Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVIO NACIONAL

Ljudi iz DP-a o Škorinu odlasku: 'Mladoj suradnici kupovao je darove, a stranku prevario za vino'

Zagreb: Miroslav Škoro održao završnu konferenciju za medije prije izborne šutnje
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
03.08.2021.
u 12:37

Ukupna svota koju je Škoro zaračunao stranci iznosila je oko 52.000 eura, odnosno gotovo 400 tisuća kuna. No kako je isporučio samo 1200 boca, ispada da je Škoro oštetio stranku za oko 300 tisuća kuna

Tjednik Nacional objavio je priču o pozadini naprasnog odlaska Miroslava Škore s čela Domovinskog pokreta.

Kako piše tjednik, Škoro je s funkcije predsjednika Domovinskog pokreta morao odstupiti zbog još uvijek ne posve razjašnjenog odnosa s bliskom suradnicom Nikolinom Brajković (25). Pozivajući se na izvore iz vrha stranke, Nacional piše da je Brajković u veljači ove godine izabrana za članicu Nacionalne zaklade Domovinskog pokreta. U stranci je bila i formalno zaposlena, a Škoro ju je sa sobom povukao i u Sabor kao svoju osobnu asistenticu. U parlamentu radi pro bono, a plaća je Domovinski pokret.

Nacional navodi da su posljednjih nekoliko mjeseci samo Škoro i Brajković imali pristup službenim bankovnim karticama Domovinskog pokreta te uvid u stanje na stranačkom računu. Naknadno se, piše tjednik, otkrilo da su novac trošili bez adekvatne kontrole. 

Nacional piše kako je Škorina suradnica dobila više darova, pri čemu su neki bili skupocjeni, poput jedne luksuzne narukvice renomiranog svjetskog proizvođača, pri čemu je sve to platila upravo stranka. Kad ga je Mario Radić, koji je nakon Škorine ostavke postao vršitelj dužnosti predsjednika stranke, suočio s tim činjenicama, Škoro je morao otići.

"Došlo je praktički do toga da je Nikolina Brajković postala osoba kojoj su se trebali polagati računi kad su članovi stranke odlazili na službena putovanja. Bez njena odobrenja praktički nitko nije mogao na službeni put. A paradoks je u tome da se znatan dio proračunskih naknada koje se stranci isplaćuju na ime stečenih saborskih ili vijećničkih mandata na lokalnim izborima tiče upravo naknada za političko djelovanje, koje je u najužoj vezi s putovanjima po terenu. Pa se počelo ispostavljati da oni koji su svojim izbornim rezultatima taj novac stranci i osigurali sada za svoj politički rad na terenu trebaju dobiti odobrenje od Škorine bliske suradnice. To nije bila normalna situacija", rekao je za Nacional izvor iz vrha stranke.

Nerazjašnjeni odnos s Nikolinom Brajković nije jedini razlog zbog kojeg je Škoro bio prisiljen dati ostavku na funkciju predsjednika, piše Nacional dodajući kako je Škoro stranci prodao vlastito vino, ali nije ga u cijelosti isporučio.

Foto: Instagram
Naime, Škoro se između ostalog već godinama bavi i proizvodnjom vina pod brendom Vina Škoro. Nacionalu su dva izvora iz vrha stranke potvrdila da je Škoro uzeo novac za velike količine vina koje nikad nije isporučio i za koje se ne zna hoće li ga ikad isporučiti s obzirom na razvoj događaja.

"Počelo je to negdje tijekom travnja. Škoro je napravio transakciju prema kojoj je prodao 5200 boca svog vina Domovinskom pokretu. Međutim, od tih 5200 boca isporučio je samo 1200 boca, a 4000 nedostaje i nikad ih nije isporučio. Što je najgore, boce je prodavao po cijeni od 10 eura, to jest po maloprodajnoj cijeni, iako je riječ bila o velikoj količini temeljem koje je vino trebalo biti prodano po veleprodajnoj cijeni", rekao je jedan od izvora upućen u detalje transakcije.

Ukupna svota koju je Škoro zaračunao stranci iznosila je oko 52.000 eura, odnosno gotovo 400 tisuća kuna. No, kako je isporučio samo 1200 boca, ispada da je Škoro oštetio stranku za oko 300 tisuća kuna. 

Na pitanje kako u računovodstvu stranke nisu primijetili kupovanje skupocjene narukvice Škorinoj mladoj suradnici i sumnjivu transakciju s vinom, Nacionalov izvor kaže: "Računovodstvo nije primijetilo jer su službenu karticu stranke imali samo Škoro i ta njegova suradnica. Njih dvoje sve je držalo za sebe. Dakle, Škoro je zbog privatnih odnosa doveo financijsko funkcioniranje stranke na rub kriminala."

Škorine sumnjive transakcije, piše Nacional, otkrila je interna revizija stranke. 

"Ti su ljudi, radeći svoj posao, odmah uvidjeli razmjere problema i sad se to na razini stranke počelo rješavati, a prvi korak bila je Škorina ostavka, na koju je bio prisiljen. Nevjerojatno je da ispada kako je cijelu svoju političku karijeru riskirao radi vina. Međutim, za nas je ta priča sada završena", rekao je izvor iz vrha stranke.

Komentara 137

DU
Deleted user
14:51 03.08.2021.

Zato sto mladje volim volim najvise... 🤓🤓🤓🤓🤓🤓🤓

Avatar DIXI
DIXI
15:03 03.08.2021.

Ma, koja "duboka država". Plitka tambura.

KL
Klavocin
13:12 03.08.2021.

Ma isporuči je on vino, Al ga je drele maznul u sebe naravno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije