Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više štete nego koristi

Lovrinović i Škibola protiv uvođenja eura, najavili i referendum

Sabor - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
03.07.2019.
u 11:39

Lovrinović je ustvrdio kako tri interesne skupine forsiraju uvođenje eura - bankari, uvoznici te političari.

Tko i zašto forsira euro, zapitali su se danas s konferencije za medije u Hrvatskom saboru Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku te nezavisni zastupnik Marin Škibola zatraživši saborsku raspravu o euru. Ako se predsjednik Sabora ne odazove na ovaj prijedlog, tražit će pomoć svih stranaka u pokretanju referenduma o euru, najavljuju.

Lovrinović je ustvrdio kako tri interesne skupine forsiraju uvođenje eura - bankari, koji tako žele bez valutnog rizika uvoziti kredite od svojih banaka majki i izbjeći velike povrate novca korisnicima dosadašnjih kredita uz valutnu klauzulu. Zatim uvoznici koji, naglašava Lovrinović, žele euro da također više nemaju valutnog rizika, te političari koji se tako dodvoravaju moćnicima iz Brisela koji također guraju koncept političkog eura.

- Svima ostalima, a posebno izvoznicima euro donosi daleko veće štete od koristi. Uštede na troškovima konverzije su marginalne u odnosu na slabljenje konkurentnosti ili siguran rast cijena koji bi uslijedio. U tom slučaju bismo imali hrvatske plaće a europske cijene. Zašto bi plaće bile niske? Zato što bismo uvođenjem eura izgubili mogućnost uravnoteženja bilance plaćanja putem tečaja, a održavanje niskih plaća ostalo bi nažalost ključni instrument održavanja konkurentnosti naših izvoznika. Ne dolaze prijetnje po nacionalnu ekonomiju samo unutar zemlje koja bi htjela uvesti euro, one dolaze i iz drugih zemalja, kako iz Eurozone tako i drugih, velikih svjetskih ekonomija – kaže Lovrinović. Trenutno najveća prijetnja po euro dolazi iz Italije koja se zapala u recesiju, čiji javni dug raste i koja bi uskoro mogla destabilizirati eurozonu i čitavu Uniju, a taj poremećaj bi se prenio i na Hrvatsku, dodaje.

Sabor - sjednica
1/11

- EU nema učinkovitog lijeka za Italiju, ali je sadašnja vlada izložena političkim pritiscima od početka jer se ne uklapa u mainstream u Briselu i pritiscima je žele razmontirati. No, Talijani najavljuju uvođenje paralelne valute – mini BOT, svojevrsne obveznice koja bi se koristila za plaćanje svih obveza prema državi. U Italiji će se ponoviti grčki scenarij, ali neusporedivo veći i opasniji a sasvim je realan scenarij i izlaska i iz zone eura, za što su zahtjevi u Italiji sve glasniji – nastavlja Lovrinović dodavši kako zbog svega priču o euru treba odložiti do nekih vremena u kojima će Hrvatska imati sličnu produktivnost i plaće Nijemcima.

- Naime, postoji politički i ekonomski euro. Politički se želi uvesti bez obzira na posljedice s ciljem širenja EU i bržeg stvaranja zajedničke države – što je iluzija. Za koncept političkog eura nisu presudni ekonomski pokazatelji kao niti tajming. Upravo zbog toga danas Italija, Grčka i drugi imaju toliko problema i nisu nikada niti trebali ući u eurozonu. Drugi, onaj ekonomski, malo kome odgovara osim Njemačkoj i Nizozemskoj. Danska, Švedska i Britanija – nikada ga nisu niti željele.

Za politički euro se zalaže ova Vlada, a posebno predsjednik Plenković, koji ili ne razumiju suštinu ili slijepo prihvaćaju tešku zabludu da će euro ubrzati stvaranje zajedničke europske države i kao čarobni štapić riješiti domaće ekonomske probleme – kritizira Lovrinović koji vjeruje da je Hrvatska od 1993.g. do danas imala euro bez eura jer je kuna najprije za njemačku marku, a potom za euro bila strogo fiksirana tako da su dozvoljene oscilacije tečaja kune neusporedivo bile manje oko središnjeg tečaja, oko plus/minus 3%, negoli u odnosu na sustav ERM2 o kojem se sada priča u kojem je zona oscilacija plus/ minus 15%.

- Dakle, pokazalo se da nam stabilnost tečaja nije donijela ništa dobro; izvoznici su nestajali, a oni koji su ostali teško se bore. Stope rasta BDP-a su bile među najnižima u EU, a ogroman broj naših radnika je napustio domovinu tražeći posao. Koncept stabilnosti koji smo iskusili kroz 25 godina, u situaciji kada smo imali euro bez eura, dakle strogo fiksiranu kunu, pokazala se promašajem. Kuni nikada nije dana šansa. S druge strane, zemlje koje su zadržale svoje valute unutar EU poput Poljske, Češke, Mađarske i Rumunjske pokazuju izvrsne rezultate u razvoju. Poljska je jedina zemlja u EU koja nije imala recesiju nakon velike krize 2008. godine – pojašnjava Lovrinović zaključivši kako je prosperitet hrvatskog gospodarstva i društva moguć uz kunu, ali je za to, poručuje, potrebna nova, suverenija vlada koja će kuni otvoriti širom vrata i znati se boriti prije svega za naše interese.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Marin Škibola osvrnuo se na, kako je rekao, cirkus koji se događao u Bruxellesu posljednjih dana.

- Mi smo vidjeli koliki je fokus medija bio na te događaje formalnog biranja za vodeće europske institucije, no moje je mišljenje da se sve to znalo puno prije, a ovo je bio jedan cirkus za medije i javnost. To je jedna elita koja se odvojila od naroda, što se vidi iz priče o uvođenju eura. Na čelo Europske centralne banke dolazi članica izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda, pa se postavlja pitanje hoće li ona raditi za građane EU ili privatni kapital. Ja mislim da će raditi za privatni kapital temeljem politika koje je provodila u MMF-u, politike ogromnih rezova i velikih mjera štednje. Iako je ova funkcija bila marginalizirana u medijima, ona je najbitnija funkcija u EU jer onaj tko upravlja monetarnom politikom, upravlja i glavnim odrednicama EU. Zaključujem da i guverner Vujičić i njegovi viceguverneri slušaju te politike i forsiraju uvođenje eura bez obzira na posljedice – poručuje Škibola zaključivši kako je za uvođenje eura samo ako će plaće hrvatskih građana biti kao u drugim razvijenim državama EU.

Rekli su i kako će podržati opoziv ministra uprave Lovre Kuščevića jer se, naglašavaju, takve stvari kakve je on radio više ne mogu tolerirati.

Komentara 6

SO
Somelier
12:40 03.07.2019.

Ova borba protiv €ura je smiješna. To neka bi bili ekonomski stručnjaci koji nam to predlažu. Ja bih njima dvojici preporučio da odu u Slovačku, Kosovo i Crnu Gora i da se tamo raspitaju kako su uspjeli uvesti €uro i kako im je nakon toga. Sve su to populisti. Svi bi na nečemu poene zarađivali. U svakome slučaju zbog razvoja Hrvatske i turizma hitno nam je potreban €uro.

DA
dado385
14:24 05.07.2019.

Niti ja stvarno ne razumijem što je to tako loše u EUR valuti da se većina na portalima toliko plaši uvođenja eura? ja ne vidim ama baš niti jednu negativnu stranu... 1. plaća će vam dolaziti u EUR 2. većina ima kredite vezane uz EUR pa se tamo ama baš ništa neće promijeniti 3. kad putujete van, jednostavno digneš doma lovu bez naknade i ne razmišljaš o konverzijama, ili nedaj bože dizanju EURa kao sada na bankomatima i plaćanju 5-7€ provizije za svaku transakciju 4. privreda će profitirati u kamatnim stopama i nestat će valutni rizici koji su danas dio svake izvozne transakcije. 5. u nadolasku krize Europa se puno lakše brani s Eurom, nego Hrvatska koja bi morala iz svojih unutarnjih rezervi braniti tečaj KUNA/EUR. Kad uvedemo euro tog rizika više nema 6. kao što smo dobro vidjeli u zadnjih 25 godina, kod nas uvijek postoji mogućnost da na čelo vlade/države dođe neki pacijent koji bi mogao opet krenuti štancati novac da zadovolji stotine tisuća uhljeba u državnoj službi ukoliko mu ponestane love u budžetu. Tome smo mi hrvati jako skloni... Ako se uvede EURO, tada nema više... i zato upravo oni koji ne žive od svog rada nego na državnim jaslama i nisu za uvođenje EURA... Ali baš bih volio nekog s mozgom da mi napiše 5-6 primjera gdje (argumentirano) vjeruje da će uvođenje EURa donijeti neki negativni efekt...

AA
aabbcc
12:30 03.07.2019.

Svi Hrvati moraju ogovoriti na ankete da su za uvodjenje eura ako misle da dobiju referendumom odluciti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije