Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će u Vladu?

Ljevica pobijedila u Češkoj, ali čekaju ih teški pregovori o koaliciji

Bohuslav Sobotka
Reuters/PIXSELL
27.10.2013.
u 00:10

Analitičari predviđaju da Češku čeka još jedna nestabilna koalicija, a drugoplasirana stranka ANO (dobila 18,65 posto) drže dobru poziciju u pregovorima.

Parlamentarni izbori u Češkoj koji su trebali završiti mjesece neizvjesnosti na kraju nisu donijeli jasnog pobjednika, piše BBC.

Nakon što su prebrojani svi listići, socijal-demokrati su osvojili najviše glasova, 20,45 posto, no nemaju dovoljno kako bi formirali Vladu. Analitičari predviđaju da Češku čeka još jedna nestabilna koalicija, a drugoplasirana stranka ANO (dobila 18,65 posto) drže dobru poziciju u pregovorima.

Analitičari predviđaju da će nakon izbora uslijediti tjedni teških pregovora. Socijal-demokrati su se nadali da će osvojiti dovoljno glasova kako bi vodili zemlju uz potporu komunista (osvojili 14,91 posto) koja su se našli na trećem mjestu. No, niti zajedno nemaju dovoljno ruku za formiranje Vlade. To otvara prostor za pregovore o formiranju koalicije da još nekom od stranaka koje su ušle u parlament.

Vođa socijal-demokrata Bohuslav Sobotka je priznao da rezultati nisu onakvi \"kakve su očekivali\", ali je i dodao kako je spreman pregovarati sa svim strankama. Neki pravim pobjednikom izbora smatraju drugoplasiranu, novoformiranu, centrističku stranku ANO koja se u kampanji snažno zalagala protiv korupcije, a vodi je milijarder Andrej Babis.

>>Poruka prije izbora: Ogroman \'srednji prst\' zaplovio rijekom!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije