Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

Liječnici Hitne traže policijsku pratnju

19.07.2013., Sisak - Ministar zdravlja u Vladi RH Rajko Ostojic nazocio je otvorenju novog prostora Zavoda za hitnu medicinu Sisacko-moslavacke zupanije.Mesud Peco, ravnatelj Zavoda.
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
23.10.2014.
u 22:12

Tim Hitne pomoći koji je reanimirao pacijenticu njezina je obitelj fizički napala i prijetila nožem

Ekipa sisačke Hitne pomoći traži policijsku pratnju u slučaju intervencija u pojedinim naseljima Sisačko-moslavačke županije te da policija svaki njihov poziv s terena tretira kao najviši stupanj hitnosti. Dio je to zahtjeva koje su liječnici Zavoda za hitnu medicinu te županije uputili Ministarstvu zdravlja i na niz drugih adresa, a kojemu je povod posljednji napad na njihov tim. Krajem rujna, naime, reanimirali su pacijenticu koju su zatekli bez znakova života te je nakon intervencije njezina obitelj fizički napala tim Hitne i prijetila nožem. Opisali su taj posljednji napad liječnici u dramatičnom pismu koje je potpisao i njihov šef dr. Mesud Peco, ravnatelj Zavoda.

Može postati kobno

– Ovaj događaj predstavlja kap koja je prelila čašu strpljenja djelatnika Hitne medicinske pomoći koji su svakodnevno izloženi raznim verbalnim ispadima pacijenata i njihove rodbine, a eskalirali su u brutalan fizički napad. Posao hitne medicinske pomoći dovoljno je stresan te fizički, psihički i emocionalno zahtjevan i bez ovakvih incidenata. Situacije u kojima se svakodnevno zatječemo same su po sebi opasne i bez potencijalne opasnosti od osoba kojima pružamo pomoć, a svaka naša pogreška u postupanju na terenu može završiti kobno. Članove tima obitelj preminule pacijentice prisilno je zadržala te su dobili više udaraca rukama, nogama i predmetima – napisali su liječnici koji i Ministarstvo i Komoru i sve nadležne institucije mole da shvate njihov apel i reagiraju. U suprotnome, kako su napisali, boje se da je pitanje vremena kada će sličan incident završiti još težim, možda i fatalnim stradavanjem djelatnika Hitne medicinske pomoći u obavljanju njihove plemenite zadaće.

Ravnatelj dr. Peco objasnio je da Zavod ima redovit kontakt s nadležnom policijskom upravom te su održali sastanak nakon ovog posljednjeg napada.

Protokoli komunikacije

– Pokazalo se da je sustav komunikacije između pojedinih dijelova hitnih timova (medicinski tim, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, policijska ispostava) potrebno doraditi, odnosno ustanoviti protokole komunikacije koji bi omogućili bržu reakciju policije jer je poznato da policija ima ograničen i zaista nedovoljan broj timova na terenu. Zaključeno je da je potrebno ustanoviti protokole radi brže međusobne komunikacije hitnih službi, a od Ministarstava i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu očekuje se šira akcija radi prevencije ovakvih događaja u budućnosti i zaštite medicinskih timova u hitnim intervencijama – rekao je dr. Mesud Peco.

Komentara 6

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
22:32 23.10.2014.

Pretpostavljam da su ih premlatili Romi u Capragu...Policajci im baš i neće biti od neke pomoći, jedino možda specijalne postrojbe...

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
00:13 24.10.2014.

U normalnoj zemlji na sve hitne pozive iz bilo kakvog razloga uvijek odlazi murja, vatrogasci i ambulantno osoblje, evidentiraju dogadjaj i o tome gradjane izvjescuje lokalna TV ili/i lokalne novine. Bez iznimke.

DU
Deleted user
05:48 24.10.2014.

Da bome da trebaju policijsku zastitu. Cuo sam da policajci cuvaju nekakve cirilicne ploce, sto je vaznije ljudski zivot ili neke "ploce"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije