Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izazvao rekacije

Lucky Luke prvi put dobio tamnoputog pomoćnika i heroja

25.02.2021.
u 22:55

Dekolonizacija junaka kod nekih je izazvala bijes. Desničarski magazini napali su izdavača, a ugledni tamnoputi Francuzi proglasili su ga važnim kulturnim trenutkom.

Mnogi od nas rođeni tamo 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća odrastali su uz Lucky Lukea, odnosno Taličnog Toma, kako je franko-belgijski strip koji nosi ime svojeg junaka prevođen u bivšoj državi, odnosno što je ime koje mu je dao poznati srpski pisac Duško Radović. Strip koji je tih godina potpisivao dvojac Morris – Goscinny bio je već tada jedan od najpopularnijih stripova u Europi, a priče mršavog kauboja, koji je na revolveru brz kao munja, koje bi uvijek završavale kadrom u kojem on lagano odlazi u sumrak na svojem konju Jollyju Jumperu uz obavezno pjevušenje stihova: “Usamljeni kauboj sam ja…”

Robovi iz Louisiane

Uz Jollyja, tu je i blesasti pas Rantanplan, a od njega još bedastiji Luckyjevi protivnici braća Dalton: Joe, Jack, William i Averell koji su obično prikazivani s kuglom oko noge. A pojavljuju se u stripu i legende Divljeg zapada poput Calamity Jane, Billy the Kida ili Jesseja Jamesa.

Međutim, jedna stvar je u stripu stalno nedostajala – ni u jednoj epizodi nije bilo adekvatno zastupljene rasne komponente, odnosno obojeni likovi bili su uvijek sporedni pa i žestoko stereotipizirani. Zapravo, ozbiljniju su ulogu tamnoputi likovi imali u samo jednom od 80 strip-albuma, onom pod originalnim naslovom “Going up the Missisippi”. I to je sada ispravljeno, jer prvi put u povijesti strip dobiva pravog tamnoputog lika lišenog predrasuda, oblikovanog jednakopravno samom kauboju. Zaslužan za to je Julien Berjeaut, crtač koji Lucky Lukea oblikuje zadnjih nekoliko godina, a koji je uočio ovaj prilično ozbiljan nedostatak, pogotovo kada je riječ o duhu vremena u kojem se nalazimo.

– Nikada o tome nisam razmišljao, a onda sam se i sam počeo pitati. Da bih onda osjetio određenu zaprepaštenost, rekao je za The New York Times Berjeaut. Rezultat tog njegova promišljanja novi je album objavljen na francuskom krajem prošle godine, a nedavno preveden na engleski.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Zove se “A Cowboy in High Cotton”, a priča priču o Luckyju i nedavno oslobođenim robovima na plantaži u Louisiani gdje se ponovo stvara lik kauboja heroja, a tamnoputi se likovi oblikuju bez stereotipa i bilo kakve primjese rasizma.

Popularni strip u ovom je albumu štoviše dobio i tamnoputog heroja. No, koliko god sve ovo bilo logično i pozitivno, nije i prošlo sasvim glatko. Naime, Francuska je, vjerojatno je to većini već poznato, u vrlo osjetljivom trenutku gdje se naširoko debatira o njezinu kolonijalnom nasljeđu, odnosno odnosu prema drugim vjerama i rasama. Ta dekolonizacija popularnog stripovanog junaka kod nekih je izazvala i bijes.

Desničarski magazin L’Incorrect optužio je izdavača za “prostituiranje usamljenog kauboja zbog opsesije sadašnjim vremenima” te za “preokretanje jednog od glavnih likova franko-belgijskog stripa i naše mašte iz djetinjstva” u “figuru prenaglašeno progresivnih doktrina kao što je to kod Netflixovih serija”.

Tretiranje rase u stripovima

Drugi desničarski magazin, Valeurs actuelles, prigovara kako su “bijeli likovi u albumu groteskno ružni”, a izgledaju kao da pate od “nemoguće gluposti i zločestoće”.

No, unatoč takvim “kritikama”, novi je strip-album o junaku bržem od svoje sjene dobio dobre ocjene kod publike te je najtiražniji strip-album prošle godine s prodanom nakladom od pola milijuna primjeraka.

Jasno je i kako su ih neki ugledni tamnoputi Francuzi proglasili važnim kulturnim trenutkom koji upućuje na to da se Francuska pomiče u pravom smjeru, iako polako, sporo. Poteglo je to, također, opće pitanje tretiranja rase u stripovima koji su oblikovali umove i shvaćanja mladih Francuza i Belgijanaca. 

Komentara 16

AR
arizin
23:55 25.02.2021.

Kulturni marksizam u punom jeku se nastavlja, klasni rat je zamijenio rat za ugrožene manjine bilo rasne, spolne, vjerske sve samo da nije tradicionalnog europskog kršćanskog duha kojeg treba ismijavati, poniziti i zabraniti kao nešto nepoželjno, a svi oni koji se bore očuvanju tih vrijednosti su odmah etiketirani kao homofobi, rasisti, islamofobi, seksisti itd. Cilj je uništenje zapadne civlizacije i tu se ove manjine te razne devijacije u društvu koriste u tom slamanju, doslovno kontroliraju preko 90% medija, filmske kulture , a probili su se pošteno u sport te ostatak umjetnosti. Iduće godine će dobiti pomoćnicu u stripu koja će biti feministkinja i imati žensku partnericu te biti članica udruge antifašistkinja...

NE
Neutralac
01:19 26.02.2021.

A di su Romi....? Ja hocu da i oni budu tu negdje ....

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
00:20 26.02.2021.

koje silovanje zdrave pameti,uskoro nećeš za crnca smiti reći da je crn,ženi da je žena itd. najbolje da svi slavimo ubijanje nerođene djece kao nadrogirane žene na zapadu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije