Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strava kod Mahova

Lonjsko polje: Šuma puna mrtvih konja, dosad locirali 60 lešina

\'08.11.2010., Lonjsko polje - U simi Ostrovsko pronadjeno je 80-tak leseva konja i 20-tak goveda koje su stradsale u poplavama krajem rujna. Teren su obisli vlasnici stoke i veterinarski inspektor. P
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
08.11.2010.
u 17:20

Mjesec i pol nakon poplave Save u šumi Ostrovsko pronađeno čak stotinjak lešina uginule stoke. Zakopat će ih na licu mjesta

Trebalo je više od mjesec dana nakon poplave i puštanja vode u retenciju Lonjskog polja kako bi se sagledale sve posljedice velike elementarne nepogode. U potrazi za svojom stokom na slobodnoj ispaši, stočari Palanjka, Tišine, Mahova i drugih sela na lijevoj obali Save ovih su dana bili iznenađeni kad su u šumi Ostrovsko zatekli na desetke lešina.

Smrt stoke u vodi

Iako se ukupan broj stradalih grla stoke još ne zna, stočari pretpostavljaju da je u šumi od visoke vode uginulo osamdesetak konja i dvadesetak goveda. Lešine su već u visokom stupnju raspadanja, pa se cijelom šumom širi neugodan miris. Nema sumnje da je stoka, bježeći od vode, tražila više područje i okupila se u šumi. Opkoljeni vodom koja je i dalje naglo rasla jer je probijen savski nasip kod Palanjka, konji i goveda hranili su se korom drveća. Na kraju su smrt našli u visokoj vodi.

– Samo u 24 sata vodeni val narastao je na metar i pol, pa je bilo prekasno da izvučemo svu stoku. Osim toga, u to smo vrijeme gradili zečje nasipe, dežurali na obali Save i spašavali stoku, koliko smo stigli. Spasio sam 15 vlastitih grla, ali sedam konja mi je stradalo. Pričaju da se sličan slučaj posljednji put dogodio još 1972. – kaže Željko Sertić iz Tišine.

Put za mehanizaciju

I Ivanu Gecu stradalo je sedam konja, od kojih su dva uginula kod kuće. Kaže da je zbog guste šume, u kojoj su se mnogi konji i krave upetljali u grmlje i nisu se mogli izvući, stoku bilo vrlo teško spašavati. Na mnogim lešinama još su vidljive teške ozljede na nogama.

Jučer su u šumi očevid obavili veterinarska inspekcija, predstavnici Hrvatskih voda, Agroproteinke i lokalne samouprave. Glavna je tema bila kako sanirati nepristupačni teren. Pomoć u radovima najavili su i predstavnici Hrvatskih voda.

– Do sada smo locirali šezdesetak grla uginule stoke, od čega je 90 posto konja. Rad nastavljamo jer zbog moguće zaraze moramo pronaći svaku lešinu. Budući da su u raspadajućem stanju, ne može ih preuzeti Agroproteinka, već ih treba zakopati na licu mjesta. S Hrvatskim šumama dogovorit ćemo probijanje puta, kako bi pristupila mehanizacija – kaže viši državni veterinarski inspektor s uredom u Sisku Luka Grbeša.

Međutim, i sami stočari priznaju da se, unatoč izvanrednim uvjetima, moglo i trebalo reagirati brže. Kažu da nisu očekivali tako brz porast vodostaja. Usto, na pašnjacima je i stoka tzv. vikend stočara, koji žive u drugim mjestima, ubiru poticaje, a stoku ostavljaju na slobodnoj ispaši ne pitajući za nju do dolaska zime.

Javna je tajna da dio stočara uzima konje i goveda samo radi godišnjih poticaja. Naime, puštajući stoku na otvorenu ispašu i nemaju nikakvih troškova niti moraju ikakvu brigu voditi o njima. Konja kupe za 8000 kuna, a isplate ga kroz poticaje za dvije godine. Tako se i može dogoditi da, kao nedavno na sunjskom području, krave leže tjednima prije nego što vlasnik uopće uoči da su mu grla uginula. Tako je i u ovom slučaju dio sada uginule stoke jednostavno bio prepušten sam sebi, no voda ih je svladala. (dp/VLM)

Ključne riječi

Komentara 23

DA
dahna
20:57 08.11.2010.

dreamteam-.....Moli Vas ne vrijeđajte stoku ni sitnog ni krupnog zuba, uspoređujuci je sa čovjekom.TO STO MOZE COVJEK ZLO UCINITI TO NI JEDNA ZIVOTINJA NE MOZE.

DR
dreamteam
18:36 08.11.2010.

Sramno je da ostave jadne zivotinje samo da bi dobili poticaj. Radje bih da se ova stoka na dvije noge utopila.

YA
yahoo
20:50 08.11.2010.

baš me ovo rastužilo....jadne životinje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije