjinskih prava te da će se ta prava pokušati razviti – zaključio je zastupnik talijanske nacionalne manjine.

15.00 sati – HNS-ova zastupnica Nada Turina Đurić upitala je predsjednika Sabora gdje je nestao kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović.

– Već ga tri sata nema, to je predsjednik Sabora trebao primijetiti. Ja uvažavam da on ima neke potrebe, protegnuti noge na desetak minuta, to prihvaćam, ali da ga nema tri sata dok se predstavlja vlada čiji je on član... – kazala je Đurić. Nakon njezine prozivke Reiner ju je upozorio da poslovnik Hrvatskog sabora ne dopušta raspravljanje s predsjednikom Sabora. – Znate poslovnik, nemojte ga svjesno i namjerno kršiti – savjetovao joj je Reiner.

14.30 sati – Razmišljali smo, ako predloženi članovi budu pristojni, da budemo barem suzdržani u svojoj podršci novoj vladi. Problem je da većina njih nije sudjelovala u izradi smjernica koje će morati danas-sutra provoditi, kada budu izabrani, ali problem je, naravno, i njihovog legitimiteta. Ja sam očekivala da ćemo ovaj program moći nazvati reformskim. Međutim, ono što smo dobili i što smo vidjeli možemo samo nazvati jednom opsjenom i farsom. Zato što je sve do dana današnjeg, do zadnjeg dana, u stvari opsjena i farsa – kazala je Nada Turina Đurić i zaključila kako HNS neće podržati Vladu niti njezin program.

tihomir orešković | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

13.55 sati – Kandidati za ministre nikad nisu bili ovako prpošni i nikad se nisu ovoliko igrali s mobitelima. Moram reći da je ova lijeva strana puno bolja i više sluša raspravu – kazao je Silvano Hrelja (HSU) koji je podsjetio da je ovo njegovo četvrto imenovanje Vlade.

-Ministri, odnosno kandidati za ministre nisu bili ovako prpošni i igrali se mobitelima. Pri tome ovu moju lijevu stranu moram pohvaliti da s puno više pažnje sluša ono što se ovdje zbiva i govori – primijetio je Hrelja.

Stipe Petrina se pak nada da će mandatar sa svojom vladom uspjeti provesti sve planirano, a zamjerio mu je što nije imenovao tko je izrekao riječi koje je citirao na kraju prezentacije.

- Na 14. stranici svoje prezentacije napisali ste - Ako ne sada, kada? Ako ne mi, tko? U dobroj namjeri, to je moj slogan iz 2009. godine, a citirao sam oca starog Johnnya Henrya Kissingera, koji je svome sinu Jonhu Fitzgeraldu Kennedyu, kada je ovaj bio zaprepašten zašto će se kandidrati na izborima, rekao: Johhny, pa tko ako ne mi? Kad ako ne sad? Pa ko već citirate, molim vas da kao što ste citirali Pattona to spomenete - kaže Petrina mandataru. On se slaže s objavom Registra izdajnika.

- Ja se s tim slažem, ali u registar na posebno mjesto treba staviti one izdajnike koji su '90. i '91. prodavali oružje i municiju i za vrijeme rata švercali naftu neprijatelju – predlaže Petrina.

13.45 sati – Hodate po minskom polju. Izjave koje slušamo u medijima nemaju veze s programom i ciljevima koje ste naveli. Vaši ministri govore druge stvari. Manje je važno je li izjavu dao Hasanbegović, Tireli ili Orešković, poanta je u tome da imamo za kandidate osobe koje će za nekoliko sati prisegnuti da će poštovati Ustav. Ono čega se plašim jest kako će ljudi koji daju takve izjave poštovati Ustav. Mene muči jeste li uistinu vi izabrali te ljude koje nećete imati pod kontrolom – kazala je Nansi Tireli. Također je izrazila zabrinutost što se u prezentaciji programa Vlade nije govorilo o pravima radnika.

– Kada govorimo o rastu konkurentnosti i kvaliteti života, pitanje je što to građani čuju, a tiče se direktno njih. Kada govorimo o gospodarskom rastu, ni u jednom dijelu nismo spomenuli radnike ni njihova prava. Strane investicije u Hrvatskoj uvijek su do sada značile otpuštanje radnika. Nismo dobili odgovor hoće li se to dogoditi i sada. Govorimo o povećanju zaposlenosti, a paralelno s time govorimo da će se u MUP-u smanjiti administrativni kadar – rekla je.

13.20 sati - Miodrag Demo iz Bandićeve stranke rekao je da Hrvatska 25 godina trpi sustavno uništavanje pa zato mandatarevu timu daje apsolutnu potporu da promijeni situaciju u državi.

Laburistica Nansi Tireli kaže da su u mandatarevoj prezentacija nedostajala životna pitanja.

– Ni u jednom dijelu nismo spomenuli radnike ni njihova prava. Strane tvrtke uvijek su u Hrvatskoj kroz privatizacije otpuštale. Hoće li se to dogovoriti i sada u gospodarskom rastu? – zanimalo je Tireli kao i hoće li Vlada povećati minimalne plaće i porezne olakšice. Osvrnula se na mandatarev izbor ministra te rekla da se nada da ih je on sam mogao birati.

– Hodate po minskom polju, izjave koje čujemo nemaju veze s programom koji nam predstavljate. Vaši ministri govore druge stvari. Jeste li vi izabrali te ljude koje nećete moći imati pod kontrolom? – zanima Tireli.

12.35 sati – SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović također se pita kakva će biti ekonomska politika mandatara, pita se je li Vlada pobornik profita ili općeg dobra.

– Kakva će biti monetarne politika u odnosu na banke, hoćemo li im dopustiti daljnju deregulaciju, hoćemo im dati da rade na novcu stvorenom od novca koji je u crno zavio naše obitelji. Hoće li napredak biti na tome da bogati budu još bogatiji, a siromašni još siromašniji? – zanimalo je Antičević-Marinović koja tvrdi da mandatar mora biti politička figura. Tvrdi da je došlo vrijeme za politizaciju politike.

Pupovac je uzvratio da se uzda da politika rasta neće biti takva da produbi razlike među građanima.

– Uzdam se u to jer postoje ministarstva čija je zadaća da budu korektivi onim mjerama koje mogu zaboraviti temeljne vrijednosti hrvatskog Ustava – kaže Pupovac.

Željko Jovanović u replici mu je rekao da je pravo manjina odraz demokratičnosti društva i da uvijek kod promjene vlasti manjine strahuju kakva će im biti prava. Očekuje, dodaje, od mandatara da čvrstim stavom stane na kraj pričama koje potiču netoleranciju. Pupovac uzvraća da vjeruje da će mandatar to napraviti.

12.15 sati – Uime Kluba SDSS-a Milorad Pupovac poštuje činjenicu da se mandatar u svojoj prezentaciji usmjerio na dio gospodarske tematike.

– Moramo stvoriti duh tolerancije u društvu jer je duh netolerancije prejak zadnje tri godine. Nema ni riječi o ljudskim i manjinskim pravima, o stvaralaštvu, o najboljim ljudskim sposobnostima. Nacionalni identitet je važan, ali nije dovoljan jer moramo imati slobodu unutar nacije. Zakonitost, odnosno nezakonitost... imamo li mi institucije da obave sve što vi s pravom želite postići. Ja ću reći nemamo, jer su institucije u međusobnom sukobu, DORH s policijom, policija s pravosuđem... Kako ćemo to činiti? O mjerama i domovinskoj sigurnosti imamo previše, ali o ovome nemamo dovoljno. Pogotovo kad imamo dvije politike, jednu Mostovu, a jednu Domoljubne koalicije. Hoće li to biti jedinstvena politika? – zanima Pupovca. Drago mu je čuti pozivanje na solidarnost, ali, dodaje, nejednakost nas uništava.

– Nejednakost nećemo moći promijeniti karitativnim mjerama. Problem je i nerazvijenost. Imate li fond za nerazvijena područja? U vašoj Lici imate tri čovjeka po kvadratnom kilometru. To moramo promijeniti. I na kraju, nigdje u programu nema manjinskih prava i ne govori se o tome kako zajamčiti participaciju – prigovorio je Pupovac te dodao da bi bilo nedopustivo da se usvoji program, a da nema elemenata politike ljudskih i manjinskih prava kao sastavnih dijelova ove Vlade.

12.05 sati – Jandroković se obratio riječima: Kolega Miletiću, slažem se s velikim dijelom vašeg izlaganja, a pri tome posebno mislim na zaštitu prava nacionalnih manjina. Žao mi je što je rasprava otišla u smjeru da se propituje demokratičnost ove vlade. To je krenulo od gospodina Stazića koji je optužio jednog ministra da je proustaša. Pozvao se na web-stranicu udruge Križni put koja ne postoji. U dobro poznatom stilu – Stazić izmisli pa krene optuživati da je netko ustaša. Zahvaljujući SDP-u opet se bavimo pitanjima kojima se ne želimo baviti, umjesto financijama, životnim standardom. Vraćaju nas na svjetonazorski pristup, optužujući Vladu da je proustaška. Takvu vrstu diskusije i konflikta nećemo dozvoliti. Posebno treba paziti na lažne teze i konstrukcije.

12.00 sati – IDS Vladu desnog centra ne može podržati jer su naše ideološke razlike prevelike. Od stranaka koje će sastavljati Vladu nismo čuli ništa o ključnim temama za Istru i Hrvatsku; koji je stav Vlade prema decentralizaciji i prema temeljnim ljudskim slobodama i građanskim vrijednostima. Informacije koje su donosili mediji nisu ohrabrujuće. Gospodine Oreškoviću, nemojte dozvoliti da se srozaju civilizacijski standardi i demokratske vrijednosti koji su temelj svake moderne države. Dovodi se u pitanje pravo žena na izbor, zatim se otvara lov na vještice, najavljuje registar izdajnika. Blokirajte svaki takav pokušaj blokiranja ljudskih prava. Nastavite štititi prava manjina. Govorili ste u svom izlaganju o stavljanju državne imovine u funkciju; državna imovina ne može se staviti u funkciju ako se nešto ne promijeni, a to je da 200 ljudi u Zagrebu upravlja imovinom od Istre do Vukovara. U Istri se istinski žive europske vrijednost, multikulturalizam, antifašizam... sa snažnim povijesnim identitetom, čime se status Istre kao zasebne regije ne smije dovoditi u pitanje. Daljnji razvoj Istre treba poticati, a ne ga kočiti – rekao je Boris Miletić iz Kluba IDS-a.

11.40 sati – Mostov Miro Bulj prigovorio je Staziću da je nabrajao što je sve bivša Vlada dobro napravila, ali i primijetio da građani to ne osjećaju u životu.

– Nama u Mostu nećete naređivati, nama je prioritet ono što ste potpisali u pregovorima prema nama, a to su reforme, nas ne zanimaju ideološke podjele koje vi tražite – prigovorio je Bulj. Stazić uzvraća da nije rekao da je situacija u Hrvatskoj idealna, ali je iznio činjenice što je Vlada napravila.

– Vaš kolega je kod javnog bilježnika potpisao da neće ni s nama ni s njima, pa je otišao s njima. Što ja tu mogu, ja vas ne dijelim. A reforme jesmo dogovorili i podržat ćemo sve one reforme koje smo s vama dogovorili. Mogli ste ih ostvariti s nama, ali niste htjeli. Nećete imati s nama problema oko reformi, ja ću vas podsjećati da ste prevarili birače – kazao je Stazić.

HDZ-ov Milijan Brkić Staziću je rekao da bude velik u izbornom porazu te da se ne spušta na niske grane.

– Obmane su bile u vašem Planu 21, ovo je dokaz da se ponovno vraćate u prošlost kao što ste radili zadnje četiri godine u neimanju rješenja za probleme u državi. Spomenuli ste riječ izdajnici, ne znam što je Crnoja mislio pod terminom Registar izdajnika. Bilo je mnogo nas branitelja, a vi ste tražili objavu Registra branitelja. Ako imamo registar onih koji su branili Hrvatsku, zašto ne bi objavili i one koji su napadali Hrvatsku? Ali to je sve iza nas, dajte, molim vas, javnost je presita prošlosti, idemo razgovarati o budućnosti – kazao je Brkić. Stazić mu je rekao da je HDZ danas na vlasti ne zato što su pobijedili, nego jer im je Most donio vlast. SDP, dodaje, nije izgubio ni pobijedio.

– Lista izdajnika? Ja ne znam tko će biti na njoj i po kojem će se kriteriju birati. Možda će Helena Puljiz doći na tu listu, osoba koju je ministar progonio, koja je dobila sud i država joj je morala isplatiti odštetu. Registar agresora nije to, nego registar izdajnika nacionalnih interesa. Znate li da to znači poslati ljude na cestu da ih netko umlati. Tko će za to odgovarati? – uzvratio je Stazić.

Branimir Glavaš Staziću je prigovorio na termine "ustaštvo, proustaštvo".

– Tim vašim spominjanjem ja sam zaključio da pokušavate budućoj vladi prilijepiti etiketu da je proustaška vlada. Ona to nije, može biti samo sposobna ili nesposobna vlada, koja može ili ne može riješiti probleme građana – replicirao je Glavaš te dodao kako Sabor mora biti pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu.

Stazić je odgovorio da se mandatar očito slaže s proustaškim izjavama nekih ministara ako ih je primio u Vladu.

– Vlada može biti proustaška, može biti uspješna, a da je fašistička – smatra Stazić.

11.20 sati Ivan Tepeš prigovorio je da se "vrši lov na vještice zbog prozivanja Hasanbegovića.

– Ja ne vidim što je sporno u njegovim izjavama. Javnost mora znati činjenicu da je mandatar govorio o gospodarstvu i kako izvući Hrvatsku iz gospodarskog gliba u koji su nas doveli. I gle čuda, tko otvara temu ustaša i partizana, a vi odgovarate? – replicirao je Tepeš Staziću te ga zamolio da zaboravi na lijepljenje etiketa i vraćanje u 1941. Njegova izjava izazvala je glasno negodovanje kod dijela zastupnika. Stazić mu je spremno uzvratio.

– Bio sam i ja na Bleiburgu jedanput, položio tamo vijenac i kad sam vidio hrpu ljudi u ustaškim uniformama, rekao sam da više neću. Očito da to društvo volite i simpatizirate i da mu pripadate. Ja nisam iz čista mira govorio o ustašama i partizanima, ja sam citirao ministra kulture, nisam ja kriv što on o tome priča, to nije moj problem, nego problem mandatara – kazao je Stazić te dodao da zna da to jesu njegovi stavovi, ali se nada da nisu mandatarevi.

11.15 sati – Ostatak rasprave Stazić je posvetio spornim izjavama budućih ministara Hasanbegovića i Crnoje te pitao mandatara kako ih je mogao izabrati za ministre. Umjesto njih, tvrdi, trebalo je izabrati Jasena Mesića i Zvonka Milasa, koji su, smatra, puno kvalitetniji kandidati. Problematizirao je i imenovanje Josipa Buljevića.

– Smeta li vam progon novinara, je li to trebao biti razlog da ga odbijete. Što je falilo gospodinu Krističeviću? – pitao je Stazić. Podsjetio je i na posljednje poteze zastupnice Gordane Rusak te problematizirao njeno pravo na glasovanje

– Ispravite ove pogreške odmah na početku i pokažite malo više poštovanja prema zastupnicima i odgovorite im na pitanje. Svako dobro – kazao je Stazić, a Reiner je pozvao zastupnike da se suzdrže od vrijeđanja drugih.

Čak 53 kluba i saborskih zastupnika javilo se za raspravu o Vladi i programu njezina rada, što znači da će rasprava trajati cijeli dan, pogotovo kad se tome dodaju replike s kojima se krenulo od početka.

11.05 sati – Nenad Stazić predložio je Oreškoviću da nakon njegova govora dođe na govornicu i povuče kandidaturu za budućeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i tako da ne dâ primjer ustaške vlade. Imao je, kaže, divnog kandidata, Jasena Mesića koji je bio odličan kandidat.

10.55 satiMandatar nije odgovorio ni na jednu repliku ni pitanje zastupnika. Za raspravu se javio 31 zastupnik, a prvi je na redu uime Kluba SDP-a Nenad Stazić koji je mandataru rekao da će ga upozoravati na pogreške koje čini.

– Vi, nažalost, nedovoljno poznajete Hrvatsku, brifirali su vas posve netočnim podacima. A točni podaci su da je Hrvatska izvučena iz recesije, BDP je rastao 2,8 posto, najviše u EU, najvećom stopom u EU rasla je industrijska proizvodnja, rastao je izvoz, uveden je red u sve resore društva – nabrajao je Stazić i podsjećao na sve što je SDP-ova vlada radila protekle četiri godine.

10.50 sati Davor Bernardić Oreškovića je pitao zna li da jedan od njegovih ministara misli napraviti Registar izdajnika i hoće li u njemu biti svi oni koji su u ovih 25 godina opljačkali Hrvatsku.

SDP-ova Tanja Vrbat Grgić mandataru je čestitala na hrabrosti, no izrazila je skepsu prema njegovoj prezentaciji.

– Nalikuje mi na korporacijsko pranje mozga, to je nešto bizarno. Niste ni jednom riječju spomenuli vanjsku politiku – kaže ona. Zanima je i što misli o izbjeglicama, o regionalizaciji te je li glasovao i gdje na posljednjim parlamentarnim izborima.

Željko Jovanović od mandatara je tražio da ospori izjave svoja dva ministra, onog koji traži registar izdajnika koji će, smatra on, šetati sa žutom trakom na ruci te drugog koji negira antifašizam.

HNS-ov Goran Beus Richembergh smatra da je mandatareva prezentacija presiromašan tekst da bi se iz nje iščitali pravi potezi Vlade, a također zamjera što nema vanjske politike, odnosa prema izbjegličkoj krizi, ni govora o jačanju građanskih institucija.

10.33 sati – Što bi rekla izraelska židovska tvrtka da joj na rukovodeće mjesto predlažete čovjeka koji kaže da je antifašizam floskula? – oštra je bila u svojoj replici SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović te pitala zašto piramida u Oreškovićevoj prezentaciji sliči na obilježja masona, jedino joj, zaključila je, nedostaje oko na vrhu.

– Zagovarate li vi novi svjetski poredak u Hrvatskoj? – pitala ga je SDP-ova zastupnica.

10.30 sati – SDP-ov Peđa Grbin čestitao je mandataru te mu zaželio uspjeh u ostvarenju ekonomskih ciljeva koje si je zadao.

– Dolazite iz Kanade koja je poznata država vladavine prava i demokracije. Čitajući smjernice naišao sam na nešto zanimljivo. U sklopu Ministarstva obrane našao sam odredbu koja spominje uspostavu sigurnijeg ozračja u našim ulicama, parkovima... Ovo su djelatnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Hoće li red na ulicama uvoditi vojska? – zanimalo je Grbina.

10.25 sati – Moramo povećati rejting jer smo preblizu smeću, a to nije dobro. Ispunili smo san prije 25 godina i stvorili Hrvatsku, a drugi san je stvoriti bolju Hrvatsku. Ako ne sada, ja vas pitam kada. Ako ne mi, ja vas pitam tko – zaključio je mandatar te počeo predstavljati članove Vlade.

– Ovo su ljudi za koje sam uvjeren da će zajedno sa mnom dobro upravljati Hrvatskom. Molim vas da nam ukažete povjerenje – zatražio je Orešković te zaradio 11 replika.

10.23 sati – Glavni cilj je da 2017. dignemo kreditni rejting. Preblizu smo smeća i ne smijemo si dopustiti da idemo u suprotnom smjeru – kaže mandatar.

10.20 sati – U 2016. naći ćemo 500 milijuna eura i pokazati da možemo smanjiti dug i tako poslati jaku poruku Europskoj komisiji i investitorima – najavio je Orešković.

10.17 sati – Bitne promjene koje nam trebaju, kaže mandatar, jesu da promijenimo sebe i time mijenjamo društvo.

– Moramo biti spremniji preuzeti odgovornosti i rizik, moramo biti odgovorniji članovi društva i brinuti o najslabijima, moramo biti spremniji donositi bitne i teške odluke, biti uvjereni u naš potencijal, učiti od boljih. Kad sam 20 godina bio u biznisu, nikad se nisam sramio ako je netko pametniji od nas. Konačno, moramo uvijek biti znatiželjni, Steve Jobs je rekao "stay hungry" (ostanite gladni) – objašnjava Orešković. Do 2020. Hrvatska, nastavlja on, mora doživjeti transformaciju u tri ključna područja – gospodarski rast, konkurentnost te kvaliteta života.

– Danas smo 64. u svijetu od 189 na ljestvici Doing Businessa, a trebali bismo biti bar u top 50 – smatra mandatar. Smanjit će nezaposlenost te povećati BDP po glavi zaposlenika na 2000 eura, najavljuje.

Mandatar Prezentacija Programa Vlade Rh Sabor 22-1-2016

10.13 sati - Usporeni rast, zakašnjelo restrukturiranje poduzeća, vrlo loši rezultati zaposlenosti, slaba konkurentnost, javni dug koji raste te loše upravljanje javnim sektorom su glavni problemi Hrvatske, tvrdi Orešković.

– Hrvatski građani traže da podignemo standard i to moramo napraviti, ulaganjem u energiju, turizam i infrastrukturu – kaže mandatar te dodaje kako je njegov cilj poboljšati gospodarske i društvene prilike u Hrvatskoj.

– Nećemo dozvoliti da nas politika i drugi interesi vode u drugi smjer, i svu energiju ćemo uložiti da te ciljeve ispunimo – tvrdi mandatar.

10.10 sati - Orešković je u početku svoje prezentacije iznio statističke podatke o Hrvatskoj, odnosno o padu standarda, javnom dugu, makroekonomskim čimbenicima...

– Prije 25 godina hrvatski narod je imao ogromni izazov, prihvatili smo ga i Hrvatska je danas slobodna država, danas imamo nove izazove, ja sam ih spreman prihvatiti, možemo opet osjetiti draž pobjede – rekao je Orešković.

– Naš cilj je poboljšati gospodarstvo RH i podići standard hrvatskih građana, uložit ćemo svu energiju da taj cilj ispunimo – dodao je.

10.05 sati - 'Prihvatimo izazove – Strategija transformacije Hrvatske' naslov je prezentacije kojom Tihomir Orešković predstavlja program buduće Vlade.

10.01 sati - Predsjednik Sabora Željko Reiner najavljuje 4. točku dnevnog reda, odnosno predstavljanje Vlade Republike Hrvatske na čelu s Tihomirom Oreškovićem. Prije mandatara, Reiner je u sabornicu pozvao predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović.

10.00 sati - Razriješena je dužnosti zamjenica tajnice Hrvatskog sabora Jadranka Blažević, a novi zamjenik tajnika je Ivan Bukarica.

– U ime Kluba HDZ zahvaljujem gospođi Blažević na suradnji protekle četiri godine i želim vam da uživate u zasluženoj mirovini – rekao je HDZ-ov Ivan Šuker.

9.55 sati - Dosadašnja tajnica Hrvatskog Sabora Lidija Bagarić razriješena je dužnosti, a za novog tajnika izabran je Damir Sesvečan.

9.53 sati - Za potpredsjednike Sabora u ime Domoljubne koalicije, Mosta i Kluba zastupnika Milana Bandića predloženi su Ante Sanader, Ivan Tepeš i Robert Podolnjak. Sva trojica većinom su glasova izabrani za potpredsjednike Sabora. Ante Sanader izabran je sa 137 glasova za, 3 suzdržana i 2 protiv. Ivan Tepeš izabran je sa 123 glasa za, 11 suzdržanih i 6 protiv. Robert Podolnjak također je izabran za potpredsjednika Sabora sa 127 glasova za, 13 suzdržanih i 2 protiv.

9.45 sati - SDSS-ov Milorad Pupovac za vrijeme sastanka s Domoljubnom koalicijom rekao je da je su manjine još sinoć razgovarale s Mostom, a s HDZ-om tek danas, te da se nisu stvorili uvjeti da manjine podupru novu Vladu.

– S HDZ-om smo ranije razgovarali, ali smo razgovore prekinuli pa skoro tri tjedna nismo imali nikakve razgovore, oni su iskazali interes da razgovaramo danas, razgovarali smo i morat ćemo još razgovarati – objasnio je Pupovac današnje razgovore. Ima li mandatar potporu manjinaca, pitaju ga novinari.

– Ovoga trenutka, što se mene tiče i što se tiče rasprave koju smo imali, nisu stečeni uvjeti da bismo mogli glasati. Mi smo prije više od 15 dana imali prijedlog sporazuma, na koji nismo dobili odgovor. Nema ništa sporno, bili su navodno zaposleni i poslali smo posebne sporazume svaki zastupnik i SDSS svoj koji još nisu bili ni pogledani – pojasnio je Pupovac.

9.40 sati - Počinje sjednica Sabora. Prva točka dnevnog reda je izglasavanje potpredsjednika Sabora kao i tajnika. 2. sjednica ovog saziva Sabora je počela izvođenjem hrvatske državne himne

9.30 sati - Reformski sporazum, ono što smo u ovih mjesec dana iskomunicirali međusobno i to su reforme, je notorna stvar. Ono o čemu svi pričamo da trebamo učiniti, rekao je uoči sjednice Tomislav Karamarko.

9.25 sati - Prije sjednice Sabora, HDZ-ovi saborski zastupnici održali su sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina zbog čega nisu stigli na potpisivanje sporazuma s Mostom.

9.20 sati - Odgođeno je potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta, potpisat će ga u pauzi sjednice Sabora.

9.00 sati - Platforma 112 prosvjeduje ispred Sabora zbog imenovanja novih ministara. Više o razlozima pročitajte ovdje.

8.15 sati - Uoči današnje sjednice Sabora, Most je sinoć poslao priopćenje da će se u 9 sati potpisati ''sporazum o suradnji'' između Mosta i Domoljubne koalicije

>> Ovo su novi ministri u Vladi Tihomira Oreškovića!

>> Mandatar Tihomir Orešković objavio listu ministara: 'Ovo je Tim's team'

Članovi nove Vlade

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske je Tihomir Tim Orešković.

Prvi potpredsjednik sa ovlastima zamjenika Tomislav Karamarko. Potpredsjednik Božo Petrov.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. Ministarstvo obrane Josip Jurjević. Ministarstvo unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Ministarstvo financija Zdravko Marić. Ministarstvo pravosuđa Ante Šprlje. Ministarstvo zdravlja Dario Nakić. Ministarstvo gospodarstva Tomislav Panenić. Ministarstvo branitelja Mijo Crnoja. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministarstvo uprave Dubravka Jurina Alibegović. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević. Ministarstvo poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ministarstvo poljoprivrede Davor Romić. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić. Ministarstvo socijalne politike i mladih Bernardica Juretić. Ministarstvo kulture Zlatko Hasanbegović. Ministarstvo turizma Anton Kliman. I ministarstvo zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar abakus
  abakus:

  Sretno novom premijeru i svim članovima njegove Vlade! Nova lica, za sada djeluju vrlo obećavajuće, a djece članovi nove Vlade imaju cca. ukupno deset puta više od svih članova stare Vlade zajedno. Čestitam Petrovu i svim lojalnim članovima MOST-a na ... prikaži još! dobrim živcima i odlučnosti da izdrže sve medijske i druge napade kojima su bili izvrgnuti protekla dva i pol mjeseca, čestitam na nadi koju su nam dali inzistiranjem na reformskoj Vladi. Čestitam i HDZ-u koji ih je u tome podržao i koji je i sam pokazao da je za zaista za podizanje gospodarstva, kako su i govorili cijelo vrijeme. A SDP-u želim da se što prije riješi svadljivog, bahatog, nesposobnog diktatora i neradnika Milanovića koji je u četiri godine svoje vlasti posijao upravo nevjerojatnu količinu mržnje po cijeloj Hrvatskoj i izazvao nered i razdor koje ćemo još dugo sanirati. Želim im to jer je to prije svega u interesu SDP-a, a onda i u interesu cijele Hrvatske kojoj je potrebna moderna, demokratska socijal-demokratktsa stranka, a ne ovo u što ju je Milanović pretvorio. Sretno!

 • Avatar fuk-po
  fuk-po:

  Ma daj, pa kaj je ovaj Orešković, kaj je on to radio u životu, bio je globalni financijski direktor globalne megakorporacije, jaka stvar. Kaj je to prema našim dečkima Milanoviću prodavaču usisavača po ambulantama, Marasu poslovnom direktoru SDP-a, Jakovini upravitelju ... prikaži još! propale seoske poljoprivredne apoteke, Bauku statističaru u amaterskoj košarkaškoj ligi, Milanki tajnici u SDP-u, Ostojiću prodavaču bakalara na splitskoj pijaci, Kotromanoviću sa srednjom kožarskom, tehničkom crtaču Vrdoljaku, Zmajloviću koji je dugo putovao do srednje škole i ostalim stručnim vedetama?

 • Avatar George Bailey
  George Bailey:

  Prvi put u zadnjih skoro deset godina osjećam tračak optimizma.