Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Pantovčaku

Malta ukida ograničenja za Hrvate

Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/3
26.02.2018.
u 13:01

Tu su informaciju danas iznijele predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te njezina malteška kolegica Marie Louise Coleiro Preca nakon sastanka na Pantovčaku.

Malta je obavijestila Europsku komisiju da ukida ograničenje pristupa tržištu rada za hrvatske državljane. Iako je rok do kojeg je to trebala učiniti kraj lipnja, Malta je to učinila mjesecima ranije.

Tu su informaciju danas iznijele predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te njezina malteška kolegica Marie Louise Coleiro Preca nakon sastanka na Pantovčaku.

Nakon pristupanja Hrvatske EU 2013. godine, ograničenja za hrvatske radnike, što u principu znači da im trebaju radne dozvole, zadržalo je 13 zemalja. Svaka članica EU nakon pristupanja nove članice ima pravo uvesti prijelazno razdoblje ograničavanja zapošljavanja po principu 2+3+2 godine.

U praksi to znači da odluku moraju revidirati nakon isteka svakog od tih perioda. Nakon prve dvije godine hrvatskog članstva, 2015.,, osam država je potpuno otvorilo tržište rada za radnike iz Hrvatske. Ograničenje su tada zadržale Austrija, Slovenija, Nizozemska, Velika Britanija i Malta. Malta je odlučila, a ostale države svoje mišljenje moraju dostaviti do kraja lipnja.

Komentara 26

MA
Malenkost
15:38 26.02.2018.

Jas jedna destinacija za nezaposlene iz HR. Bravo Kolinda! samo tako! Jos kad i Austrija otvori Hrvatima radna mjesta odose daljnih 100.000 van Tudmanistana. Nek svoj smo na svom. To je super osjecaj. Uskoro ce gasiti svjece svugdje po ljepojj nasoj, praznoj i opljackanoj, ali gozbice i domjenice s osmijehom na licu, uzvanici s peharima punim pjenusavog sampanjca, u finim civilnim i s zlatnim vezom Biskupske Robe upadljive boje, .... . Brrrr !!!!!!

Avatar Zagrebčanec
Zagrebčanec
14:22 26.02.2018.

Nakon ove vijesti nisam mogao zaspati od uzbuđenja! Mislim da je ovo najznačajniji politički događaj događaj nakon fete pršuta na Kerumovom čelu i gulaša za predsjednicu u braniteljskom šatoru u Savskoj!

BA
BakaMraz
19:39 26.02.2018.

UH, ovo sam čekao već 5 godina! Odmah napuštam njemačku i gibam na Maltu! Hebo Maltu, Austrija je važna a ona ipak neće popustiti sve do kraja, do 06.2020!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije