Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže hitnu izmjenu zakona

Liječnici: Napad na liječnika mora se tretirati kao napad na policajca

Dario Nakić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
04.08.2016.
u 07:00

U Ministarstvu zdravlja dobili su odgovor Ministarstva pravosuđa da je prije izmjena potrebno uskladiti i druge propise

Napad na liječnika zakon treba tretirati kao napad na službenu osobu, sukus je zahtjeva Hrvatske udruge bolničkih liječnika koja je tehničkom ministru pravosuđa Anti Šprlje uputila otvoreno pismo.

Tim pismom traže, kako stoji, pravnu zaštitu zdravstvenih djelatnika te navode primjere fizičkih i verbalnih napada na liječnike. Povod otvorenom pismu HUBOL-a posljednji su incidenti, odnosno napadi na liječnike prošlog mjeseca u Zadru i Osijeku, a kako naglašavaju, prema statistici broj ovakvih napada posljednjih je godina u porastu.

Pravna zaštita koju traže sastoji se u spomenutim izmjenama Kaznenog zakona koji bi napad na liječnika, ali i sve “službenike u javnim službama” tretirao kao što se danas tretira napad na policajca, vojnika i za što zakon propisuje zatvorsku kaznu. Liječnici su takvu pravnu izmjenu u ovom pismu zatražili i za nastavnike, profesore, stručne suradnike u školama i učeničkim domovima, profesore te radnike u ustanovama socijalne skrbi.

– Prema neslužbenim podacima, od Ministarstva zdravlja u ožujku ove godine dobili ste prijedlog zakona o dopunama Kaznenog zakona, ali on do danas nije upućen u pravnu proceduru te se tako najvjerojatnije propustilo spriječiti neželjene događaje i napade na liječnike na radnom mjestu – dio je priopćenja HUBOL-a kojim se proziva tehničkog ministra pravosuđa.

Informaciju koju u priopćenju navode kao neslužbenu provjerili smo u Ministarstvu zdravlja gdje su potvrdili da su doista u ožujku takav prijedlog poslali Ministarstvu pravosuđa i da su dobili njihov odgovor.

– Oni su svjesni važnosti tog problema, ali se moraju uskladiti i neki drugi propisi. U nacrtu smo obuhvatili zdravstvene djelatnike, ali i druge javne službenike kako bi se napad na njih tretirao kao napad na službenu osobu radi veće razine zaštite i sankcije takvih napada – objasnila je Ivana Jerković, glasnogovornica Ministarstva zdravlja. 

>> Zagrepčaninu za liječenje grad daje 250, a Splićaninu 1 kunu

Komentara 12

DU
Deleted user
07:42 04.08.2016.

Naravno; djelatnici u javnim službama su i komunalni redari, kontrolori i vozači, medicinske sestre, poštari, nastavnici, profesori, odgajatelji.....Čovjek bi pomislio da je to zakonski odavno regulirano??

OK
okvarbudovič
07:49 04.08.2016.

a kako tretirati bahatost ,bezobrazluk i nesavjestan i aljkav posao mnogih ljecnika.

Avatar navijač
navijač
11:56 04.08.2016.

Trebalo bi po nekima zaštititi svakog ko nosi bilo kakvu vrstu odore (da nekažem uniforme) , kao u Staljinovom SSSR, a od "običnog" naroda ponovo napraviti obespravljenu rulju tj. Fukaru. Kojiem liječniku nije dobro u HR, nek ide napolje raditii i odnositi se prema pacijentima kao ovdje , pa će vidjeti koliko je tamo "zaštićen".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije