Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napadi protivnika

Što će biti nakon euroizbora: Šefa SDP-a neće moći srušiti ovoga ljeta

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.05.2014.
u 11:46

Što će biti nakon euroizbora?

75% Milanović ostaje na čelu stranke

Premda se čini da su stvari u SDP-u izmakle kontroli i da “pobunjenici” samo čekaju da prođu europski izbori pa da krenu u akciju rušenja šefa SDP-a, najvjerojatnije od Milanovićeva rušenja ovog ljeta neće biti ništa. Naime, previše je prepreka na putu do “skalpa”. Točnije četiri. Prvo, na sjednici Glavnog odbora – koja je doduše već zakazana za lipanj – članovi GO SDP-a morali bi dvotrećinskom većinom zatražiti raspisivanje izvanrednih izbora za novog šefa SDP-a. Čak i da to uspije, “pobunjenici” svih fela i frakcija morali bi se složiti oko jednog – morali bi imati samo jednog kandidata iza kojeg će stati svi koji su nezadovoljni Milanovićevim šefovanjem jer inače će akcija propasti u samom startu.

Treći je korak, naravno, pobjeda tog “odabranog” u obračunu s Milanovićem na izborima za novog predsjednika SDP-a koji se odigravaju po načelu “jedan član-jedan glas”. Čak i da pobunjenički kandidat uspije pobijediti, tog novog šefa SDP-a moraju prihvatiti i saborski zastupnici SDP-a, ali i koalicijskih partnera jer bez toga cijela akcija nema previše smisla. Naime, ako novi šef ne bi imao većinu u Saboru, birači bi morali ići na prijevremene parlamentarne izbore koje bi SDP najvjerojatnije izgubio. Ako bi novi šef SDP-a imao podršku većine u Saboru, došli bismo do četvrtog koraka – zamjene premijera bez izbora. Jednostavno prekomplicirano!

20% Prirodni pad šefa SDP-a: Pobunjenici će postati još glasniji, rovarit će i čekati da Milanović izgubi izbore

Čak i da akcija rušenja Zorana Milanovića koja se najavljuje u lipnju na sjednici Glavnog odbora SDP-a ne uspije, to nikako ne znači da Milanović može mirno spavati. Jer sigurno je da će riječka skupina, ali i ostali kritičari politike šefa stranke s vremenom postati još glasniji. Pogotovo ako SDP na europskim izborima bude poražen od HDZ-a, a to će se vrlo vjerojatno i dogoditi. Pobunjenici će nastaviti rovariti i kopati jamu za šefa stranke uvjereni da će u nju Milanović na koncu ionako sam pasti. Novog predsjednika SDP će tražiti tek nakon parlamentarnih izbora, dakle za dvije godine.

5% Poraz na euroizborima: Raspisuju se izbori za novog šefa SDP-a koje Milanović glatko gubi

U slučaju teškog poraza na europskim izborima članovi Glavnog odbora SDP-a kreću u akciju i raspisuju prijevremene izbore u stranci. Razne skupine nezadovoljnih politikom šefa stranke ipak se uspijevaju dogovoriti i staju iza jakog zajedničkog kandidata koji potom s lakoćom pobjeđuje Zorana Milanovića na izborima za novog predsjednika stranke.

>> Linića je trebao smijeniti zbog loših rezultata, a ne zbog 'afere'

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Carrera
Carrera
12:38 11.05.2014.

milanović i sdp padaju, nitko ih više ne podržava i toga su i sami već svjesni

CB
Conan Barbarin
13:07 11.05.2014.

ovi euroizbori označit će početak kraja sdp-a i kukuriku vlade. čitava hrvatska želi novu vladu jer nas je ova iznevjerila.

IC
ICCO
12:09 11.05.2014.

Nemojte drugovi prije Brazila, nakon New Zealanda rado bih skoknuo još 2 tjedna u Brazil, pa onda će-da-razgovaramo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije