Naslovnica Vijesti Svijet

Mađarski BDP uzletio 5,2 posto, najviše u Europi

Prva procjena za prvo tromjesečje 2019: Italija se vratila iz recesije, Njemačka rasla 0,4 %, a procjena za nas je 0,9 % rasta
16. svibnja 2019. u 20:01 28 komentara 1381 prikaza
Viktor Orban
Foto: Bernadett Szabo/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Njemačko je gospodarstvo u prvom kvartalu poraslo za 0,4, a talijansko za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, tako da je početak 2019. donio poboljšanja kod oba velika hrvatska vanjsko-trgovinska partnera. Italija se nakon dva kvartala pada izvukla iz recesije, a Njemačka vratila umjerenim stopama rasta poslije stagnacije i minusa zbog problema tamošnje automobilske industrije.

Kolinda Grabar Kitarović Posjet Njemačkoj Grabar-Kitarović na skupu u Berlinu pozvala njemačke poduzetnike na ulaganja u RH

Strah zbog Trumpa

Eurostat navodi da je eurozona u prvom kvartalu rasla 0,4 posto a cijela EU 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Podaci za Hrvatsku još nisu objavljeni, ali Ekonomski institut Zagreb procjenjuje da su također bolji nego što su bili u posljednjem kvartalu 2018 godine. Ekonomski institut procjenjuje da smo imali 0,9 posto rasta prema prethodnom kvartalu, uz 2,6 posto rasta na godišnjoj razini.

– Naši ekonomski pokazatelji pokazuju robusan rast od početka godine i sve za sad dosta dobro izgleda – komentira Marina Tkalec, analitičarka Ekonomskog instituta čiji je indeks za siječanj i veljaču bio natprosječno visok, a ožujak je donio usporavanje u odnosu na prva dva mjeseca, ali samo zbog toga što je godinu ranije Uskrs bio krajem ožujka.

Video - Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

 

Hrvatsku ekonomiju u prvom dijelu godine većim dijelom gurala je osobna potrošnja. Njemački zavod za statistiku ističe da su privatna potrošnja i uspješna građevinska industrija bili glavne lokomotive rasta i u Njemačkoj. Kako je njemačka industrija i u prvom kvartalu zadržala slabije rezultate, analitičari i dalje s oprezom gledaju u nastavak godine, pogotovo što su propali pregovori Kine i Amerike pa su i prošli tjedan obje zemlje povećale broj proizvoda koje su visoko carinjene. SAD prijete carinama i na europske automobile.

“Prva zraka nade”

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier oporavak u prvom tromjesečju nazvao je ‘prvom zrakom nade”, ali je i on izrazio strah da će međunarodni trgovinski sukobi donijeti dodatne prepreke.

Radnici Radna snaga Nijemci trebaju gotovo 1,5 milijuna radnika! Evo koja zanimanja se traže

Talijanski statistički ured navodi da je pozitivan pomak talijanske ekonomije rezultat povećanja dodane vrijednosti u poljoprivredi, industrijskom sektoru i uslugama. Domaća potrošnja se smanjuje, no izvoz ima pozitivan doprinos. Na godišnjoj razini Italija bilježi svega 0,1 posto rasta, odnosno stagnaciju.

Merkel i Kurza Udar na prosječnog Nijemca Nakon Kurzovih mjera Austrija će Hrvatima postati još zanimljivija

Španjolska drži tempo s kvartalnom stopom rasta od 0,7 i međugodišnjih 2,4 posto dok Francuska bilježi 0,3 posto rasta prema zadnjem kvartalu, a 1,1 na godišnjoj razini. Kad je riječ o tranzicijskim ekonomijama ove godine je odskočila Mađarska s 1,5 posto kvartalnog i čak 5,2 posto međugodišnjeg rasta te Rumunjska gdje je rast visokih 5,1% i Poljska (4,6%). Slovačka bilježi međugodišnju stopu rasta od 3,8, a Češka 2,5.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Drakon:

  Ma vidi ti to. Kod zločestog Orbana najveći, a kod pastoralnih levana sve nešto mlohavo.

 • Avatar AsItIs
  AsItIs:

  Naravno, suverenisticke vlade po definiciji se brinu za svoj narod i vlastitu ekonomiju... Oni u Bruxelles dolaze sa svojim misljenjem, i ne cekaju sto ce reci Merkel ili Macron.

 • sunce12345:

  Normalno kada imaš božji blagoslov i čuvaš kršćanske vrijednosti ideš naprijed!