Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODMRZNULI CIJENE

Mađari sada dolaze u Hrvatsku po namirnice: 'Krumpir, luk i hrenovke platili smo upola jeftinije!'

Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
19.01.2023.
u 10:58

Na meniju im je bio paprikaš, stoga su i krenuli po sastojke u trgovinu u Mađarskoj. Čim su došli u trgovinu, vidjeli su da nema krumpira po državnoj cijeni pa su ga morali kupiti skuplje

Nakon što je Mađarska odmrznula cijene, brojni su tamošnji građani koji žive uz granicu počeli navraćati u Hrvatsku kako bi kupili namirnice po povoljnijoj cijeni. Inflacija je ondje trenutačno najveća u EU, a građani kupnjom goriva u Hrvatskoj uštede i do 16 eura. Ulje im je trenutačno 1,39 eura, šećer 0,60 eura... Sve su to potvrde da cijene divljaju. Tako su se novinari mađarskog ATV-a zaputili u Hrvatsku, gdje su usporedili cijene. 

Na meniju im je bio paprikaš, stoga su i krenuli po sastojke u trgovinu u Mađarskoj. Čim su došli u trgovinu, vidjeli su da nema krumpira po državnoj cijeni pa su ga morali kupiti skuplje, što je bio dodatni trošak od oko 70 forinti.

''U supermarketu smo kupili četiri žuta krumpira za 500 forinti po kilogramu, dakle to je iznosilo 220 forinti, dva luka za 529 forinti po kilogramu, što je iznosilo stotinjak forinti, a hrenovku smo kupili po relativno prihvatljivoj cijeni, s udjelom mesa od 65%'', javili su, a konačna računica je bila 913 forinti, odnosno 2,3 eura. 

Dolaskom u Hrvatsku, situacija se znatno promijenila, javljaju novinari. U trgovini su mogli birati između pet vrsta krumpira, a cijene su im bile otprilike iste – kilogram za oko 260 forinti, odnosno 0.65 eura. Osim toga, pronašli su i hrenovke s 95 posto mesa, stoga su odabrali taj proizvod. Za iste proizvode – četiri krumpira, dva luka i hrenovke – platili su 529 forinti, dakle 1,33 eura. 

Kako navode novinari koji su posjetili hrvatske dućane, Hrvatima ne smeta mađarski šoping-turizam. Isto tako navode i kako je Vlada prošle godine smanjila PDV na osnovne namirnice, a Mađarima dodatno olakšava činjenica što do Hrvatske sada mogu i bez graničnih kontrola.

>> VIDEO Vlada mijenja cijene: Evo koliko će koštati mljeveno meso, ulje, šećer...

Komentara 6

DU
Deleted user
11:41 19.01.2023.

Gdje su sad oni desničari koji su govorili kako Orban radi za svoj narod i kako je tamo sve bolje i jeftinije nego u Hrvatskoj - a da Plenković ne radi za narod i ostale gluposti koje samo oni mogu izjaviti - gdje su ?? ušutili odjednom - kao i svaki put opet u ništa 0

PO
Polarus
11:44 19.01.2023.

U Mađarsku idu kupovati samo obožavatelji lika i dijela orbančića...

KR
Krotila
11:30 19.01.2023.

Da smo uređenija država, bili bi među boljima u Evropi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije