Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori u Španjolskoj

Glasači kaznili vladajuće stranke zbog obećanja za promjenama Podemosa i Ciudadanosa

lokalni izbori španjolska valencia
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
25.05.2015.
u 10:33

Narodna stranka premijera Mariana Rajoya izgubila je Madrid kojim je vladala 20 godina. Koalicija novih stranaka predvođenih Podemosom pobijedila je u glavnom gradu kraljevine

Na lokalnim izborima koji su se jučer održali u Španjolskoj glasači su kaznili glavne političke stranke – vladajuću konzervativnu Narodnu stranku, ali i najjaču oporbenu stranku - socijaliste PSOE. Te dvije stranke zajedno su osvojile 52% ukupnih glasova diljem Španjolske u trenutku prebrojanih 90% glasova što je značajno manje nego na prošlim lokalnim izborima kad su zajedno imale 65% potpore birača.

U isto vrijeme radikalna ljevica Podemos ("Mi možemo") i Ciudadanos  (Građanska stranka) koje su na nacionalnoj razini počele djelovati tek prije godinu dana, su na trećem i četvrtom mjestu po popularnosti što znači da će unijeti ravnotežu vladanja u lokalnim parlamentima, objavio je AP, a prenosi France 24. 

"Voljeli bismo da je pad starih partija bio brži. Okolnosti nas tjeraju da radimo još više", rekao je čelnik Podemosa, politolog Pablo Iglesias (36). Stranka njeguje bliske veze s grčkom Syrizom i bori se protiv politike štednje i korupcije. Ovi izbori smatraju se najboljim pokazateljem trendova uoči nacionalnih izbora koji bi se u Španjolskoj, petoj ekonomiji po veličini u EU, trebali održati krajem godine.

Narodna stranka premijera Mariana Rajoya izgubila je Madrid kojim je vladala 20 godina. Koalicija novih stranaka predvođenih Podemosom pobijedila je u glavnom gradu Kraljevine. Analitičari smatraju da je za katastrofalan poraz Narodne stranke presudna korupcija i visoka nezaposlenost (23%) koja je među mladima do 25 godina dvostruko viša.

Na lokalnim izborima prije četiri godine Narodna stranka osvojila je apsolutnu većinu u osam regionalnih parlamenata pa su mogli vladati bez sklapanja koalicija.

"Izbori potvrđuju fragmentaciju španjolskog stranačkog sustava jer nove stranke djeluju primamljivo...no, najveće stranke ipak će preživjeti i ostati glavni igrači", rekao je Antonio Barroso, analitičar londonske konzultantske tvrtke Teneo Intelligence.

Uspjeh Podemosa loš je za socijaliste PSOE jer im je ciljana skupina glasača ista ili slična. Među rezultatima lokalnih izbora ističe se i onaj u Barceloni gdje je Ada Colau, popularna društvena aktivistica, podržala Podemos pa je stranka je uspjela kapitalizirati gubitak naklonosti glasača prema dugogodišnjoj vladavini CIU-a koji traži neovisnost Katalonije.

>> Podemos osvojio 15 mjesta u regionalnom parlamentu Andaluzije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije