Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko otkriće

Ljudi čiji je mozak u vegetativnom stanju mogu komunicirati

Mozak, shema
NN
Autori: dg, zb
04.02.2010.
u 10:40

Uz pomoć nove tehnike skeniranja, britanski i belgijski znanstvenici uspjeli su komunicirati s pacijentom čiji se mozak sedam godina nalazi u vegetativnom stanju.

Uz pomoć nove tehnike skeniranja, britanski i belgijski znanstvenici uspjeli su komunicirati s pacijentom čiji se mozak sedam godina nalazi u vegetativnom stanju, prenosi BBC.

Rezultati istraživanja, objavljeni u  časopisu The New England Journal of Medicine, pokazali su da pacijenti  u vegetativnom stanju, koje prema vanjskom svijetu ne pokazuju svjesnost, razumiju što im drugi govore i odgovaraju na jednostavna pitanja.Zdravu osobu i belgijskog pacijenta, kojemu je mozak teško oštećen u prometnoj nesreći, znanstvenici su pitali da zamisle kako igraju tenis. Tijekom odgovaranja na pitanja obje su osobe podvrgnute skeniranju mozga.

Izmjena misli

- Ostali smo zaprepašteni kada smo vidjeli rezultate skeniranja pacijentovog mozga i činjenicu da može odgovoriti na postavljena pitanja jednostavno mijenjajući misli - izjavio je za BBC dr. Adrian Owen iz Centra za istraživanje mozga na Cambridgeu, koji je proveo istraživanje zajedno s timom Sveučilišta Liege.

Pacijent iz Blegije također je točno odgovorio na još nekoliko jednostavnih pitanja, poput imena roditelja. Znanstvenici su ukupno skenirali 23 pacijenta čiji je mozak u vegetativnom stanju, a samo ih je četvero jasno pokazalo da su svjesni vanjskog svijeta.  

- Vegetativno stanje je karakterizirano teškim kvantitativnim poremećajem svijesti koji je karakteriziran mjenjanjem faza budnosti i sna, gdje pacijent u budnoj fazi ima otvorene oči, ali nije svjestan ni sebe ni okoline, nema kognitivnih funkcija. Pacijent samo povremeno miče očima inače nema druge voljne motoričke aktivnosti. Zbog napretka tehnologije (u ovom slučaju funkcionalni MR mozga) istraživači su detektirali naznake svjesnosti. S obzirom da se radi o pacijentima koji su nakon oštećenja mozga godinama bili u trajnom vegetativnom stanju koje podrazumijeva odsutnost bilo kakvih kognitivnih funkcija ovi rezultati su zaista fascinantni i pružaju nadu novim spoznajama o neistraženim funkcijama mozga - izjavila nam je prof. dr. Vida Demarin, predstojnica Klinike za neurologiju KB "Sestre milosrdnice".

Oprez i nada

Međutim, smatra prof. Demarin, treba biti oprezan sa interpretacijom rezultata istraživanja jer su to tek prvi koraci u pokušaja uspostavljanja komunikacije s takvim bolesnicima.

- Izrazito je važno napomenuti da su takvi pozitivni odgovori zabilježeni samo u nekoliko bolesnika i to samo u onih koji su imali traumatske ozljede, dok se kod vegetativnog stanja  ostalih uzroka nije detektirala svjesnost. Ovo istraživanje je važan iskorak u istraživanju preostale funkcije mozga u bolesnika s vegetativnim stanjem, međutim potrebna su i dodatna istraživanja i vrijeme kako bi se to moglo upotrijebiti u praksi - zaključuje prof. Demarin

Ključne riječi

Komentara 1

MM
Mladen Miletić
13:49 04.02.2010.

Hvala na komunikaciji molim inekciju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije