Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvalifikacije za SP

'Tajni agent' izbornika otkrio tko je najveća opasnost za Hrvatsku

Hrvatska košarkaška reprezentacija
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/6
23.02.2018.
u 13:01

- Strah postoji, no i to je draž sporta. Pritiska će u njemu uvijek biti, od trenera, nas samih, publike, no s time se moramo nositi.

Bivši cibos Željko Šakić ovih je dana “posebni savjetnik” hrvatskog košarkaškog izbornika Ivice Skelina. To je logično jer je Šakić igrač rumunjskog kluba Cluja, najjače klupske momčadi u Rumunjskoj, pobjednika Rumunjskoga kupa. A s reprezentacijom Rumunjske Hrvatska večeras igra u Zadru (18 sati, HRT 2, Sportklub 1) važnu kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo. Naime, tri reprezentacije iz naše skupine ulaze u drugi krug, u kojem se ponovno igra u skupini, ali je važno prenijeti u taj dio natjecanja što više bodova.

Watson najopasniji

Da se našalimo, Šakić je ovih dana Skelinov “tajni agent”.

- Bio sam izborniku desna ruka u taktičkoj pripremi za tu utakmicu, o kojoj smo nas dvojica počeli razgovarati još prije mjesec dana jer ja poznajem mogućnosti većine tih igrača. Dvojica rumunjskih reprezentativaca su iz moga kluba i dobri smo prijatelji.

Spomenuti igrači su razigravač Watson i branič i šuter Kuti među kojima Šakić ističe naturaliziranog Amerikanca.

- Od Watsona prijeti najveća opasnost. On će najviše imati loptu u rukama i jedan je od naših ciljeva što više ga umarati i ograničiti na što manje koševa. Koliko znam, najbolji rumunjski košarkaš Moldoveanu ne dolazi, no u tome će drugi tražiti svoju priliku.

Priliku traži i novi rumunjski izbornik Makedonac Zare Markovski (57). Zapravo, Rumunji vide svoje izglede u tome što je Hrvatska bez NBA i euroligaških igrača, a Rumunjska je gotovo u punom sastavu i puno bolje uigrana.

- Rumunji neće doći s bijelom zastavom jer drže da imaju neke šanse. Štoviše, misle da su bolji od nas, no mi te njihove izglede moramo svesti na minimum. To je za nas obveza i u toj utakmici moramo pobijediti pa ćemo moji suigrači i ja dati 200 posto. Tih 0-2 na startu kvalifikacija neugodna je situacija za cijelu hrvatsku košarku i žao nam je što nismo mogli dati više, pri čemu smo imali više izgleda na gostovanju u Nizozemskoj nego kod kuće u utakmici s Italijom protiv koje smo nekako bili prazni. Ovo je naša nova momčad koja mora prihvatiti činjenicu da boljih od nas nema i da mi to moramo izvući sami. Ne smije biti kukanja da nema ovoga ili onoga.

Koliko ste sada pod većim pritiskom nego uoči početka kvalifikacija?

- Strah postoji, no i to je draž sporta. Pritiska će u njemu uvijek biti, od trenera, nas samih, publike, no s time se moramo nositi. Mi malo stariji moramo dati više kako bismo ovim mlađima omogućili da pod takvih pritiskom mogu dati sve od sebe. U prve dvije kvalifikacijske utakmice sam s 29 godina bio najstariji, no sada ima igrača starijih od mene.

A to su Žorić (33), Perić (32) i Popović (35) kojeg medicinski tim pokušava osposobiti barem za onu drugu zadarsku utakmicu, u ponedjeljak s Nizozemskom.

- Ti dečki su dobrodošli sa svojim znanjem i iskustvom. Nadam se da će nam Popović moći pomoći barem u drugoj utakmici.

Na papiru smo jači

Na papiru Hrvatska izgleda jače i mudrije nego u prve dvije utakmice.

- Jesmo li doista jači znat ću vam reći u petak u miks-zoni nakon utakmice s Rumunjskom.

Pred novinare je jučer došao i Hrvoje Perić, druga naša “četvorka”, ponajbolji igrač talijanskog prvaka Venezije.

- Teška nas utakmica čeka jer kada je pred vama imperativ onda je to još teže.

Tko će biti teži suparnik, Rumunjska ili Nizozemska?

- Uvijek je najteži prvi sljedeći suparnik. No, Zadar je najkošarkaškiji grad i nadam se dobroj atmosferi. Žao mi je što KK Zadar nije osvojio Hrvatski kup jer bi to utjecalo da bude više gledatelja.

Perić je ovih dana rekao i jednu veliku istinu:

- Da smo na prvom okupljanju imali iste igrače kao sada, sigurno bi nam bilo lakše. Ne možemo u tri dana naučiti 10-15 akcija i zato će najveću ulogu igrati htijenje i agresivnost. Nerealno je da ćemo igrati pet na pet, nemamo vremena uigrati se. 

1. Italija 2 2 0   155:134 4
2. Rumunjska 2 1 1   145:143 3
3. Nizozemska 2 1 1   136:136 3
4. Hrvatska 2 0 2   125:148 2

Parovi 3. kola (petak, 23. veljače): Hrvatska - Rumunjska, Italija - Nizozemska

Parovi 4. kola (ponedjeljak, 26. veljače) : Hrvatska - Nizozemska, Rumunjska - Italija

Komentara 2

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
13:08 23.02.2018.

S obzirom da imamo uglavnom uvožene reprezentativce iz BiH zašto da ne uzmemo selektora iz Srbije ili Slovenije gdje znaju kosarku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije