Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRIČALI SE

Mađari F. Vrančića prozvali 'mađarskim Da Vincijem'. Ministrica: Tražila sam da to obrišu

Faust Vrančić
Vecernji.hr
19.01.2023.
u 00:06

Vrančić doista i je živio u Vespremu gdje je Mađarima dao i prvi službeni rječnik, no inače je rođen u Šibeniku, gdje i danas stoji njegova obiteljska kuća

Mađarska je u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, a koji postaje grad Vesprem, kao ''krunu'' sve kulture navela i jednog znanstvenika. Ipak, nije se radilo o mađarskom, već o hrvatskom znanstveniku Faustu Vrančiću kojeg su nazvali ''mađarskim Va Vincijem''. Na ovaj je potez reagirala i ministra kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, tražeći da se to obriše. 

''Ja sam se spletom okolnosti sinoć vidjela na jednom događaju s ravnateljicom mađarskog instituta, odmah sam je upozorila i ona se javila i rekla da je prenijela mađarskoj strani i da će to biti ispravljeno. To je, naravno, grubi falsifikat'', ispričala je za Dnevnik.hr.

''Uvijek je moj stav da, naravno, treba reagirati, treba upozoriti, ali budimo mi svjesni tko smo, što smo. Podučavajmo naše mlade tko su bili veliki hrvatski umovi'', dodala je.

O ovom slučaju oglasila se i mađarska strana, objašnjavajući kako je došlo do greške.

''Iskreno nam je žao što smo nenamjerno povrijedili osjećaje nekih Hrvata. Pojavila se jedna rečenica s namjerom da prikazuje zajedničku prošlost, usku međuovisnost i višestoljetnu blisku suradnju naroda u regiji'', objasnili su, a ravnateljica memorijalnog centra Faust Vračić Ivana Skočić mišljenja je kako ova greška nije bila loše namjere. 

''Volim reći da je Faust Vrančić Šibenčanin, hrvatski velikan europskog ugleda. Možemo im priznati to da su prije počeli cijeniti njegov doprinos i u političkom i u crkvenom i znanstvenom smislu te su ga istraživali puno prije'', objasnila je.

Vrančić doista i je živio u Vespremu gdje je Mađarima dao i prvi službeni rječnik, no inače je rođen u Šibeniku, gdje i danas stoji njegova obiteljska kuća. 

>> VIDEO Žive u najskupljem gradu u Hrvatskoj: 'Ma jesmo li to postali skuplji od Dubrovnika?'

Komentara 5

JA
Jania
11:32 19.01.2023.

Za svaku pohvalu da se ministrica trgnula iz višegodišnjeg drijemeža i reagirala. Možda sad i počne nešto raditi za hrvatsku kulturu. Mogao bi HAVC raspisati natječaj za film o Faustu Vrančiću umjesto financiranja antihrvatskog šunda.

Avatar Vecernji1971
Vecernji1971
08:17 19.01.2023.

Nije to ništa čudno. Kada sam jednom svom dobrom prijatelju Mađaru rekao da su Nikola Zrinjski i Krsto Frankopan Hrvati on nije mogao vjerovati. Morao sam s njim guglati strane stranice o ovim povijesnim osobama. On se nije mogao načuditi. On to NIKAD u svom životu nije čuo. Za njih je Mikloš Zriny mađarski heroj. Btat od Krste Frankopana je napisao prvi roman na mađarskom jeziku. Za njih su to neosporni Mađari.

DU
Deleted user
07:48 19.01.2023.

a čiji je Marko Polo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije