Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Likvidirao pa zapalio šestero zarobljenika

Milorad Momić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
03.09.2014.
u 09:57

Momić je jedno vrijeme živio u Francuskoj gdje se zvao Guy Monier, a u Hrvatskoj mu se sudilo i zbog zločina u Bereku

Milorad Momić (50) ili Guy Monier, kako se zvao u Francuskoj, uhićen je u Hrvatskoj i nalazi se u istražnom zatvoru Županijskog suda u Osijeku.

Zločin u Srebrenici

Istraga se nastavlja jer se sumnja da je 50-godišnjak s hrvatskom i francuskom putovnicom u srpnju 1995. kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi Škorpioni pridruženih vojsci Republike Srpske ubio šest ljudi bošnjačke nacionalnosti u Godinjskim Barama pokraj Trnove u susjednoj BiH. Osobe su zarobljene za okupacije UN-ove Zaštićene zone – Srebrenica, odakle su odvezene u blizinu borbenih djelovanja. Zajedno s još nekoliko pripadnika Škorpiona, sumnja se, Momić je zarobljenicima pucao u leđa, a potom ih polio benzinom i zapalio.

Već je sjedio na optuženičkoj klupi pred Županijskim sudom u Vukovaru zbog ratnog zločina počinjenog u Berku pokraj Vukovara 1991. Zbog toga se Momić, odnosno Monier našao na međunarodnoj tjeralici koju je uz Hrvatsku raspisala i Srbija. Uhićen je početkom 2011. u francuskim Alpama. Sud u Grenobleu u ožujku iste godine izručio ga je Hrvatskoj. Krajem prošle godine proglašen je krivim i nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Vrhovni sud ukinuo je presudu ovog proljeća i odredio novo suđenje.

Vijest o ponovnom uhićenju Milorada Momića objavljena je na dan kada Berak, u kojem je živio do Domovinskog rata i dok je rat trajao, obilježava 23 godine okupacije. U tom je slavonskom selu ubijeno 28 mještana, a 17 ih se i dalje vodi kao nestali. Momića u Berku opisuju kao seoskog mangupa i fakina. Trenirao je karate, bio jedan od vlasnika lokalne diskoteke smještene u crkvi.

Sve snimili

Bio je i organizator svih događanja te jedan od zapovjednika Škorpiona koji su imali sjedište u Đeletovcima te su bili zaduženi za eksploataciju nafte iz lokalnih bušotina. Zločin pokraj Trnova sami Škorpioni zabilježili su i na devetominutnoj videosnimci koja se može pronaći na internetu.

Prikazuje skupinu naoružanih Škorpiona i šest zarobljenika vezanih ruku u koje su pucali. Preživjele su natjerali da ubijene odnesu u šumu, a potom su ih likvidirali.

Komentara 59

MU
Mućanin
10:03 03.09.2014.

Nije on ništa kriv, ipak je on pripadnik golorukog nebeskog naroda!

DU
Deleted user
10:40 03.09.2014.

Sve je moguće u Hrvatskoj, pa i to da je imao hrvatsku putovnicu. Dakle, putovnica je izdana osobi koju je Hrvatska tražila tjeralicom.

Avatar franioprvi
franioprvi
10:20 03.09.2014.

To nije covjek , to je zivotinja. Toliko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije