Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Lošom komunikacijom napravili pomutnju, ali studenti sa zaradom do 5.050 kn neće plaćati porez'

Neoporezivi godišnji iznos sada je ukupno 60.600,00 kuna
05. siječnja 2017. u 16:29 19 komentara 14148 prikaza
Studenti
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zbog objava na internetu kako bi odlukom Vlade studenti koji prekorače godišnju zaradu od 15.000 kuna, svaka sljedeća plaća bila oporezivana s čak 24% poreza nastala je sveopća pomutnja.

Odluka koja bi smanjila neoporezivi dio  studentske zarade na razinu gotovo tri puta manju nego prethodnih godina, osim na društvenim mrežama koje su pozivale na peticije i prosvjede, odjeknuo je i kod političara pa su reagirali i predsjednik SDP-a Davor Bernardić kao čelo oporbe i vladajući Most, točnije zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić.

Studenti Studentica: Onemogućavate nam da normalno živimo! Porez na studentsku zaradu iznad 15.000 kn godišnje, nezadovoljni studenti kontaktirali medije i stranke 09.11.2010., Ekonomski fakultet, Kennedyjev trg, Zagreb, - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic drzi predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu Borba protiv korupcije - borba za ljudska prava. I najveca studentska dvorana bila je pretijesna za sve Oporezivanje zarada Mladež HDZ-a stala u obranu studenata, studenti pokrenuli peticiju i najavili prosvjede

No situaciju smiruje Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu koji donosi kratko priopćenje nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva financija i Porezne uprave.

Ujedno mole studente da s pažnjom pročitaju sve detalje koji će uskoro biti objavljeni u službenom priopćenju Porezne uprave.

Naime, Godišnji neoporezivi osobni primitak je povećan sa 13.000,00 na 15.000,00 kuna. To je ujedno granica s kojom roditelji imaju pravo na porezne olakšice.

 

"Uz to svaki student ima pravo na osnovni osobni odbitak poreza od 3.800,00 mjesečno, odnosno 12x3.800,00=45.600,00 kuna godišnje.

Time je neoporezivi godišnji iznos sada ukupno 60.600,00 kuna.

Način obračuna je takav da se će svaki dohodak do 5.050,00 kuna mjesečno biti neoporeziv. Iznad toga će se oporezivati samo razlika. Uskoro detaljnije informacije o načinu obračuna.

Studentski predstavnici će idući tjedan održati nove sastanke sa Ministarstvom financija i ministrom Marićem kako bi se osigurali dodatni ustupci, posebno u vidu zadržavanja porezne olakšice za roditelje studenata." - stoji u priopćenju.

>> I Most reagirao na oporezivanje studentske zarade: 'Kada ne možeš na jake, udari po najslabijima

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • cirep22:

    Vlasnik index-a koji se obogatio na studentima, plaćeni sdp studenti i sdp komentatori su lijepo zatrolali cijelu javnost.

  • ban1903:

    U ovoj državi svatko tumači propise na svoj način, pogotovo neodgovorni novinari... Sada bi trebalo novčano kazniti neodgovorne novinare... pa će se drugi put raspitati na pravom mjestu, a ne kod Bernardića & Co...

  • Goldstadt:

    to se znalo i prije samo ova naša yuglasila su odmah napravila famu od ničega, kada će most reagirati i ovu yugočetničku bagru u medijima otjerati u mp3!!!!