Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka

Lijevo krilo izašlo iz Syrize, izvjesni su novi izbori

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
21.08.2015.
u 13:34

Parlamentarka Zoe Konstantopulou i bivši ministar financija Yanis Varoufakis nisu među njima

Lijevo krilo Syrize izašlo je iz stranke i osnovalo novu imena Laiki Enotitia (Popularna unija). Vodit će je bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis, koji se snažno protivio novim dogovorima sa Trojkom. Grčki mediji izvještavaju da će 25 članova parlamenta u kvoti Syrize prijeći u novu stranku.

Njihova imena objavio je list Ta Nea prema kojem je razvidno da parlamentarka Zoe Konstantopulou i bivši ministar financija Yanis Varoufakis nisu među njima. Iako su se oboje protivili novim sporazumima s Trojkom, samo je Konstantopulou bila vrlo kritična prema premijeru Tsiprasu, piše BBC

Zbog ovih događaja lider Nove demokracije, druge najjače stranke koja je u siječnju osvojila 76 mjesta  a Syriza 149 od ukupno 300), Vangelis Meimarakis danas se sastao s grčkim predsjednikom koji će mu povjeriti mandat za oformljavanje nove vlade što treba učiniti u tri dana.

Promatrači tvrde da neće skupiti natpolovičnu većinu te da će se morati održati prijevremeni izbori. Ne uspije li Meimarakis oformiti novu vladu, ta će se prilika dati drugoj stranci, četvrtoj po broju mjesta, krajnjoj desnici Zlatnoj zori. Oni također, izvjesno je, neće moći skupiti potporu kako bi oformili vladu.

Premijer Tsipras ne želi sa Syrizom ulaziti ni u kakve koalicije prije nego što se održe novi izbori, objavile su grčke novine Tovima. 

>> Za reforme sada glasa i Varoufakis

>> Tsiprasove reforme opet spašava oporba

Komentara 4

BE
berija
14:33 21.08.2015.

Nisam znao da imaju desno krilo. Je li tko ostao?

Avatar Sunčica
Sunčica
14:57 21.08.2015.

imamo sad novog Tsiprasa koji je nedavno priznao da je prijevremeno slanje ljudi u mirovinu bila velika pogreška..ili mu je to možda sugerirao onaj bankar Kim

Avatar MDubović
MDubović
15:53 21.08.2015.

* makla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije