Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mali biciklisti bez kacige teško se ozljeđuju!

Neurokirurg dr. Miroslav Gjurašin upozorava roditelje da su teške ozljede glave u djece biciklista zaredale u proteklih šest tjedana
28. srpnja 2017. u 19:58 1 komentara 457 prikaza
Djeca biciklisti
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj u posljednjih šest tjedana primljen je veći broj djece s ozljedom glave nakon pada s bicikla, a ozljede su teže jer djeca nisu nosila kacige, upozorava dr. sc. Miroslav Gjurašin apelirajući ponajprije na roditelje da zaštite svoju djecu.

Vrijednost 3,5 milijuna kuna Klaićeva bolnica bogatija za dva najmodernija rendgenska uređaja

Od rane do prijeloma lubanje

– Pri padu s bicikla mogu nastati lakše ili teže ozljede. Dijete vozač bicikla za vrijeme vožnje treba imati kacigu na glavi jer su tada ozljede glave puno lakše i ne dolazi do ozljede mozga. Ako dijete nema kacigu na glavi, izlaže se opasnosti od većih ozljeda, od kojih neke zahtijevaju bolničko liječenje. Može se raditi o običnoj rani na glavi koja krvari i zašije se koncem ili o težoj ozljedi s prijelomom lubanje, što zahtijeva hospitalizaciju – kaže dr. sc. Gjurašin napominjući da godišnje u Klaićevu zaprime više od stotinu djece zbog prijeloma lubanje, a njih 400 do 450 zbog ozljeda glave općenito.

Doktor Gjurašin voditelj je Referentnog centra za dječju traumatologiju u kojem se vodi evidencija o tome kako je stradao svaki pacijent, koje su njegove ozljede i rezultat liječenja. Na temelju tih podataka upozorava:

– U pravilu djeca koja su pri padu s bicikla imala kacigu na glavi zadobiju bitno manju ozljedu glave, a najčešće prođu bez ikakve ozljede glave. Na žalost, u zadnje vrijeme primijetili smo zabrinjavajući trend da djeca ne nose kacige pa su i ozljede glave i mozga u djece koju smo liječili u KDB-u Zagreb – Klaićeva teške. T

eške ozljede s trajnim posljedicama mogu se spriječiti ili bitno ublažiti ako dijete na biciklu nosi kacigu. Je li je tome uzrok zaboravljivost djece, nepažnja ili velike vrućine, teško je reći, no svakako je poruka za roditelje da su im djeca neusporedivo sigurnija na biciklu ako na glavi imaju kacigu. Djeca koja nose kacigu izbjegnu ozljeđivanje glave jer prilikom pada kaciga na sebe preuzme djelovanje vanjske sile, a glava ostaje pošteđena. Puno je bolje imati razbijenu kacigu, nego razbijenu dječju glavu – kaže dr. Gjurašin.

Djevojčica pronađena u Sesvetama Otkriven identitet oca i majke Roditelji male Eme u pritvoru, oduzeli im i dječaka od tri godine

Opasno područje sljepoočnice

Naime, vrlo je opasno ako se fragmenti slomljenih kostiju lubanje utisnu u dubinu prema mozgu ili probiju moždanu ovojnicu te se zabiju u mozak, što zahtjeva hitnu neurokiruršku operaciju.

Kao najopasniji prijelom lubanje dr. Gjurašin navodi onaj u području sljepoočnice gdje je kost lubanje najtanja pa oštar slomljeni rub može dovesti do ozljede velike krvne žile te nakupljanja krvi koja pritišće mozak i životno ugrožava dijete.

binokularni indirektni video oftalmoskop u Klaićevoj Akcija Pokaži ljubav Klaićeva dobila aparat koji pomaže rano otkrivanje problema s vidom kod novorođenčadi požar SVAKI DAN OPERACIJA Dječaku (7) opečeno 93 posto tijela: Cijela Klaićeva spremna za pomoć Križanje na Klaićevoj ulici TEŠKA NESREĆA Zagrebački HNS od Bandića traži povećanje sigurnosti raskrižja Klaićeva-Kačićeva
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Deleted user:

    Svi na biciklima trebali bi obavezno nositi kacigu i to bi trebalo da bude po zakonu. Treba samo pogledati u drugim državama EU. To je isto kao vožnja bey pojasa.