Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaja CO

Linić: Rezultat Jakovčevićeva rada je afera 'bankomat'

jakovcevic
Foto: Robert Anic/PIXSELL
19.12.2013.
u 17:50

Ministar financija Slavko Linić ostao je iznenađen izjavom profesora Jakovčevića, koji se javlja kao zaštitnik i kreator javnog mnijenja i kojega koriste mediji

Ministar financija Slavko Linić reagirao je na izjavu prof. dr. sc. Drage Jakovčevića koji je komentirao prodaju Croatia osiguranja. Linićevo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Povodom izjave u medijima prof. dr. sc. Drage Jakovčevića: „Croatia osiguranje nije trebalo prodati i dogovorena cijena nije dobra. Baca na ovu transakciju jednu ružnu sjenu, jedna transakcija koja je obavljena nedavno, a to je kupnja Basler osiguranja koje ima 4% tržišta po cijeni od 70 milijuna eura. Kada bi se po istoj cijeni jedan posto tržišnog udjela plaćao Croatia osiguranja, ne zaboravimo, Croatia ima 32 % tržišta, onda bi Adris morao platit 3,4 milijarde kuna više“, priopćujemo sljedeće:

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila ponudu Adris grupe za kupnju udjela u Croatia osiguranju, koja je za 39,05 posto redovitih dionica najvećeg hrvatskog osiguravatelja ponudila 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici, i time platila vrijednost iznad knjigovodstvene. Uz to, ponudila i dokapitalizaciju od 110 milijuna eura što znači ulaganje u bolju budućnost Croatia osiguranja.

Ministar financija Slavko Linić ostao je iznenađen izjavom profesora Jakovčevića, koji se javlja kao zaštitnik i kreator javnog mnijenja i kojega koriste mediji, a posebno iz razloga što se neodgovorno ponaša prema zaštiti novca poreznih obveznika. Profesor Jakovčević u vrijeme HDZ-ove Vlade bio je miljenik Ministarstva financija i član Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke i Hrvatske pošte. Kao rezultat njegova rada u HPB-u nastala je afera „bankomat“ (samoposluživanje pojedinih miljenika HDZ-a u banci) s nastalom štetom od 750 milijuna kuna koju su platili porezni obveznici, a zloupotrebom položaja utjecao je na dodjelu kredita koji su postali nenaplativi. Za svoj rad primao je i dodatne dohotke u proteklim godinama. Koristio je svoju poziciju bliskosti s bivšom vlasti, a CO osiguravala mu je studente za poslijediplomski studij.'

Kao ministru financija jasno mi je zašto kreatoru javnog mnijenja Jakovčeviću bilo koja privatizacija šteti iz razloga što on za loš rad i zlouporabe više neće na raspolaganju imati novac građana Hrvatske. Na kraju, nadam se da ovakvi kreatori javnog mnijenja neće pojedinim medijima služiti za širenje neistina.

>> Prodajom CO Adrisu zaradit ćemo 905 milijuna kn!

Komentara 24

VE
verakruz
18:46 19.12.2013.

Ja više vjerujem profesoru Jakovčeviću, nego bilo kome iz ove vlade. I laiku je jasno da je profesor u pravu, matematika je neumoljiva. Zašto se Linić ne oglasi povodom prozivanja oko INE, PLIVE, Riječkih tržnica gdje je vezama u DORHU uspio da slučaj ode u zastaru. Linić je najveći lopuža ove vlade, odmah uz bok su mu Čačić, Jakovina, Grčić, Bauk ( možete se informirati i lopovlucima firme njegova oca i njega), ustvari nemam razloga nabrajati... A misle posao života napraviti sa poklanjanjem autocesta ne zna niko kome, ali uz ogromnu proviziju. Čim naprave tu "monetizaciju" mogu svi komotno dati ostavke, jer će se podmiriti za deset života koliko će love staviti u svoj džep. HPB je ovaj put ostao pošteđen jer nisu dobili dovoljnu proviziju.

Avatar gorskikristal
gorskikristal
19:13 19.12.2013.

Zanimljivo. Croatia osiguranje prodana poduzeću čiji vlasnici se kriju iza skrbničkih računa. Nitko (javno ) u Hrvatskoj ne zna tko je stvarni vlasnik TDR-a, odnosno ADRIS grupe! Ovi manekeni koji su kao menadžment imaju jedva 6% dionica, ostalih 94%???

TE
TechnoCroat
18:58 19.12.2013.

Linic ne barata osnovnim formulama valuacije. Firma se prvenstveno valuira profitabilnoscu, odnosno P/E ratio, a ne postotkom trzista (osim ako nije monopol, kao autoceste i sl.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije