Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krizni stožer za suzbijanje ptičje gripe zadovoljan učinjenim

Mađari se javili kad su pročitali novine

brstilo.jpg
import
27.10.2005.
u 19:20

Nadzor ptica u Mađarskoj njihova je stvar i njihov problem. Ponosan sam što smo mi virus ptičje gripe detektirali još u divljih ptica, dok se nije proširio na perad, i ozbiljno napravili svoj posao da posljedice ptičje gripe u Hrvatskoj budu što manje kazao je jučer ministar poljoprivrede Petar Čobanković na konferenciji zatisak Kriznog stožera za suzbijanje ptičje gripe.

Osvrćući se na tvrdnje ornitologa kako je virus ptičje gripe u Hrvatsku najvjerojatnije stigao s Balatona, budući da je uginuli labud s Grudnjaka tamo prstenovan prije samo 40-ak dana, ministar je kazao da ornitolozi mogu govoriti što hoće. No on kao ministar ne može prozivati nikoga. Dr. Mate Brstilo, predsjednik Stožera, istaknuo je pak kako su nakon napisa u medijima Mađari kontaktirali s Veterinarskom upravom Ministarstva, a i jedna se njihova televizijska ekipa najavila i u Našice kako bi snimila prstenje s uginulog labuda. Dokaze imamo. Taj labud, koji je doletio sa simptomima bolesti, iz istog je zaraženog jata koje je sletjelo na Grudnjak i koje je gotovo sigurno doletjelo iz područja Balatonskog jezera ustvrdio je Brstilo.

Nalazi labuda s područja Koprivničko-križevačke županije zasad su, kazao je Brstilo, negativni, a očekuju se i rezultati labudova s područja Siska i Baranje. U Centar za peradarstvo Hrvatskoga veterinarskog instituta zasad je stigao 1231 uzorak divljih ptica s područja pod nadzorom ili su ih donijeli veterinari i građani te 360 uzoraka krvi peradi u sklopu nadzora u krugu od tri i 20 kilometara od kriznih područja. Obrađeno ih je više od polovice, a ostali su u postupku.

Iako su se predstavnici Ministarstva jučer čuli i s ministrom vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH Draganom Dokom i ministricom poljoprivrede SiCG Ivanom Dulić-Marković i prenijeli im preporuku Europske komisije, koja ne zabranjuje uvoz mesa peradi u EU, još nema nikakvih konkretnih pomaka na tom planu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije