Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lokalnim čelnicima petogodišnji mandat uz ograničenje?

Ako u javnoj raspravi bude predloženo spajanje predsjedničkih i lokalnih izbore, moguće je i da to uđe u novi zakon
19. rujna 2017. u 07:15 4 komentara 852 prikaza
Lovro Kuščević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iako Ministarstvo uprave u prijedlogu izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji je jučer uputilo u javnu raspravu, nije uvrstilo ograničenje mandata lokalnim čelnicima niti mogućnost spajanja lokalnih i predsjedničkih izbora, takva je mogućnost i dalje otvorena ako bude predložena u javnom savjetovanju.

Lovro Kuščević REFORMA LOKALNIH IZBORA Lovro Kuščević: Prijeti nam 150 izvanrednih izbora

Večernji list prvi je pisao da je ekipa Ministarstva uprave razmišljala o ograničenju mandata gradonačelnicima, načelnicima i županima kao i o spajanju nacionalnih i lokalnih izbora, međutim, otpor lokalnih šefova prema ograničenju mandata izuzetno je snažan, pa je elegantniji način da to možda ipak dospije u zakon ako bude predloženo u javnoj raspravi. Predsjednički i lokalni izbori u šest mjeseci razmaka poklapaju se 2024. godine, naime, u prosincu te godine je prvi krug predsjedničkih izbora, a svibnju 2025. godine je prvi krug lokalnih izbora. Da bi se ti izbori spojili i zajedno održali u prosincu 2024. godine lokalnim je čelnicima potrebno taj mandat skratiti za šest mjeseci, ali idući mandat s četiri produljiti na pet godina, koliko traje mandat šefu/šefici države. Kada bi se mandat lokalnim čelnicima produljio na pet godina, onda bi se on i ograničio na dva, manje vjerojatno na tri mandata. 

Upravo takvu ideju baš u Večernjem listu bio je iznio i gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić.

- Ministarstvo uprave, što je vidljivo iz prijedloga zakona, nije predložilo spajanje predsjedničkih i lokalnih izbora i ograničenje mandata lokalnim čelnicima, ali ako takav prijedlog dođe u javnoj raspravi ozbiljno ćemo ga razmotriti - rekao nam je jučer Lovro Kuščević, ministar uprave. U izmjene zakona išlo se kako bi se spriječilo rušenje lokalnih čelnika na proračunima, pa po prijedlogu zakona ako predstavničko tijelo ne prihvati proračun, onda se raspisuju izbori samo za Skupštinu, tj. Vijeće. Ako novoizabrani lokalni parlament u iduća tri mjeseca opet ne usvoji proračun, onda na izbore ide i predstavničko tijelo i lokalni čelnik.

šalteri, čekanje, žalbe E-građani Od kuće ćete moći prijaviti novorođenče, ali i izvaditi brojne dokumente šalter E-GRAĐANI Od danas MUP uvodi veliku novost: Nema više čekanja u redovima! Ivona Juka Žele biti dio procesa Sestre Juka: Napisale smo prijedlog zakona o HAVC-u
Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • MarkoKosmicki:

    treba uciniti da ih mogu smjeniti oni koji su ih i birali

  • konoplja:

    Treba uvesti volontiranje, jer ako si domoljub, Hrvat i katolik, onda ti ne bi trebalo biti problem raditi za državu besplatno, jer ipak ju ti voliš najviše i najbolje! Ili se varam.....

  • =):

    Treba smanjit mandat na dvije godine kako bi se spriječilo preveliko bogaćenje uz mogućnost da bude biran po drugi put. Na taj način će lokalni šerifi morati zasukati rukave ukoliko žele još dodatne dvije godine vladati. A priče o tome ... prikaži još! da je to malo vremena, jer se ne mogu ostvariti projekti ostavite za malu djecu.