Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAKI DAN OPERACIJA

Dječaku (7) opečeno 93 posto tijela: Cijela Klaićeva spremna za pomoć

požar
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
14.11.2016.
u 19:42

Od malog dijela kože na zatiljku i preponama koji nije opečen dali smo uzorke za uzgoj u banku kože, kaže prim. dr. sc. Zoran Barčot

Dvojica dječaka iz Petrijevaca koja su s teškim opeklinama u nedjelju prevezena u Kliniku za dječje bolesti Zagreb i dalje se bore za život, a danas su liječnici Opeklinskog centra klinike napravili prvi u nizu operativnih zahvata uklanjanja mrtve kože sa starijeg, sedmogodišnjeg djeteta. Kako nam je objasnio prim. dr.sc. Zoran Barčot, sedmogodišnjaku je opečeno 93 posto tijela te mu je operacijom danas uklonjeno kompletno mrtvo tkivo s jedne ruke i zamijenjeno umjetnom kožom.

Drugi zahvat slijedi već sutra kada će isto biti učinjeno s drugom rukom dječaka, a potom dan za danom liječnici će mu uklanjati opečenu kožu s pojedinih dijelova tijela i zamijeniti je umjetnom.

– Nadam se da ćemo do kraja tjedna uspjeti maknuti svih 93 posto mrtvih stanica i staviti zamjensku kožu. Od malog dijela kože na zatiljku i preponama koji nije opečen dali smo uzorke za uzgoj u banku kože. Nemamo izbora, uslijedit će i brojni operativni zahvati jer su obojica, uz opekline, udisala garež, pare i bitka će biti svakodnevna – opisao je ovaj liječnik Opeklinskog centra u Klaićevoj koji je, kaže, cijelo vrijeme na nogama.

I liječnici i sestre, intenzivna, Centar za opekline, svi sudjeluju u spašavanju dječaka koje je dr. Barčot nazvao pravim borcima. Mlađem dječaku, četverogodišnjaku, opečeno je 32 posto tijela i priprema ga se za zahvat u srijedu kada će operativnim zahvatom pokušati odstraniti opečenu kožu i zamijeniti je njegovom zdravom kožom.

– Nadamo se da ćemo u dva zahvata uspjeti ukloniti mrtvo tkivo i vjerojatno ga pokriti njegovom kožom, a ne umjetnom – kaže dr. Barčot napominjući da su i liječnici i medicinske sestre maksimalno angažirani oko ovih dječaka u čije liječenje, kaže, ulažu sve svoje znanje i iskustvo. Pri tomu, dodaje, imaju podršku uprave bolnice, Ministarstva i HZZO-a te im je omogućeno sve potrebno. 

>> Na Bačvicama izgorio noćni klub, policija sumnja da je požar podmetnut

Komentara 14

MI
Mimizo
19:47 14.11.2016.

neka im dragi BOG bude u pomoći

WE
weAreCro
20:29 14.11.2016.

Boze daj da nasi doktori svojim znanjem doprinesu oporavku tim hrabrim djecacima a ti im svojom miloscu omoguci oporavak. Amen.

TH
than
23:52 14.11.2016.

Na 32% tijela opeklina nema sanse da ga ne pokrijete umjetnom kozom... To je trecina tijela. Sto li je majka radila da je doslo do ovoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije