Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ratoborna retorika'

Macron: Za eskalaciju u Gorskom Karabahu najviše je kriv Erdoğan

People carry the coffin of a member of Azerbaijani Armed Forces who was allegedly killed during the fighting over the breakaway region of Nagorno-Karabakh, in Tartar district
Foto: AZIZ KARIMOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
01.10.2020.
u 19:49

Francuski predsjednik optužuje Azerbajdžan da je započeo rat

Armenija je jučer pokazala snimke ostataka borbenog zrakoplova Su-25 za koji tvrdi da ga je prekjučer srušio turski lovac bombarder F-16. Objavljeno je i ime poginula pilota, bio je to major Valerij Danelin. Međutim, i azerska strana i Turska traže dokaze da je avion srušio turski zrakoplov. Vijesti koje stižu iz Gorskog Karabaha uglavnom su iz armenskih ili azerbajdžanskih medija pa nije moguće sa stopostotnom sigurnošću utvrditi što se događa.

Jednostrane informacije

Azerska strana tvrdi da je neutralizirala odnosno ubila ili ranila čak 2300 armenskih vojnika, no nije za to pružila čvrste materijalne dokaze. Preksinoć je potvrđeno da je na teritoriju Armenije poginula jedna djevojčica, a jučer je potvrđena smrt još troje civila u Martakertu u Gorskom Karabahu. Armenski predsjednik Nikol Pašinjan obavijestio je da je kontaktirao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Rekao je da trenutačno ne razmišlja o traženju pomoći u sklopu Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, no nije to ni isključio.

People carry the coffin of a member of Azerbaijani Armed Forces who was allegedly killed during the fighting over the breakaway region of Nagorno-Karabakh, in Tartar district
1/5

– Armenija će se pobrinuti za vlastitu sigurnost pod Ugovorom ili bez njega – kazao je Pašinjan.

Rekao je da on i Putin nisu razgovarali o vojnoj pomoći, pa je tako i Kremlj zasad dao informaciju da pozorno prati razvoj događaja u Gorskom Karabahu te apelira na sukobljene strane da prekinu neprijateljstva. No, Pašinjan, kao ni njegov azerski oponent Ilhan Alijev, zasad ne namjerava sudjelovati u bilo kakvim mirovnim pregovorima pa i ako ih organizira Rusija.

– Nije prikladno razgovarati o skupu na vrhu između Armenije, Azerbajdžana i Rusije u vrijeme intenzivnih sukoba. Potrebna je adekvatna atmosfera i uvjeti da se počne s pregovorima – rekao je Pašinjan.

Događaji na međunarodnom planu ocrtavaju pojačavanje pritiska na Tursku. Ministar vanjskih poslova Mevlūt Çavuşoğlu izjavio je da će Turska poduprijeti Azerbajdžan svim sredstvima.

– Učinit ćemo što je nužno ako Azerbajdžan želi razriješiti sukob na terenu. No, Azerbajdžan trenutačno ima dovoljno kapaciteta da sam sredi situaciju – rekao je agenciji Anadolu odgovarajući na pitanje hoće li Turska pružiti vojnu pomoć Bakuu.

Očešao se i o Francusku govoreći kako je francuska solidarnost s Armenijom jednaka podršci armenske okupacije azerskog teritorija. A bio je to odgovor na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je rekao da turska ratoborna retorika ohrabruje Azerbajdžan na vojno rješenje u Gorskom Karabahu.

Uključiti Putina i Trumpa

Macron je rekao kako je utvrđeno da su u nedjelju, kada je ponovo izbio sukob zbog Gorskog Karabaha, pucnjevi došli iz Azerbajdžana.

– Primijetio sam turske političke izjave u korist Azerbajdžana za koje mislim da su nesmotrene i opasne – rekao je Macron, koji je pozvao sve strane da se vrate staloženosti i prekinu vatru te dodao da će o sukobu razgovarati s ruskim i američkim predsjednikom Putinom i Trumpom kako bi predložili izlazak iz ove situacije. 

Komentara 6

PL
@ploto@
21:29 01.10.2020.

Nikol Pašinjan je povezan sa S.o.r.o.š.e.m .Armenci ne mogu opstati bez Rusije.Uz to su Azerbejdžanci povezani sa Izraelom.koji želi iz te države raditi pritisak na Iran,koji daje podršku Armeniji.A tu su i glavni provokatori Turci.Erdogana će netko smaknuti jer jee dojadio svima.Bolesni psihopat otvara ratna žarišta na svakom koraku,

MP
miroslav.petkovic.7564
20:17 01.10.2020.

Tu zapadne zemlje nista nece pomoci to smo vidili u Siriji kako su Amer pustili Kurde niz vodu A Armeni zadnji par godina okrenili se Amerin .Pa im ovdje kazu mogu im Ameri pomoc.Tamo dolaze iz Sir Libije Iraka Alahovcivci a kazu ima Bosnjaka. Jedino Rusija mozda ali je dobea sa obe zemlje

Avatar Čepiga.
Čepiga.
20:11 01.10.2020.

Zašto Putin ne pomogne savezniku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije