Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA LOKALNIH IZBORA

Lovro Kuščević: Prijeti nam 150 izvanrednih izbora

Lovro Kuščević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
18.09.2017.
u 23:20

U Vladi Andreja Plenkovića broj državnih dužnosnika popeo se na 151, a prije ih je bilo 126. Najveći dio pomoćnika ostane u sustavu. Kuščević je upitan misli li to dovesti u red?

Ministar uprave Lovro Kuščević otkrio je kako su prema reformi lokalnih izbora gradonačelnici, načelnici i župani dužni predati proračun.

Što ako gradonačelnik ne preda proračun?

- Nije napravio svoj posao i Vlada će ga raspustiti i imenovati povjerenika. Ukoliko pak Vijeće ili Skupština ne prihvati taj proračun, tada se raspušta Vijeće ili Skupština - kazao je Kuščević za Dnevnik Nove TV.

Rekao je kako su se za to odlučili jer prema analizama prijeti "oko 150 izvanrednih izbora".

- A to ne smijemo dopustiti. Naši čelnici i vijećnici nisu izabrani zato da bi se bavili politikantstvom nego razvojnim projektima za dobrobit naših žitelja. Ne želimo naše sugrađane izvući na 150 izvanrednih izbora - rekao je Kuščević.

Na pitanje jesu li razmišljali smanjiti broj općina, županija i gradova rekao je kako je to 'politička odluka o kojoj će se razgovarati nekom drugom prilikom'.

U Vladi Andreja Plenkovića broj državnih dužnosnika popeo se na 151, a prije ih je bilo 126. Najveći dio pomoćnika ostane u sustavu. Kuščević je upitan misli li to dovesti u red?

- Prvo, ovakav sustav će trajati do konca 2018. godine, kada će pomoćnici ministra prijeći u ravnatelje uprava. Više neće biti dužnosnici koje će se imenovati, već će biti zaposleni na javnom natječaju. A i želimo urediti sustav - odgovorio je.

Na opasku kako taj sustav košta ovu Vladu 30 do 40 posto više nego prethodnu, Kuščević je odgovorio: 'Ne bih rekao da sustav košta, jer ljudi rade. Koliko koštaju Microsoft, njegovi zaposlenici? Mi radimo i svi dužnosnici rade svoj posao i zarađuju svoju plaću'.

Komentara 10

MI
miso
23:33 18.09.2017.

Zašto je Hrvatskoj problem digitalizacija. Izbori se bez ikakvog troška mogu napraviti putem računala (Estonija!).

ST
stefj
23:33 18.09.2017.

Odustajanje od reformi i uhljebljivanje karakteristika je i ove vlade. Nakon što smo imali ekstreme toga za Milanovića, kada su državne i javne strukture nabubrile, a po cijeni preko 100.000 izgubljenih radnih mjesta u realnom sektoru, sada imamo sličnu situaciju. Istina da se s većinom tih uhljebljenih ne da ništa napraviti i da treba netko doći tko će raditi, no sumnjam da su to ovi novi uhljebi... A što se tiče lokalnih izbora, SDP je donio Lex bandić da bi mogao ponovo zavladati Zagrebom, ali nije uspio, ovaj zakon vraća to na normalu. Nisu cilj politike stalni izbori, već da se tu i tamo nešto napravi... Najveća šteta što je i ova vlada odustala od reformi i što sve radi za birokraciju. No što se drugo moglo i očekivati...

MA
Machak
08:10 19.09.2017.

"Ne smijemo dopustiti izbore" znači uhljebljeni ostaju uhljebljeni zauvijek. Ovaj bi lik trebao letiti kroz prozor a ne kroz vrata, naravno da ne shvaća što je blebnuo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije