Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Nakić o 'pobuni'

Liječnik svakom pacijentu mora dati vremena koliko ga treba

Red ispred ambulante
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
10.08.2016.
u 22:45

Tehnički ministar tvrdi da bi provedbom standarda koji zahtijevaju obiteljski liječnici dopustio bijeli štrajk, a to neće donijeti rezultata

Liječnici obiteljske medicine ne mogu početi provoditi standard od 20 minuta po pacijentu, stav je tehničkog ministra zdravlja dr. Darija Nakića. Spomenute minute, podsjetimo, ideja su obiteljskih liječnika. Time bi rasteretili vlastite ordinacije kroz koje im dnevno prođe i više od stotinu pacijenata.

Kad bi se kod svakog pacijenta držali standarda, u danu bi ih primili najviše 35, što je računica i plan koji nema potporu Ministarstva zdravlja. Zato najavljuju drukčiji način rješavanja gužve.

Administracija je problem

– Svakom pacijentu treba vremena koliko mu je potrebno, a ne točno 20 minuta. Ne mogu to samo početi primjenjivati jer bi to de facto bio bijeli štrajk. Otkad sam došao u Ministarstvo, neprekidno želim ojačati ulogu liječnika obiteljske medicine i plan je da tim obiteljske medicine može imati maksimalno 1500 umjesto sadašnjih 1700 pacijenata – objašnjava dr. Nakić. Taj potez ipak će pričekati jer – kamo s pacijentima, s onim “viškom” od njih 200 kod svakog liječnika obiteljske? Gužva koja je izazvala novi spor u zdravstvu u brojčanom smislu znači da je svatko sa zdravstvenom knjižicom lani kod obiteljskog liječnika bio gotovo deset puta. 

Ukupno je to u godini 39,5 milijuna posjeta ili 2,3 milijuna posjeta više nego 2014. godine. Dobar dio te gužve, ponavljaju primarci, čini administracija – izdavanje raznih potvrda i ispričnica, problem na koji obiteljski liječnici dugo upozoravaju. O čemu govore najbolje pokazuju brojke iz konkretne ordinacije, one dr. Gorana Lazića iz karlovačke skupne prakse. Dok ga je zamjenjivala kolegica za godišnjeg, u jednom prosječnom danu imala je, govori dr. Lazić, 35 pacijenata.

– Njih 30 posto obavila je telefonski, a 52 posto putem aplikacije koju imamo. K njoj je na kraju u ordinaciju došlo pet ili šest pacijenata. Ja sam se na taj način rasteretio telefona i dolazaka pacijenata bez realne potrebe. Mi u svakodnevnom radu imamo 67 posto administrativnih potreba, a 33 posto su prvi i kontrolni pregledi – jasan je dr. Lazić, sukreator aplikacije kojom se danas koristi 60 liječnika u raznim dijelovima zemlje.

To je aplikacija o kojoj smo već pisali, a putem koje pacijent i liječnik komuniciraju pametnim telefonom, tabletom, računalom. Na taj način pacijent ostavlja liječniku poruku, traži recept za stalnu terapiju, provjeri nalaz itd. Druge brojke, kako nam govori, kažu da obiteljski liječnici u Hrvatskoj imaju više pacijenata od europskog prosjeka, ali da su, kad je riječ o pregledima – u prosjeku. Dakle, administrativna opterećenja realan su problem. I rješiv, ako se pita dr. Dražena Jurkovića, predsjednika Udruge poslodavaca u zdravstvu i člana radne skupine za reformu primarne zdravstvene zaštite pri Ministarstvu.

Mali kirurški zahvati

– Treba napraviti sve da se administracija maksimalno makne iz primarne zdravstvene zaštite. Nadalje, moramo revidirati i dijagnostičko-terapijske postupke druge i treće razine jer se ti postupci mogu obavljati u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – kaže dr. Jurković, a postupci o kojima govori su, primjerice, ultrazvuk ili pak mali kirurški zahvati koje bi trebali obavljati svi obiteljski liječnici. 

>> Dosta im je gužve! Obiteljski liječnici primat će samo 35 pacijenata dnevno

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
00:19 11.08.2016.

Ovo tsunami vlada je izazvala katastrofu sirokih razmjera uz podrsku sa pantovcaka.Nakica imenovali ministrom,a bolnicu u kojoj je bio ravnatelj uvalio u veridipshit.Njegov program donio nam je ukidanje "B" liste lijekova,placas dopunsko,placas i sve lijekove.Upala uha vikendom nije hitan slucaj pa ili platis 150kn ili udaraj glavom o zid da preneses bol.Ova vlada i Koli nda otjerali su i otjerat ce najvise naroda iz lipe nase.

NT
ntblzg
23:36 10.08.2016.

Dr. Lazic je imao 3 godine da rijesi problem administracije jer je bio izabran (bez jasnih kriterija) u tim koji je pokusao organizirati obiteljsku medicinu. Svaki doktor obiteljske medicine koji drzi do sebe vec godinama ima mail kojim komunicira s pacijentima. Zasto bi onda doktori placali njemu tu aplikaciju? Je li ovo mozda sponzoriran clanak?

DU
Deleted user
09:22 11.08.2016.

Očito ministar ne shvaća da se liječnici ne bune protiv broja pacijenata već protiv administrativnih poslova koji im odnose više od trećine radnog vremena. Kada u sustavu nedostaje 4000 liječnika, nema šanse za poboljšanje stanja osim ako se radni dan dekretom( to jako vole svi ministri zdravstva) radni dan ne produži na 12 sati uz dosadašnju ili manju plaću. Ma ajte, molim Vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije