Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Migrantski turizam'

Aranžmani za migrante – od Bagdada do Minska za 2000 eura

Migrants from Somalia walk through the forest as they cross the Belarusian-Polish border in Siemianowka
KACPER PEMPEL
10.11.2021.
u 18:34

– Prije su Iračani išli u Istanbul. To “turističko putovanje” tada je bilo dosta skupo. Danas te agencije prodaju aranžmane za Bjelorusiju za najviše dvije tisuće eura - kaže irački novinar Odaj Sabah

Tisuće migranata s Bliskog istoka i sjeverne Afrike svaki dan pristižu u Bjelorusiju gdje pokušavaju prijeći EU te dalje ići prema Njemačkoj. S obzirom na to da većina migranta koji dolaze u Bjelorusiju ne treba vizu za ulazak u tu zemlju, u zemljama odakle dolaze otvorile su se “turističke agencije” za migrante. Agencije se otvaraju u Libanonu, Siriji, Iraku, Turskoj...

Da je taj posao postao unosan, dokazuje i činjenica da će uskoro tri puta tjedno početi prometovati zrakoplovi na liniji Damask – Minsk. Irački novinar Odaj Sabah kazao je za Večernji list da “agencije “ za prebacivanje migranata odavno postoje i posluju sasvim legalno.

FOTO Veliki priljev migranata na poljsko-bjeloruskoj granici

Migrants from Somalia walk through the forest as they cross the Belarusian-Polish border in Siemianowka
1/8

– Prije su Iračani išli u Istanbul jer za Tursku irački državljani ne trebaju vizu, a potom su dalje išli prema država EU. To je bilo dosta teško jer su morali prijeći puno prepreka prelazeći Bugarsku, Srbiju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku... To “turističko putovanje” tada je bilo dosta skupo. Cijena je između tri i pet tisuće eura. Danas te agencije prodaju aranžmane za Bjelorusiju za najviše dvije tisuće eura. Čak se ne traži ni PCR test ni COVID potvrda – govori Odaj ističući da i mnogi Afganistanci koji prolaze granicu između Irana i Iraka koriste te aranžmane.

Slična je situacija i u Turskoj. U Istanbulu na trgu Taksim putujući “turistički agenti” hodaju po kafićima i restoranima i nude turistička putovanja za Bjelorusiju. S obzirom na to da su sada najugroženiji Afganistanci i Sirijci, čak im nude i afganistanske i sirijske dokumente. Nakon povratka s putovanja iz Irana, i vaš reporter je u zračnoj luci u Istanbulu bio svjedok da su izlazi za let Istanbul – Minsk bili prepuni ljudi s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike. 

 

Komentara 11

JO
jorgen
18:41 10.11.2021.

Baš 'zanimljivo' kako ste sve ove godine šutjeli o modusu operandi koji su osmislili sorosevi NGO-ovi a sponzorirale vlade Saudijske Arabije, Turske i Jordana. Ovo je njihov izum a o njemu se niste usudili ni zucnuti svo ovo vrijeme kada su migrantske rute išle preko Balkana! Tek kada dolazi naredba iz Bruxellesa da opalite po Bjelorusiji izlazi na svjetlo dana kako funkcioniraju migracije - ali i sada se ne usudite reći punu istinu nego ovo radite po narudžbi euroatlantske interesne skupine.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
19:30 10.11.2021.

Eto čovjek hoće svrstati Bjelorusiji u turističke top destinacije a ljubomorna EU mu neda

RU
rucna
19:44 10.11.2021.

Postoji i put Belorusija-Litvanija-Poljska-Njemacka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije