Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezadovoljni materijalnim pravima

Malenica o bijelom štrajku sudaca: 'Spremni smo nastaviti razgovore'

Zagreb: Sabor raspravlja o izmjenama Kaznenog zakona
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.01.2024.
u 10:25

Ivan Malenica smatra da građani neće ispaštati zbog eventualnog štrajka sudaca jer vjeruje da će veći dio sudaca nastaviti raditi svoj posao i održavati ročišta

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica izjavio je u četvrtak kako su spremni nastaviti razgovore s predstavnicima udruge sudaca i državnih odvjetnika, iako su suci najavili da kreću u bijeli štrajk, nezadovoljni materijalnim pravima.

"Razgovarali smo prošle godine o cjelovitom rješenju koje uključuje indeksaciju, platne razrede i materijalna prava. U ovom trenutku dovršavamo reformu sustava plaća za državne i javne službenike i to nam je sada prioritet i spremni smo kad to završimo nastaviti razgovore sa sucima po pitanju njihovog cjelovitog rješenja koje će uključivati sve ove elemente”, izjavio je novinarima u Saboru ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

On je time komentirao najavu sudaca da od ponedjeljka kreću u 'bijeli' štrajk, ali i stav predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je kazao kako razumije te zahtjeve i da suci ne traže ništa novo, nego ono što im je izvršna vlast već obećala.

VEZANI ČLANCI:

Trenutačno smo fokusirani na reformu plaća za državne i javne službenike, a sucima smo ponudili materijalna prava koja oni do sada nisu imali, a tražili su i žao mi je što su to odbili, kazao je.

"Bez obzira na to spremni smo dalje razgovarati o cjelovitom rješenju za plaće sudaca. Kada pogledate materijalna prava koja oni do sada nisu imali, što uključuje božićnicu, uskrsnicu, regres i dar za djecu, što iznosi oko 115 eura neto povećanje mjesečno za suca i zajedno s onim velikim povećanjem prošle godine to nije mali iznos, ali bez obzira na to mi smo spremni razgovarati o jednom cjelovitom rješenju i daljnjem napretku sustava plaća za suce i državne odvjetnike”, poručio je.

Malenica smatra da građani neće ispaštati zbog eventualnog štrajka sudaca jer vjeruje da će veći dio sudaca nastaviti raditi svoj posao i održavati ročišta te poručuje da su spremni za razgovore s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca, kao i s predstavnicima Udruge državnih odvjetnika.

VIDEO Plenković komentira izjavu Milanovića o Habijanu: 'To je čista zavist i zloba, namjerno je to napravio'

Komentara 2

Avatar Moodleen
Moodleen
16:27 18.01.2024.

Kakva je razlika između štrajka i njihovog rada? Za vrijeme štrajka budu presude donosene nakon 21 godinu, a bez štrajka samo nakon 20 godina i 11 mjeseci?

FE
fefellerunt
22:51 18.01.2024.

kada će početi zapošljavanje nepalaca i indijaca na državno korito, siguran sam da bi 1000 indijaca radilo kao 20 000 parazita na državnom korotu brz obzira bilo to pravosuđe , zdravstvo ili bilo koje drugo ministarstvo i javna služba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije