Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Majkama za jedno dijete pola godine staža ili veća mirovina

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava moglo bi preuzeti slovenski model kojim je smanjena dob odlaska u mirovinu majkama. Za dvoje djece Slovenke mogu 16 mjeseci ranije u mirovinu, a za petero i više četiri godine
26. studenoga 2018. u 09:55 4 komentara 3105 prikaza
Majke
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je Sabor prošli tjedan dao zeleno svjetlo za poreznu reformu, ovaj bi tjedan Vlada trebala u saborsku proceduru uputiti i paket mirovinskih zakona. Taj će paket donijeti povećanje radnog vijeka na 67 godina od 2033. godine, priznanje prava na isplatu dodatka na mirovine (20%) i za osiguranike drugog stupa, penalizaciju ranijeg odlaska u mirovinu s 0,30 posto po mjesecu te rad umirovljenika do 4 sata bez gubitka mirovine.

Ivan Šuker BIVŠI MINISTAR Šuker spasio reformu: Pavić prihvatio prijedloge HDZ-ova veterana

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je da će u konačni prijedlog zakona ugraditi i posve novo rješenje koje će majkama i posvojiteljicama povećati mirovine za svako rođeno i posvojeno dijete. On je to predstavio kao demografsku mjeru. Ministar nije govorio o detaljima, no dva su načina na koji država može nagraditi majčinstvo. Jedan je da se ženama smanji dob odlaska u mirovinu kao što je to učinila Slovenija ili pak da se majkama koje ne žele ranije u mirovinu povećaju mirovine. Hrvatska trenutačno svima koji ostaju raditi nakon navršenih 65 godina za svaki mjesec rada dodaje 0,15 posto na mirovinu kao nagradu.

Od iduće godine bi prema Pavićevu prijedlogu bonifikacija trebala porasti na 0,34 posto za svaki mjesec rada preko zakonske dobi, odnosno 4,08 posto po godini. Prema sličnom principu moglo bi se nagrađivati i majčinstvo, odnosno majke bi na buduću mirovinu za djecu dobivale 0,34 posto za svaki priznati mjesec. Slovenija, primjerice, za jedno dijete majkama daruje šest mjeseci ranijeg odlaska. Uz 0,34 posto bonifikacije šest mjeseci diglo bi mirovinu 2,04 posto. Majkama u Sloveniji dob za odlazak u mirovinu može se smanjiti najviše četiri godine za petero i više djece. Za dvoje djece Slovenke mogu 16 mjeseci ranije u mirovinu, troje 26 mjeseci, četvero 36 mjeseci. Slovenci ipak očekuju od majki da ostvare propisani minimalni staž.

Galerija - Sindikalisti protiv odlaska u mirovinu sa 67

Majke
1 / 24
prosvjed protiv mirovinske reforme

Pavić zasad ne otkriva detalje, ali njegov prethodnik iz oporbenih redova Mirando Mrsić kaže da ga je preduhitrio.

– Pavić je plagijator. Ja sam Saboru predložio rješenje za roditelje, ali Vlada je dala negativno mišljenje na njega – prokomentirao je Mirando Mrsić, bivši ministar rada i saborski zastupnik koji je u lipnju uputio u Sabor svoj prijedlog mirovinskog zakona prema kojemu se roditelju koji je obavljao roditeljske dužnosti u prvoj godini života djeteta smanjuje dobna granica za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu.

Mrsićev prijedlog uključuje i očeve koji obavljaju roditeljske dužnosti. Za jedno dijete dobna granica za odlazak u mirovinu spustila bi se šest mjeseci, za dvoje djece 18 mjeseci i za troje i više djece za 36 mjeseci. Ako su oba roditelja obavljala roditeljske dužnosti, dobna granica, kaže Mrsić, snižavala bi se samo majci djeteta.

>> Pogledajte što je za Večernji list o mirovinskoj reformi rekao Silvano Hrelja

Belma Šoljanin
Korona joj uzela život
Ovo je posljednja poruka majke čija je smrt zaprepastila regiju: Taj strah niste doživjeli...
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
  • Mama:

    pa ne ili,nego valjda oboje

  • MrkiMedo:

    Jos bolje priznavanje staza od rodjenja djeteta, pa do navrsene 10 godine, uz uvjet prebivalista u HR. Primjer: 1. dijete rodjeno 01.01.2000. i 2. dijete rodjeno 01.01.2003. priznaje se staz od 13 godina (01.01.2000. - 31.12. 2012.). Naravno, visina penzije ... prikaži još!e ovisi o uplacenim doprinosima.

  • sidzim:

    Demografska mjera "rad umirovljenika do 4 sata bez gubitka mirovine"?!!