Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvrdnja znanstvenika

Lubanja iz Gruzije mijenja teoriju evolucije ljudske vrste?

lubanje (1)
screenshot YouTube
18.10.2013.
u 10:05

U članku objavljenom u časopisu Science znanstvenici tvrde da su rani fosili ljudskih ostataka pronađeni u Africi i Euroaziji možda bili dio iste vrste, no ne slažu se svi paleontolozi s njima

Ideja da je prije dva milijuna godina nekoliko ljudskih vrsta hodalo zemljom primila je snažan udarac jer znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Science tvrde da su rani fosili ljudskih ostataka pronađeni u Africi i Euroaziji možda bili dio iste vrste, prenosi BBC.

Naime, grupa znanstvenika tvrdi su Homo habilis, Homo rudolfensis i Homo erectus dio iste razvojne linije koja je dovela do modernog čovjeka. Oni su proučavali lubanju staru 1,8 milijuna godina pronađenu prije osam godina u Dmanisiju u Gruziji, na nalazištu na kojem je otkriveno najviše dobro očuvanih ljudskih ostataka u svijetu. Ti ostaci također su najraniji dokaz postojanja primitivnih ljudi izvan Afrike. Lubanju su uspoređivali s ljudskim fosilima koji su pronađeni u Africi, a komparativna analiza lubanja pokazala je da među njima postoji dovoljno sličnosti da znanstvenici pomisle da najraniji ljudski fosili i ostaci hominida iz Gruzije pripadaju istoj vrsti.

S njihovom tvrdnjom ne slažu se svi paleontolozi. Oni vjeruju da su u Africi živjele najmanje tri različite vrste ljudi.  

>> Prvo biće s čeljustima – riba oklopnjača stara 419 mil. godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije