Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOŽE I BEZ PLINA

Malo poznati peleti jeftiniji od klasičnih energenata, a čuvaju prirodu

19.01.2009.
u 15:17

Na prvi pogled izgledaju kao suha hrana za pse ili mačke, ali to je kvalitetno gorivo koje bi, u ovim energetski kriznim vremenima, kada se malo govori o nestašici nafte, pa nestašici plina, a uskoro bi u red mogla stati i električna energija, moglo riješiti Hrvatsku barem dijela briga.

Potpuno izgaranje
U peletarnici u Mrkoplju, koja radi u sastavu Drvenjače iz Fužina, na sat se proizvodi tona, odnosno jedan tegljač dnevno. Na žalost, gotovo svi tegljači kreću put Italije gdje se prodaje 80 posto cjelokupne proizvodnje, u nas ostaje približno pet posto, a ostakom se griju susjedi Slovenci.

- Naši peleti su proizvedeni isključivo od četinjača, a neki drugi proizvođači koriste i bjelogoricu. Proizvodnjom peleta dobivamo vrlo kvalitetno gorivo, a istodobno se rješavamo otpada koji nastaje u drugim pogonima Drvenjače. Naime, u proizvodnji se koristi isključivo piljevina i sječka, koje se miješaju i u specijalnom stroju pretvaraju u pelete, kaže direktorica pogona Kristinka Liker.

Kada se u Drvenjači uskoro počne prerađivati kora drveta, te kao gorivo koristiti za mjesni toplovod, taj industrijski kompleks će drvnu masu koristiti 100 posto i neće imati nikakva otpada.

Gotovo nikakva otpada nema ni pri izgaranju peleta jer je 99-postotno, pa na 15 kilograma ima sedam do deset grama ostatka. To znači da su peleti biogorivo koje se u Europi sve više koristi jer čuva prirodu. Uz to, tri puta su jeftiniji od nafte, a dvaput od plina. Tona stoji 1250 kuna a, ovisno na koju se temperaturu želi zagrijati stan, mala peć, dovoljna za 80 “kvadrata”, troši na sat 1 do 2 kilograma paleta.

- U nas se ljudi koji ih koriste mogu nabrojati na prste, a razlog, su prije svega, skupi ulazni troškovi. Peći na pelete ima i na našem tržištu, ali su za naše prilike dosta skupe. Peć za centralno grijanje stoji 15 do 20 tisuća kuna, ali kad se jednom uloži, investicija se, zbog cijene peleta, isplati u godinu dana, kaže K. Liker.

Gorani su pioniri u prelasku na pelete, pa će uskoro, uz pomoć Općine Mrkopalj, grijati Župni ured i crkvu, kazao nam je načelnik Ivan Butković.

Gorivo budućnosti
Pelete smatra gorivom budućnosti, jer piljevina i sječka ostatak su kojim se muči cjelokupna drvna industrija, a Hrvatska je bogata šumama.

Valja reći da peći u kojima sagorijevaju imaju, u slučaju krize s peletima, mogućnost prebacivanja na drugo gorivo. Europa je davno prepoznala njihovu vrijednost pa za korištenje daje razne poticaje, a mi smo još na početnim koracima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije