Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED GORE Projekt gotov do proljeća

Makarska dobiva svoju zvjezdarnicu

04.11.2008.
u 15:42

MAKARSKA – Ako sve bude teklo prema planu, Makarska bi na proljeće mogla biti jedan od pet hrvatskih gradova koji se ponose zvjezdarnicom.

Kupola iz Amerike
Naručena je petmetarska kupola koja se izrađuje u Americi, a prošlog je petka makarsko Društvo za astronomska i ufološka proučavanja Orion dobilo i kameru koju je kao dar Makarskoj donio Korado Korlević, ugledni astronom i voditelj zvjezdarnice u Višnjanu.

Kamera će snimati sve pojave na nebu, a kupola, koja će biti gotova za neka tri mjeseca, odolijevat će udarima bure do 210 kilometara na sat.

Iako Orionu nedostaje još mnogo novca jer je projekt “težak” više od tristo tisuća kuna, predsjednik Gloryan Grabner očito je odlučio ići do kraja i uvjeriti političare da je zvjezdarnica u Makarskoj pametno uložen novac koji će se uskoro isplatiti.

Pomoći će također Grad i Splitsko-dalmatinska županija.

– Trenutačno imamo 110 tisuća kuna koje smo uglavnom prikupili na natječajima i od donacija, Grad je obećao još dati 100.000 kuna, a Županija će uskočiti kad na red dođu građevinski radovi – kaže nam predsjednik Gloryan Grabner.

Zanimljivo je da je među pompozno najavljenim donacijama bila i ona metkovskoga gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba, no Orion od njega nije dobio ni kune.

Šire ruke nisu bila ni razna ministarstva kojima se udruga obraćala.

Nisu se potrudili poslati čak ni negativan odgovor, no Grabner se nada kako još nije kasno.

Višestruka korist
– Puno bi nam značilo kad bi nas barem oslobodili plaćanja PDV-a za kupolu koju smo naručili – kaže Grabner.

Projekt zvjezdarnice izradio je ing. Matija Salaj.

Dobili su sve suglasnosti uključujući i onu Konzervatorskog ureda koja je ujedno bila i osnova, budući da bi zvjezdarnica trebala niknuti u prostoru Spomenika revolucije.

Iako zvjezdarnica nije komercijalan projekt, i voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević slaže se da bi Makarska imala uistinu višestruke koristi od nje.

– Ulaganje u mlade je uvijek mudro, a kada gledamo Makarsku kao jednu turističku destinaciju, opet je isplativo, jer je dobro imati specifičnu i prepoznatljivu ponudu. Možda se neće sama zvjezdarnica tek tako isplatiti, ali ugostitelji oko nje sigurno će imati koristi – kaže Korlević.

Najmlađi je član udruge trogodišnjak, a najstariji 88-godišnji svećenik don Mate Stanić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije