Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene zakona

Lokalnim čelnicima petogodišnji mandat uz ograničenje?

Lovro Kuščević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.09.2017.
u 07:15

Ako u javnoj raspravi bude predloženo spajanje predsjedničkih i lokalnih izbore, moguće je i da to uđe u novi zakon

Iako Ministarstvo uprave u prijedlogu izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji je jučer uputilo u javnu raspravu, nije uvrstilo ograničenje mandata lokalnim čelnicima niti mogućnost spajanja lokalnih i predsjedničkih izbora, takva je mogućnost i dalje otvorena ako bude predložena u javnom savjetovanju.

Večernji list prvi je pisao da je ekipa Ministarstva uprave razmišljala o ograničenju mandata gradonačelnicima, načelnicima i županima kao i o spajanju nacionalnih i lokalnih izbora, međutim, otpor lokalnih šefova prema ograničenju mandata izuzetno je snažan, pa je elegantniji način da to možda ipak dospije u zakon ako bude predloženo u javnoj raspravi. Predsjednički i lokalni izbori u šest mjeseci razmaka poklapaju se 2024. godine, naime, u prosincu te godine je prvi krug predsjedničkih izbora, a svibnju 2025. godine je prvi krug lokalnih izbora. Da bi se ti izbori spojili i zajedno održali u prosincu 2024. godine lokalnim je čelnicima potrebno taj mandat skratiti za šest mjeseci, ali idući mandat s četiri produljiti na pet godina, koliko traje mandat šefu/šefici države. Kada bi se mandat lokalnim čelnicima produljio na pet godina, onda bi se on i ograničio na dva, manje vjerojatno na tri mandata. 

Upravo takvu ideju baš u Večernjem listu bio je iznio i gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić.

- Ministarstvo uprave, što je vidljivo iz prijedloga zakona, nije predložilo spajanje predsjedničkih i lokalnih izbora i ograničenje mandata lokalnim čelnicima, ali ako takav prijedlog dođe u javnoj raspravi ozbiljno ćemo ga razmotriti - rekao nam je jučer Lovro Kuščević, ministar uprave. U izmjene zakona išlo se kako bi se spriječilo rušenje lokalnih čelnika na proračunima, pa po prijedlogu zakona ako predstavničko tijelo ne prihvati proračun, onda se raspisuju izbori samo za Skupštinu, tj. Vijeće. Ako novoizabrani lokalni parlament u iduća tri mjeseca opet ne usvoji proračun, onda na izbore ide i predstavničko tijelo i lokalni čelnik.

Komentara 4

MA
MarkoKosmicki
08:48 19.09.2017.

treba uciniti da ih mogu smjeniti oni koji su ih i birali

KO
konoplja
12:05 19.09.2017.

Treba uvesti volontiranje, jer ako si domoljub, Hrvat i katolik, onda ti ne bi trebalo biti problem raditi za državu besplatno, jer ipak ju ti voliš najviše i najbolje! Ili se varam.....

DU
Deleted user
10:56 19.09.2017.

Treba smanjit mandat na dvije godine kako bi se spriječilo preveliko bogaćenje uz mogućnost da bude biran po drugi put. Na taj način će lokalni šerifi morati zasukati rukave ukoliko žele još dodatne dvije godine vladati. A priče o tome da je to malo vremena, jer se ne mogu ostvariti projekti ostavite za malu djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije