Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uglata stvorenja

Ljepota je u kutovima

ljepota
Foto: Thinkstock
07.10.2014.
u 11:56

Ljepota je u kutovima, sve što ima brid privlačno je. Matematika pravilnih i polupravilnih poliedara široki je pojam, ali njezina primjena tek je mjestimična. Platon je govorio kako važnost geometrije ne leži u njezinoj praktičnoj iskoristivosti. Simetrija je… ideja na osnovi koje je čovjek kroz tisućljeća svoje povijesti pokušavao shvatiti i stvoriti red, ljepotu i savršenstvo, govorio je Hermann Weyl. Prema njemu, otkriće pravilnog dodekaedra i ikozaedra ubraja se u najljepše rezultate čitave matematičke povijesti.

Proučavanje poliedara seže bar 3000 godina unatrag. Povjesničari matematike smatraju vjerojatnim da su već pitagorejci oko 500. g. pr. Kr. poznavali svih pet konveksnih pravilnih poliedara. Moralo je biti razloga zašto su se veliki matematičari, filozofi i umjetnici poput Pitagore, Platona, Arhimeda, Euklida, Leonarda da Vincija, Johannesa Keplera bavili poliedrima.

Ta ljepota, iako teško primjenjiva, vidjet će se u različitim oblicima i njihovim simetrijama. Provjerite koji je od tih objekata svaki dan na televiziji. Širom svijeta guraju ga zelenim travnjacima, matematičari ga zovu krnjim ikosahedronom.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:56 07.10.2014.

Ljepota je u kutevima... kut - kutovi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije